Main menu

header

08-07-1de Cătălina Tăgârţă

Deşi nu există încă statistici clare în acest sens, se estimează că aproximativ 40% dintre diagnosticele de infertilitate sunt de cauză masculină. Nu trageţi însă concluzii pripite, pentru că şi în cazul femeilor se vehiculează aceeaşi cifră, restul de 20% fiind puse pe seama problemelor de cuplu. Medicul primar urolog Daniel Damian (foto), de la Spitalul Theodor Burghele şi Clinica de Reproducere Asistată Gynera din Bucureşti, ne-a spus mai multe despre infertilitatea masculină.

„Spermatozoizii trăiesc în tractul genital feminin 24-48 de ore”
De obicei, oamenii îşi pun problema infertilităţii în momentul în care, după mai multe încercări eşuate, nu reuşesc să conceapă un copil. Din păcate, încă este adânc înrădăcinat în mentaliatea românească mitul potrivit căruia bărbatul învinovăţeşte femeia pentru faptul că nu a dat naştere unui băiat, dar chiar şi atunci când aceasta nu rămâne însărcinată. Şi asta nu e tot. În majoritatea situaţiilor, partenerele merg anual la medic să-şi facă analizele, uneori iau tratamente ani la rând, iar când într-un final se hotărăşte şi bărbatul să meargă la un consult, află din prima spermogramă făcută că, de fapt, problema se află la el. „Circa 40% dintre diagnosticele de infertilitate sunt de cauză masculină. Dacă după un an de activitate sexuală neprotejată, cu frecvenţă adecvată, nu apare sarcina, înseamnă că la mijloc este o problemă de sănătate. Spun frecvenţă adecvată, deoarece în cazul în care actul sexual are loc o dată pe lună, de exemplu, în zilele nefertile, şansele ca fecundaţia să se producă sunt extrem de mici. Spermatozoizii normali trăiesc în tractul genital feminin 24-48 de ore, iar când apare ovulaţia e de preferat ca aceştia să fie deja în uter, lucru ce se va întâmpla dacă partenerii au contact sexual zilnic sau cel mult la două zile”, ne-a explicat medicul urolog Daniel Damian, specializat în această problemă de sănătate.

Analiza arată dacă lucrurile funcţionează normal
Prima şi cea mai importantă analiză pe care trebuie să o facă bărbaţii pentru a afla dacă sunt fertili este spermograma. Atenţie, însă! Fie că este realizată din simplă curiozitate, fie în momentul în care persoana în cauză află că are probleme, analiza e indicat să fie efectuată într-un centru specializat. „Aparent o analiză extrem de simplă, modul în care este văzută sperma la microscop, dar şi interpretările pot fi foarte diferite. De aceea, întrucât tratamentul pentru infertilitatea masculină e încă la început şi nu toate laboratoarele sunt specializate pe această problemă, este recomandabil ca analiza să se efectueze în clinicile ce au o astfel de specializare şi deci experienţă în domeniu”, a subliniat Daniel Damian. În mod normal, într-un singur ejaculat sunt zeci de milioane de spermatozoizi, iar rolul analizei este să identifice mai mulţi parametri ai acestora. Teoretic, din punct de vedere medical, chiar dacă ar exista şi un singur spermatozoid în loc de cele câteva zeci de milioane, fecundaţia tot ar putea să se producă, întrucât nu există un raport matematic între numărul acestora şi sarcini. Practic însă, şansa ca sarcina să apară în acest caz este destul de mică.

Sunt predispuse în special persoanele care lucrează în mediu toxic
Tot la prima consultaţie, pacientului i se vor solicita informaţii deosebit de utile cu privire la istoricul medical. „Probleme de sănătate precum oreionul cu afectare testiculară, pe care noi îl numim în medicină orhită urliană, ectopia testiculară sau criptorhidia, ce presupune absenţa din scrot a unuia sau chiar a ambelor testicule, ori variocelul, respectiv dilataţia vaselor ce pornesc de la testicul şi care apare în special la bărbaţii slabi şi înalţi, pot ajuta medicul să stabilească un tratament corespunzător. De obicei, se tratează mai întâi afecţiunea ce a provocat infertilitatea, apoi problema în sine”, a susţinut reprezentantul Clinicii Gynera. Acesta ne-a explicat că locul testiculelor este în scrot, întrucât acolo stau la o temperatură cu două grade mai joasă decât temperatura normală a corpului. În cazul criptorhidiei, atunci când unul dintre testicule e localizat în abdomen, şi nu în scrot, spermatogeneza este mult modificată sau chiar dispare. De aceea, persoanele de sex masculin care lucrează în mediu toxic, dar şi cele care petrec mult timp la saună şi îşi expun corpul căldurii excesive sunt mai predispuse infertilităţii.

„Testosteronul nu trebuie administrat preventiv”
Există şi bărbaţi aparent sănătoşi, care nu au niciun spermatozoid. „În unele cazuri, acest lucru poate fi cauzat de utilizarea intempestivă a medicamentelor şi produselor anabolizante, printre care chiar testosteronul, ce trebuie administrat doar în urma analizelor din care reiese că organismul nu-l produce, nu preventiv. Există tratamente ce pot face foarte mult rău dacă nu sunt administrate corespunzător”, a completat Daniel Damian.
Bărbaţii afectaţi trebuie să urmeze pas cu pas indicaţiile medicului şi să încerce să aibă o viaţă de cuplu cât mai liniştită, întrucât se ştie că infertilitatea poate genera probleme psihologice şi rupturi în relaţie.

„Este cea mai dificilă operaţie de anastomoză din chirurgie”
În momentul în care în spermă nu se găsesc deloc spermatozoizi, aceştia se caută în testicul, apelându-se la diverse metode de recoltare, cum este, de exemplu, biopsia testiculară. „Putem vorbi despre cauze obstructive, când producţia de spermatozoizi este în regulă, dar se produce o întrerupere a căii, intervenţia de repermeabilizare a canalului nefiind întotdeauna posibilă. Aparent, operaţia nu este grea, însă, în esenţă, ea este cea mai dificilă operaţie de anastomoză din chirurgie, pentru că, la sfârşit, lumenul trebuie să devină permeabil, ceea ce necesită o experienţă mare de microchirurgie”, explică medicul.
În situaţia în care intervenţia chirurgicală nu poate fi făcută cu succes, pacienţii pot apela la două metode de reproducere asistată: fertilizarea in vitro şi ICSI (injecţie intrasitoplasmatică de spermatozoizi). „De asemenea, mai pot exista probleme la producerea spermatozoizilor, de ordinul modificărilor genetice, tumori benigne ori maligne, iar investigaţiile trebuie să fie adaptate fiecărui pacient în parte. Din păcate, cauzele sunt foarte greu de stabilit, iar uneori nu pot fi depăşite terapeutic. În concluzie, în cazul în care nici în testicul nu sunt spermatozoizi, mai există două variante: apelarea la un donator sau adopţia”, a adăugat doctorul Damian.

Pauză de sex înainte de spermogramă

Este bine de ştiut că niciodată nu se face o singură spermogramă. Întrucât există variaţii de la o recoltare la alta, întotdeauna trebuie să se efectueze două, pentru a fi siguri că rezultatul este cel corect. Potrivit medicului primar urolog Daniel Damian, specialistul la care se apelează explică persoanei în cauză faptul că trebuie să facă pauză de la sex trei-cinci zile înainte de recoltare, iar citirea şi interpretarea rezultatului sunt indicate să se realizeze în acelaşi centru în care se face recoltarea.

Atenţie! Printre factorii de risc ai infertilităţii se numără fumatul, consumul excesiv de alcool, expunerea la radiaţii şi, potrivit unor studii, telefonul mobil.