Main menu

header

de Dana Purgaru

Gonoreea devine incurabilă!

Agentul patogen al gonoreei, o boală cu transmitere sexuală ce infectează anual milioane de oameni, devine rezistent la tratamentul cu antibiotice, motiv pentru care afecţiunea ar putea deveni incurabilă, avertizează oamenii de ştiinţă. Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au solicitat guvernelor şi instituţiilor medicale să monitorizeze răspândirea gonoreei, o boală bacteriană infecţioasă ce poate cauza inflamaţii, infertilitate, complicaţii în timpul sarcinii şi care, în cazuri extreme, poate duce la deces.

Somnul insuficient poate cauza atac cerebral

Cercetătorii de la Universitatea Alabama din SUA au realizat o cercetare care a urmărit, timp de trei ani, peste 5.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 de ani şi vârsta pensionării şi au observat că, în comparaţie cu participanţii care dormeau nouă ore, cei care dormeau mai puţin de şase ore erau predispuşi la atac vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă continuă monitorizarea participanţilor, pentru a studia modul în care poate fi prevenit atacul vascular cerebral.

Tomografia computerizată, un pericol pentru copii

Examinările multiple cu ajutorul tomografiei computerizate, în copilărie, pot favoriza apariţia cancerului la creier sau a leucemiei, susţine un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au ajuns la această concluzie după ce au studiat aproape 180.000 de pacienţi tineri, cu vârste sub 21 de ani, cărora li se făcuseră mai multe tomografii computerizate în perioada 1985-2002. În ciuda rezultatelor, specialiştii spun că, în total, tomografia oferă mai multe beneficii decât dezavantaje, dar sfătuiesc ca această metodă să fie utilizată doar atunci când este neapărată nevoie.

Seleniul şi coenzima Q10 scad riscul de boli de inimă

Două preparate comercializate fără reţetă ar putea ajuta la înjumătăţirea riscului de deces survenit în urma bolilor de inimă, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Linkoping şi de la Institutul Karolinska din Suedia. Acestea sunt seleniul şi coenzima Q10. Mai mult, în urma testelor s-a constatat că această combinaţie îmbunătăţeşte funcţionarea inimii.

Berea contribuie la creşterea masei musculare

O moleculă-„minune” ce se găseşte în bere poate lupta împotriva obezităţii, preveni diabetul şi contribui la creşterea masei musculare. Aceasta este concluzia la care au ajuns savanţii de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne, Elveţia. Experţii susţin că aceeaşi substanţă, Nicotinamida riboside, despre care se spune că ar putea prelungi viaţa, se găseşte şi în lapte.