Main menu

header

de Dana Purgaru

Numărul bolnavilor de cancer va creşte dramatic

Stilul de viaţă nesănătos şi îmbătrânirea populaţiei vor face ca, la nivel global, numărul cazurilor de cancer să crească dramatic în următoarele două decenii, arată un studiu realizat de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Se pare că de la 12,7 milioane de cazuri noi înregistrate în 2008 se va ajunge, în 2030, la 22,2 milioane de cazuri noi - o creştere de peste 75%. Ţările în curs de dezvoltare vor prezenta, estimează specialiştii, creşterile cele mai mari ale incidenţei cancerului, de până la 90%.

Boala Chagas, o nouă ameninţare la adresa omenirii

Cercetătorii din cadrul Universităţii Maryland avertizează că o nouă maladie, puţin cunoscută, poate deveni o pandemie. Boala Chagas sau „SIDA Americilor” afectează deja milioane de oameni de pe continentul sud-american şi ameninţă să se răspândească la nivel global. Maladia e produsă de un parazit şi transmisă de insecte ce se hrănesc cu sânge. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei, şi se poate ajunge la insuficienţă cardiacă şi moarte.

Vaccinul contra alergiilor, în curs de apariţie

O reuşită a cercetătorilor de la Universitatea Itä-Suomen din Finlanda ar putea face viaţa mai uşoară zecilor de milioane de persoane din întreaga lume care suferă de alergii. Cu ajutorul unui vaccin, pacienţii vor dezvolta o imunitate naturală împotriva fiecărei alergii, într-un mod similar imunităţii la bolile infecţioase ce se dezvoltă în urma vaccinării obişnuite. Produsul va apărea în circa cinci ani.

Cezariana, risc dublu de obezitate infantilă

Copiii născuţi prin cezariană au un risc dublu de a deveni obezi, potrivit unui nou studiu efectuat de cercetătorii americani. Astfel, această intervenţie ar putea afecta amestecul de bacterii ce populează tractul digestiv - în primii ani de viaţă, copiii născuţi prin cezariană au cantităţi mai mari dintr-o bacterie numită Firmicutes, ce favorizează apariţia obezităţii. De asemenea, antibioticele folosite în timpul cezarienei pot influenţa populaţia de bacterii din stomacul bebeluşului.

Suplimentele de calciu dăunează vârstnicilor

Potrivit unui nou studiu realizat la Universitatea din Zürich, suplimentele de calciu pe care oamenii în vârstă obişnuiesc să le ia pentru a preveni fracturile osoase par să facă mai mult rău decât bine. Oamenii de ştiinţă au monitorizat aproape 25.000 de europeni timp de 11 ani şi au descoperit că persoanele care au declarat că iau suplimente de calciu s-au dovedit a fi de două ori mai predispuse unui atac de cord.