Main menu

header

14-08-1de Cătălina Tăgârţă

Pietrele la fiere, cunoscute şi sub denumirea de litiază biliară, reprezintă o afecţiune a vezicii biliare, care conţine unul sau mai mulţi calculi, adică „pietre”. Litiaza biliară se poate complica şi cu colecistită acută - ce reprezintă o urgenţă medicală - deoarece pietrele pot perfora organul, generând peritonită, care la rândul ei duce la o stare infecţioasă, septică, cu risc vital. Profesor doctor Dan Olteanu (foto), medic primar de medicină internă şi specialist în gastroenterologie şi endoscopie digestivă la Centrul Medical Mediclass, ne-a dezvăluit care sunt factorii de risc ai bolii, cum se manifestă şi cum poate fi tratată aceasta.

„Pietrele la fiere” sunt simptomatice sau asimptomatice
- Domnule doctor, care sunt simptomele care ne indică faptul că avem „pietre la fiere”?
- În primul rând trebuie specificat faptul că sunt două tipuri de calculi biliari: cei asimptomatici şi cei simptomatici. În prima situaţie, pacientul nu are niciun fel de simptom, calculii fiind descoperiţi întâmplător, la diverse investigaţii imagistice şi, de obicei, nu au indicaţie chirurgicală. În acest caz se recomandă doar dieta cu evitarea alimentelor grase, care pot declanşa o colică biliară. În alte situaţii, existenţa unuia sau mai multor calculi în colecist este extrem de „zgomotoasă”, dând pacientului o serie de simptome neplăcute, în care în prim-plan se află durerea sub formă de crampă, durerea colicativă. Riscul de colecistită sau alte complicaţii rămâne însă, chiar dacă pe pacient nu îl supără nimic.

- Care sunt cauzele apariţiei calculilor biliari?
- Boala este frecvent întâlnită în practica medicală, dar cauzele apariţiei calculilor biliari nu sunt cunoscute. Există însă o serie de factori de risc de care pacienţii trebuie să ţină seamă şi, în aceste condiţii, să se prezinte periodic la medic pentru o evaluare clinică generală. Pe de altă parte însă, criza biliară la pacienţii „purtători” de calculi poate apărea şi spontan, dar, cel mai adesea, este declanşată de ingestia unor mese copioase sau de alimentele grase, de lapte, frişcă, îngheţată, creme, ciocolată, smântână sau maioneză.

- Despre factorii de risc ce ne mai puteţi spune?
- Litiaza biliară apare mai frecvent la femei, în special la cele cu vârsta de peste 40 de ani, de asemenea la pacienţi cu obezitate sau cu tulburări ale metabolismului grăsimilor, adică valori anormale ale colesterolului sau trigliceridelor.

„Diagnosticul se pune în urma efectuării unei ecografii abdominale”
- Care sunt analizele necesare pentru punerea diagnosticului?
- Diagnosticul se pune în urma efectuării unei ecografii abdominale, care evidenţiază existenţa uneia sau a mai multor pietre în cavitatea veziculei biliare.

- În ce constă tratamentul?
- Colica biliară poate fi tratată iniţial medicamentos, urmând mai târziu intervenţia chirurgicală. Medicamentele recomandate pentru a ajuta pacientul să iasă din criză sunt preparatele opioide - adică derivatele de morfină - şi antispasticele. E necesar să ţineţi dietă hidrică, bazată pe ingestia de apă, compoturi nu foarte dulci şi ceaiuri, şi în special dietă fără grăsimi. În situaţia apariţiei complicaţiilor - şi mai ales în cazul inflamaţiei acute a colecistului, respectiv colecistită acută - este absolut necesară administrarea de tratament antiinfecţios, cu antibiotice injectabile, tratament antispastic, dietă hidrică şi, cel mai adesea, intervenţie chirurgicală. Tratamentul medicamentos recomandat uneori pentru litiaza biliară poate avea un efect bun temporar, însă ulterior calculii se pot forma din nou. În plus, tratamentul cu acid ursodeoxicolic trebuie folosit multă vreme, are efecte adverse şi este costisitor ca preţ. De aceea, calculii biliari simptomatici trebuie eliminaţi prin intervenţie chirurgicală. Aceasta poartă numele de colecistectomie, iar în timpul ei „băşica fierii” este extrasă cu tot cu calculi. În majoritatea cazurilor necomplicate se practică, în prezent, colecistectomia laparoscopică.

- Vorbiţi-ne, vă rog, despre colecistectomia laparoscopică! Cât durează intervenţia, se face cu sau fără anestezie şi în cât timp se recuperează pacientul?
- Extragerea colecistului litiazic prin intervenţia laparoscopică se efectueză cu anestezie generală. În ceea ce priveşte durata manevrei, ca în orice tip de intervenţie chirurgicală sau investigaţie invazivă - aceasta diferă foarte mult în funcţie de aspectul explorării intraoperatorii locale din momentul efectuării sale. În cazurile necomplicate, pacienţii se recuperează în două-trei zile.

„Suferinzii trebuie să-şi echilibreze greutatea”
- Poate fi prevenită boala?
- Apariţia calculilor biliari nu poate fi prevenită, însă este indicat să se acţioneze asupra factorilor de risc - respectiv pacienţii să-şi echilibreze greutatea şi valorile colesterolului crescut prin dietă şi eventual să li se prescrie medicaţie corespunzătoare. Poate fi, de asemenea, prevenită apariţia complicaţiei cel mai frecvent întâlnite - colecistita acută litiazică. Aceasta se realizează prin înlăturarea chirurgicală a colecistului şi implicit a calculilor - mai ales în cazul în care pacientul este simptomatic.

- Există statistici referitoare la numărul bolnavilor afectaţi la nivel naţional?
- Nu există statistici naţionale referitoare la numărul persoanelor care au „pietre la fiere”, deoarece, aşa cum am mai spus, în multe situaţii, pacienţii nu au niciun fel de simptom care să îi determine să se prezinte la medic, în vederea investigării pentru această afecţiune.

„Durerea «migrează» în hipocondrul drept“

- Care este diferenţa între colica biliară şi colecistita acută? Cum se manifestă fiecare?
- În cazul apariţiei unor colici biliare, pacientul resimte la început durerea în epigastru (n.r. - „capul pieptului”), apoi ea migrează şi se resimte în hipocondrul drept, uneori chiar în spate, spre omoplatul drept. În colecistita acută - care reprezintă inflamaţia acută a colecistului, în afara durerii pot apărea febră, frisoane, stare generală alterată, vărsături, icter (n.r. - coloraţie galbenă a tegumentelor şi mucoaselor), iar la examinarea bolnavului, deseori colecistul este palpabil şi intens dureros.