Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Din cauza stilului de viaţă alert şi agresiv pentru retine, mulţi dintre noi au din ce în ce mai des probleme cu ochii. Miopia se declanşează de obicei în copilărie, dar se înrăutăţeşte când tânărul sau adultul ajunge să muncească într-un birou. Studiile arată că peste 20% din populaţia României au probleme cu vederea. Proiectul www.ochi-sanatosi.ro pune la dispoziţia utilizatorilor posibilitatea, în premieră în România, de a efectua teste de vedere pe internet.

Posibilitatea îmbunătăţirii vederii
Testele de vedere online vin mai ales în sprijinul persoanelor care nu au timp sau curaj să meargă la medic. „Am demarat acest proiect deoarece munca noastră este complet orientată spre promovarea şi menţinerea unei bune sănătăţi. Portalul ochi-sanatosi.ro oferă oricui posibilitatea să-şi îmbunătăţească sănătatea ochilor fie prin teste, fie prin sfaturi practice, fie prin consultarea celui mai apropiat specialist oftalmolog. Portalul îşi propune să devină principalul proiect informativ cu privire la sănătatea ochilor din România. Aşadar, privirea ta contează, ai grijă de ea! Mergi în mod regulat la doctor, efectuează controalele necesare şi îngrijeşte-ţi ochii! Sunt de nepreţuit”, a declarat doctor Teodora Caba, Country Manager Queisser Pharma.

„Examene de orientare, dar nu diagnostice”
Testele de vedere ce pot fi făcute pe internet durează doar câteva minute şi pot fi realizate la birou sau în confortul propriei case. „Testele sunt de orientare, dar nu diagnostice. Orice întrebare, orice deficit constatat e benefic, întrucât pacientul va realiza că ceva nu este în regulă şi va şti că trebuie să se adreseze medicului. Testele sunt foarte utile în prevenţie, mai ales că există numeroase afecţiuni din copilărie, din naştere, de care de multe ori părinţii, de exemplu, iau cunoştinţă abia când copilul lor merge în clasa I. Deci vorbim despre afecţiuni vechi, care puteau fi tratate sau, cel puţin, ţinute sub control”, ne-a spus doctor Monica Mihălţan, medic specialist oftalmolog.

Amsler arată dacă avem degenerescenţă maculară
Medicul a vorbit şi despre afecţiunile pe care le poate depista fiecare test. „Testul aranjării culorilor ne poate arăta dacă suferim de discromatopie, afecţiune care se transmite de la mamă la făt. Luarea la cunoştinţă a acestui lucru va ajuta persoana în cauză să îşi aleagă o meserie sau alta, de exemplu. Testul Amsler ne spune dacă suntem predispuşi la degenerescenţă maculară, care afectează partea centrală a retinei. Pacienţii respectivi nu vor orbi, dar nici nu vor putea efectua activităţi de fineţe, de detaliu. Testul pentru astigmatism (afecţiune de care suferă foarte mulţi copii - un viciu de refracţie - ei nu văd clar literele, iar desenul e uşor deformat, constă în alegerea nivelului de vizibilitate al unor litere date. Testul Ishidra este tot un test de fineţe, cu rolul de a depista diferite deficienţe de discromatopsie, de exemplu daltonismul. De asemenea, mai pot fi făcute teste de adaptare a vederii pe timp de noapte/zi, teste de acuitate vizuală sau de discromanţă”, a mai spus medicul specialist oftalmolog. Mai mult, vizitatorii site-ului pot primi sfaturi şi informaţii calificate cu privire la sănătatea oftalmologică, au posibilitatea de a găsi cel mai apropiat doctor sau cabinet oftalmologic din localitate sau judeţ şi posibilitatea de a adresa întrebări medicilor şi reprezentanţilor din cadrul site-ului.

Una din cinci persoane suferă de sindromul de ochi uscat
Cele mai frecvente afecţiuni oculare sunt: degenerescenţa maculară - se spune că 50% din oameni sunt afectaţi, retinopatia diabetică (asociată acestei afecţiuni), glaucomul - acesta este ereditar, apare în baza unei scleroze ce creează presiune mare şi apasă pe nervul ochiului, însă dacă ştim că îl avem îl putem ţine sub control, mai ales după vârsta de 40 de ani. Apoi, mai e frecventă şi cataracta, care nu e considerată o boală, ci o formă de îmbătrânire a cristalinului, ce poate fi rezolvată cu înlocuirea acestuia. Şi sindromul de ochi uscat este din ce în ce mai frecvent, mai supărător, iar simptomele lui constau în clipit rar şi privit la calculator fără pauză. Din păcate, una din cinci persoane suferă de această problemă. „Statistica afecţiunilor, pe categorii de vârste, arată că tinerii suferă cel mai mult de hipermetropie, adulţii - 45-50 de ani - de retinopatie diabetică şi glaucom, iar vârstnicii, de degenerescenţă maculară, considerată boala bătrâneţii”, a mai spus medicul Monica Mihălţan.

Consumaţi acizi graşi Omega 3

Controlul oftalmologic e obligatoriu o dată pe an, mai ales după vârsta de 40 de ani. În plus, e nevoie de ochelari de soare cu protecţie UV şi ochelari cu filtru de protecţie pentru calculator. „Nuanţele de gri-maro sunt cele mai bune pentru viaţa de zi cu zi, roz e indicat pentru calculator, iar galben, pentru vremea cu ceaţă. Soarele poate pătrunde până la nivelul retinei, până în maculă, şi poate crea degenerescenţă maculară. Şi copiii trebuie să poarte ochelari de soare, mai ales la munte sau la mare. La fiecare 40-50 de minute trebuie luată o pauză de cel puţin zece minute de la calculator, iar prevenţia mai constă în alimentaţie bogată în antioxidanţi, acizi graşi Omega 3, vitaminele A, C, E şi B, dar şi zinc şi cupru, considerate substanţe vitale. Acidul gras Omega 3, retina şi nervul optic provin din acelaşi ţesut embrionar din care s-a creat creierul, aşa că avem neapărat nevoie de el”, a mai spus specialista.

• Statisticile europene spun că trebuie să luăm luteină de la vârsta de 20 de ani. Nimic nu poate opri evoluţia dioptriilor, dar poate fi îmbunătăţit confortul pacientului.