Main menu

header

10-07-1de Cătălina Tăgârţă

Boala Alzheimer sau Morbus Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului, care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale. În plus, această afecţiune este asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă, din latinescul „demens”. Ion Dorin Panait (foto), reprezentantul Cabinetului de biorezonanţă Lotus, din Capitală, ne-a vorbit cum ajută biorezonanţa această afecţiune.

„E rezultatul unui proces de degradare celulară a creierului”
- Demenţa Alzheimer este o formă de nebunie, aşa cum tinde să creadă majoritatea?
- Nu. Alzheimer este pur şi simplu un rezultat al procesului de degradare celulară la nivelul creierului. Manifestarea caracteristică a bolii este demenţa cu caracter progresiv. Pierderea memoriei este, de cele mai multe ori, primul semn îngrijorător.

- Care sunt stadiile afecţiunii?
- Stadiul incipient e dominat de negarea simptomelor, scăderea performanţelor la serviciu, dezorientare spaţială în zone necunoscute şi tulburări de memorie de scurtă durată. De multe ori, simptomele sunt minimalizate sau puse pe seama vârstei. Cu toate acestea, stadiul uşor este cel mai important pentru punerea diagnosticului şi pentru o intervenţie terapeutică de maximă eficienţă.
Următorul stadiu, numit intermediar sau moderat, are câteva caracteristici: „întoarcerea capului” spre însoţitor când nu poate răspunde la întrebări, devine retras social, neagă boala, dezorientare spaţială în locuri familiare, probleme de abstractizare, tulburări de limbaj. Progresiv apare scăderea interesului pentru igiena personală, necesită supraveghere, nu-şi mai recunoaşte rudele, are halucinaţii şi delir, tulburări de comportament: vagabondaj, comportament sexual perturbat, tulburări de limbaj severe, citeşte şi calculează dificil, poate să apară dificultate severă la îmbrăcat. În ultimul stadiu: sever-avansat sau tardiv - apar indiferenţa socială, apatia, incontinenţa sfincteriană mixtă, dependenţă de îngrijire, şi necesită de obicei instituţionalizare. În aceste faze, sunt vulnerabili să se rătăcească, există risc mare de deces prin accidente rutiere sau îngheţ, insolaţie, inaniţie, deshidratare, iar limbajul poate dispărea în totalitate, comunicarea se face prin gemete, ţipete. Un alt aspect de subliniat e că se produce schimbarea ritmului somn-veghe: ziua somnolenţă, noaptea insomnii.

„După 65 de ani, incidenţa variază între 1% şi 5,8%”
- De la ce vârstă poate fi descoperită afecţiunea?
- Boala Alzheimer debutează în general înaintea vârstei de 60 de ani, iar în cazuri foarte rare, chiar de la 30 de ani. După vârsta de 65 de ani, incidenţa variază între 1% şi 5,8%. Ea creşte o dată cu vârsta, ajungând la 10% după 85 de ani.

- Se cunoaşte motivul care duce la apariţia bolii?
- Originea acestei boli neurodegenerative nu este complet cunoscută. Mai mulţi factori de risc sunt studiaţi în prezent. Boala debutează frecvent în urma luării unor medicamente, în special anticolinergice, a unei boli sau a unui şoc emoţional, cum ar fi decesul unei persoane apropiate sau schimbarea domiciliului.

- Ce ne puteţi spune despre factorii de risc?
- Vârsta este cel mai important factor de risc. Urmează apoi hipertensiunea, diabetul, arteroscleroza şi tabagismul, dar şi antecedentele familiale, sindromul Down, artrita, tulburări cardiovasculare, hipertensiune, modul de viaţă nesănătos sau expunerea la substanţe toxice.

- În cât timp poate evolua boala?
- Evoluţia bolii durează în medie 10 ani, dar poate dura între 2 şi 20 de ani. Există două forme: cea sporadică, ce constituie 90%-95% din cazuri, şi cea familială, de origine genetică, ce poate afecta mai multe generaţii ale unei familii.

- Ce e de făcut în momentul diagnosticării bolii?
- Primul sfat ar fi să nu vă alarmaţi. Panica nu ajută, ci agravează, iar sfatul pentru familie e să uite de stigmă, nebunie, de ce spune lumea.

„Tratamentul este naturist, combinat cu metode de echilibrare energetică”
- În ce constă tratamentul?
- Deşi nu există încă un tratament eficace, o serie de mijloace trebuie folosite pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii bolnavului şi a-i menţine pe cât posibil activitatea în familie şi în societate. Oricum, dacă e tratată în sistemul public de sănătate, boala Alzheimer beneficiază de gratuitate în oricare dintre stadiile ei. În plus, se recomandă modificarea dispoziţiei afective a pacienţilor cu medicamente psihotrope, pentru a diminua anxietatea, agresivitatea sau stările de agitaţie. Medicamentele cu acţiune puternică - de exemplu neuroleptice, benzodiazepine cu acţiune îndelungată - sunt de evitat, din cauza efectelor adverse sau paradoxale. Se recomandă şi medicamente inhibitoare ale enzimei acetilcholinesterază, care pot diminua temporar intensitatea simptomelor, însă ele au o serie de efecte adverse, nu lipsite de periclitate. Alte tratamente, de exemplu Xaliproden sau R-flurbiprofen MPC-7869, sunt încă în curs de dezvoltare. În ceea ce priveşte remediul oferit de cabinetul nostru, acesta ţine de medicina complementară, e rezultatul unui tratament naturist personalizat, combinat cu terapii de echilibrare energetică şi se face cu ajutorul unui aparat.

- Îmi puteţi da câteva detalii?
- Aparatul folosit pentru tratamentul enegetic este unul încadrat în clasa dispozitivelor medicale de tip QXCI/SCIO. Şedinţele de tratament cu biorezonanţă variază ca număr, în funcţie de stadiul afecţiunii, de reactivitatea pacientului la tratament şi de o serie de alţi factori.

- Cât costă o şedinţă şi cum se desfăşoară aceasta?
- Costul unei şedinţe de o oră este de 140 de lei. Pacientul stă relaxat pe un scaun, având ataşaţi electrozii aparatului de biorezonanţă. Întregul proces este nedureros şi nu are efecte secundare. Recomandarea mea este ca pacienţii şi rudele să aibă răbdare, pentru că boala e una dificilă şi rezultatele apar în timp.

- Cunoaşteţi cumva şi tratamente pe bază de plante?
- Da. Sub denumirea generică farmacopeică de „Antidementiva” sunt încadrate o serie de preparate, extrase din plante, cum ar fi extractul din frunze de Ginkgo Biloba şi diverse produse chimice de sinteză.

- Există vreun vaccin care poate preveni boala?
- Un vaccin de imunoterapie activă este utilizat pentru tratarea bolnavilor deja diagnosticaţi, şi nu în scop profilactic. Primele rezultate sunt promiţătoare, însă 6% dintre bolnavi au prezentat semne de encefalită gravă.

Aluminiul, o cauză nedovedită ştiinţific

- Este adevărat că aluminiul e principala cauză a apariţiei bolii?
- Studiile nu au reuşit încă să pună în evidenţă o legătură între expunerea la aluminiu şi Alzheimer. De altfel, la pacienţii dializaţi, nivelul de aluminiu este de cinci ori mai mare decât cel identificat la pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer, dar nu provoacă degenerescenţă nervoasă.

- Conform unor studii, Alzheimer afectează 1% din persoanele cu vârste între 65 şi 74 de ani, 7% din persoanele între 75 şi 84 de ani şi 26% din persoanele peste 85 de ani.