Main menu

header

de Dana Purgaru

Grupa de sânge AB, predispusă la atac cerebral

Persoanele care au grupa de sânge AB şi femeile care au grupa B au mai multe şanse de a suferi un atac cerebral comparativ cu cele care au grupa 0. Cercetarea a inclus 90.000 de persoane monitorizate de-a lungul a 20 de ani. Astfel, cei care au grupa AB au un risc de atac cerebral cu 26% mai mare decât cei din grupa 0. În cazul femeilor cu grupa B, riscul este mai mare cu 15%.

Fumatul, cauza nr. 1 de cancer bronhopulmonar

Circa 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat recent într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan. „Fumul de ţigară conţine peste patru mii de substanţe chimice diferite, dintre care 60 de substanţe cancerigene”, a declarat specialistul. La nivel global, la fiecare şase secunde o persoană moare din cauza fumatului.

Nou tratament pentru ocluzia venoasă retiniană

Ocluzia venoasă retiniană este o afecţiune severă oculară, ce poate altera semnificativ calitatea vieţii pacienţilor. Cea mai crescută incidenţă se înregistrează în categoria de vârstă activă 20-50 de ani, dar şi la copii. Din fericire, de curând este disponibilă în România o nouă terapie. „Noul medicament este cea mai bună opţiune în tratamentul unor afecţiuni retiniene cu potenţial masiv de impact asupra vederii”, a declarat într-o conferinţă de presă profesor doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice.

Detartrajul previne bolile cardiovasculare

Detartrajul regulat al dinţilor oferă o reducere a riscului de declanşare a crizelor cardiace, potrivit unui studiu prezentat recent în SUA, realizat pe o sută de mii de persoane. Procedura scade riscul de declanşare a atacurilor cardiace şi cerebrale cu 24%, respectiv 13%, în comparaţie cu persoanele care nu apelează niciodată la tehnica de igienă dentară, deoarece curăţarea şi detartrajul reduc dezvoltarea bacteriilor vinovate de apariţia unor inflamaţii ce pot declanşa bolile cardiovasculare.

Vitamina C în exces duce la probleme grave

Se ştie că vitamina C întăreşte sistemul imunitar, dar, dacă e luată în exces, aceasta poate provoca probleme de sănătate. Aportul zilnic trebuie să fie de cel mult 2.000 mg, la care trebuie luat în calcul şi aportul de legume şi de fructe. Depăşirea pragului poate duce la: greaţă, vomă, diaree, balonare, gaze, arsuri gastrice, crampe abdominale, afte bucale, dureri de cap, insomnii, hemocromatoză (acumularea excesivă de fier în sânge), talasemie (anemie ce duce la supraîncărcarea cu fier a organelor), pietre la rinichi şi cheaguri de sânge.