Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Mulţi specialişti atrag atenţia asupra efectelor nocive ale zahărului şi îl consideră responsabil, în mare parte, pentru patologia umană a ultimului secol. Destui nutriţionişti numesc zahărul rafinat „moartea albă”. După carne, el ocupă primul loc în scurtarea vieţii. Înşelător prin gust, stârneşte în organism o furtună de dezechilibre şi, cu toate acestea, nu multă lume ştie că dulciurile, pe lângă faptul că provoacă diabet, favorizează depunerile de colesterol şi supun inima la eforturi suplimentare. Pe scurt, plătim plăcerea gustativă cu felii de sănătate. De aceea vă vom prezenta îndulcitorii care nu distrug organismul: mierea şi dulcostevina, iar ca produs de compromis, zahărul invertit.

Provoacă avitaminoză, cancer şi tulburări psihice
Cum consecinţele consumului de zahăr sunt dezastruoase, una din patru persoane peste 50 de ani suferă de diabet în diferite stadii, avitaminozele şi tulburările de metabolism al calciului sunt foarte larg răspândite, la fel ca şi caria dentară şi deficienţele imunitare, tot industria a venit în ajutor şi de data aceasta. A fost creată mai întâi zaharina, un edulcorant artificial care conţine zero calorii şi nu afectează deloc pancreasul. Apoi, mult mai târziu, au apărut ciclamatul şi fratele său mai mediatizat - aspartamul, alte îndulcitoare artificiale cu zero calorii. Însă, toate trei s-au dovedit a face în organism ravagii mai mari decât zahărul, perturbând sistemul nervos, cel imunitar şi cel endocrin, favorizând afecţiuni din cele mai diverse, de la cancer la tulburări psihice.
Mulţi dintre aceşti edulcoranţi au fost interzişi de guvernele statelor dezvoltate, apărând, în plus, la televizor spoturi care ne sfătuiesc insistent să evităm excesul de zahăr. Cum? Ajutorul vine tot de la farmacia naturii, prin miere şi printr-un extract natural numit dulcostevină, un remediu extraordinar contra afecţiunilor pe care chiar zahărul le produce.
Chiar dacă mierea este mai scumpă, ea poate înlocui fără probleme zahărul, pentru că este sănătoasă şi ne aduce numai beneficii dacă o consumăm în cantităţi adecvate. Până la urmă, nota de plată la medic va compensa din plin preţul mai scăzut al zahărului.

Ştevia dulce, antidotul natural al „morţii albe”
Dulcostevina este un extract obţinut din Stevia rebaudiana, o plantă de origine sud-americană. Aşa cum denotă numele, este vorba despre o specie de ştevie, un fel de „soră” din Paraguay şi Brazilia a şteviei noastre, dar ceva mai mare, care creşte până la un metru înălţime, având rădăcini profunde în sol şi frunze micuţe, de 2-3 cm lungime. În aceste frunze stă tot secretul acestei plante extraordinare. Ele secretă circa zece principii active, care au gust dulce foarte puternic, mai intens decât al zahărului. Una dintre aceste substanţe (steviozida) este, de pildă, de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Dulcostevina este, aşadar, un amalgam bine echilibrat şi sănătos de substanţe cu efect îndulcitor, dar şi terapeutic, putând fi administrat ca atare, ca extract pur sau sub formă lichidă. Niciuna dintre formele sale nu are contraindicaţii şi se găseşte în farmaciile şi în magazinele naturiste.

Îndulciţi prăjiturile cu pulbere
Pulberea este extractul cel mai pur al plantei, condiţionat sub forma unui praf albicios, cu un efect de îndulcire atât de puternic, încât, pus pe limbă, dă mai întâi senzaţia de amar. Un vârf de cuţit din această pulbere are un efect de îndulcire mai puternic decât două linguriţe cu zahăr. Atenţie, însă! Gustul dulce al dulcostevinei este un pic diferit de cel al zahărului, pentru unii necesitând un timp de obişnuire cu el. Însă, toţi cei care au consumat vreme de mai multe luni dulcostevină în loc de zahăr s-au obişnuit cu gustul extractului natural şi chiar l-au găsit agreabil. Pulberea se adaugă în ceaiuri şi în limonade, precum şi în salatele de fructe, pentru îndulcire. De asemenea, se foloseşte în locul zahărului în diferite reţete, pentru prepararea prăjiturilor.

Şi sortimentul lichid reprezintă o alternativă
Soluţia de dulcostevină este un extract lichid, cu o putere de îndulcire ceva mai redusă decât cea a pulberii pure, dar foarte uşor de administrat şi de dozat. Şase picături din această soluţie îndulcesc un pahar cu limonadă de 200 ml, iar opt picături, o cană cu ceai de 300 ml. Soluţia de dulcostevină se poate adăuga şi în creme, în orice fel de hrană cu consistenţă lichidă sau semisolidă, asigurând o omogenizare perfectă. În plus, se conservă mai uşor şi pe o perioadă mai îndelungată, neridicând problemele de depozitare pe care le implică pulberea, care este sensibilă la umiditate. Majoritatea utilizatorilor de dulcostevină preferă forma lichidă, datorită avantajelor sale de manipulare şi dozare, efectele terapeutice ale celor două forme de administrare fiind identice.

Măsuri legislative

Uniunea Europeană a aprobat recent interzicerea oficială a adăugării zahărului în sucurile de fructe şi în sucul de roşii. Directiva a intrat în vigoare la începutul acestei luni, iar noile reguli vor fi aplicate 18 luni mai târziu. De asemenea, va fi interzis şi mesajul „fără adaos de zahăr” de pe recipientele ce conţin suc de fructe, deoarece niciun produs de acest tip de pe piaţă nu va mai avea zahăr. Şi autorităţile oraşului New York intenţionează să interzică, începând din luna martie a anului viitor, vânzarea în cantităţi de peste 450 ml a băuturilor răcoritoare cu conţinut mare de zahăr la restaurante, cinematografe şi tonete, în cadrul unui proiect ambiţios de combatere a obezităţii.

Varianta economică, preparată în casă

În cazul în care nu puteţi folosi mereu miere naturală sau vă este dificilă procurarea dulcostevinei din cauza preţului ridicat, pentru a evita multiplele efecte nocive pe care le declanşează în corp consumul de zahăr rafinat puteţi recurge la o variantă de compromis, aşa-zisul zahăr invertit. Iată reţeta de preparare: 1 kg zahăr, 450 g apă şi sucul de la o lămâie. Toate se amestecă şi se fierb zece minute, timp în care se colectează, mereu, spuma cu o lingură de lemn. Se obţine un amestec de două monozaharide (glucoză şi fructoză), cu putere de îndulcire dublă faţă de zahăr. Conţinând acid citric natural, acesta previne anumite maladii. Se ştie, de asemenea, că acidul citric natural sporeşte asimilarea calciului, contribuie la combaterea şi vindecarea rahitismului, previne formarea calculilor renali, dizolvă uraţii (sărurile acidului uric) şi are certe proprietăţi antiinfecţioase.

Diabeticii trebuie să ajusteze dozele de insulină

Pacienţii cu diabet insulinodependent trebuie să-şi monitorizeze cu atenţie glicemia atunci când substituie zahărul cu dulcostevina şi să ţină legătura cu medicul curant, care va ajusta dozele de insulină, deoarece extractul are un efect hipoglicemiant foarte bine documentat şi necesită reducerea insulinei administrate zilnic, pentru a nu produce dezechilibre.

• Un vârf de cuţit cu dulcostevină pulbere îndulceşte mai puternic decât două linguriţe cu zahăr.