Main menu

header

19-08-1de Cătălina Tăgârţă

Mâncărimile şi chiar durerile de la nivelul piciorului pot fi cauzate de micoze. Acestea apar, de obicei, vara, după o perioadă în care talpa a fost încălţată cu ciorapi groşi şi nu a putut respira, fiind cauzate, în primul rând, de umiditate. Micoza piciorului e o boală contagioasă, care se poate răspândi prin contact direct, prin atingere, sau indirect, prin prosoape, încălţăminte sau podele. Mihaela Leventer (foto), medic dermatolog la Clinica Dermastyle, ne-a vorbit despre cauzele, simptomele şi tratamentul care se impune în această situaţie.

Infecţia apare de obicei vara
- Ce este micoza piciorului?
- Aceasta reprezintă cea mai frecventă infecţie cu ciuperci a piciorului în sezonul cald. Se mai numeşte „tinea pedis” sau „boala piciorului de atlet”. Apare frecvent în spaţiile dintre degete, dar şi pe talpă sau în jurul unghiilor. Cele trei tipuri de localizări ale infecţiei sunt: forma interdigitală, cea exudativă veziculo-buloasă şi forma hipercheratozică uscată, numită şi „mocasin”. În cazul celei interdigitale, pielea dintre degete pare albă şi macerată, apare senzaţia de arsură, mâncărimi şi miros neplăcut. Pe măsură ce infecţia avansează, pielea capătă un aspect descuamat şi fisurat, ce poate duce la apariţia unor vezicule. A doua formă, cea exudativă veziculo-buloasă, debutează brusc, prin apariţia de vezicule pline cu lichid, conferind infecţiei un aspect inflamator. Evoluează în valuri, cu perioade de acalmie întrerupte de reapariţia veziculelor. În cea de-a treia formă, hipercheratozică uscată, pielea este uscată, iritată, apar senzaţii de mâncărime şi arsură, iar călcâiul şi talpa se acoperă treptat de piele îngroşată şi fisurată. În cazurile severe, unghiile de la degete se pot infecta şi se îngroaşă. În lipsa măsurilor de prevenire, infecţia recidivează frecvent şi se poate extinde şi la mâini.

- Care sunt cauzele apariţiei bolii?
- Micoza este cauzată de specii de dermatofiţi precum Tricophyton, peste care se pot aşeza bacterii ca stafilococul sau streptococul. Boala este favorizată de umezeala dată fie de transpiraţia excesivă, fie de pantofii din material sintetic prea ocluzivi sau de cea din mediul înconjurător.

Pacientul poate acuza mâncărime locală sau chiar durere
- Care sunt simptomele? Doare această ciupercă?
- Se manifestă printr-o descuamare cutanată uscată, care, la nivelul spaţiilor interdigitale, poate lua aspect umed şi macerat. Pielea se desprinde uşor, lăsând loc unei ulceraţii sau fisuri prin care pot pătrunde şi alte bacterii. De obicei, maceraţia e însoţită de un miros neplăcut. Pacientul poate acuza mâncărime locală sau chiar durere dacă pielea se fisurează. Afecţiunea poate deveni cronică, cu pusee de agravare în anotimpul cald.

- Cum se pune diagnosticul în cazul acestei boli?
- Diagnosticul se face clinic, după aspectul pielii, dar trebuie confirmat prin examen de laborator - fie la lampa Wood, fie prin microscopie directă - sau prin culturi.

- Care e tratamentul ce se impune pentru tratarea micozei piciorului?
- Prevenţia se face prin utilizarea papucilor în locuri publice precum băi sau piscine, folosirea ciorapilor de bumbac, a încălţărilor din piele şi a sandalelor în care piciorul se poate aerisi. Uscarea pielii şi a spaţiilor interdigitale trebuie să se facă numai prin ştergere cu un prosop de unică folosinţă. Tratamentul cuprinde utilizarea unor creme sau soluţii antimicotice recomandate de medicul dermatolog, în funcţie de genul afectării, o perioadă de cel puţin o lună. Uneori se administrează şi antimicotice pe cale orală sau chiar antibiotic dacă s-a produs o suprainfecţie.

Coada-şoricelului vă scapă de această neplăcere

Iată câteva metode prin care se tratează ciuperca piciorului, de generaţii:
- Amestec din tătăneasă şi rozmarin - deşi procedeul preparării acestuia este destul de complicat, rezultatul este garantat. Iată cum se prepară: se pun 20 de grame de rădăcină de tătăneasă, zece grame de rozmarin, 3/4 litri de ulei de măsline, apă şi 40 de grame de ceară de albine. Se amestecă plantele cu uleiul, se fierb jumătate de oră la bain-marie, după care se lasă să se răcească. Se filtrează prin tifon, se storc şi se lasă peste noapte. Se topeşte ceara şi se amestecă totul, încet, până se omogenizează. Compoziţia obţinută se foloseşte la masarea uşoară a picioarelor câteva zile la rând;

- Infuzie din coada-şoricelului - culegeţi florile acestei plante şi puneţi-le într-o sticlă de un litru, peste care turnaţi spirt (alcool sanitar), pe care o închideţi şi o ţineţi la soare până se înverzeşte lichidul (trei-patru zile). Puneţi soluţia într-un lighean mic, în care introduceţi talpa timp de cinci-zece minute. După ce o scoateţi lăsaţi-o la soare, în aer liber, până se usucă, apoi spălaţi uşor cu apă călduţă. Soluţia ustură puţin, dar, dacă urmaţi această procedură de trei-patru ori, la interval de câteva zile, ar trebui să scăpaţi de această problemă;

- Baie cu salvie şi gălbenele - se face un amestec din 30 de grame de salvie, 30 de grame de gălbenele, 30 de grame de turiţă-mare şi 2 linguriţe cu oţet de mere. Apa se încălzeşte separat, apoi se adaugă toate componentele enumerate anterior. În acest caz, baia se face abia după răcirea infuziei. După ce vă ştergeţi pe picioare ungeţi-le cu alifie de gălbenele;

- Fiertură de brei - se face o infuzie din trei litri de apă şi un mănunchi de brei de câmp. După ce acestea clocotesc timp de un minut, se strecoară şi se varsă într-un lighean. Pentru a fi eficientă trebuie să staţi cel puţin zece minute cu tălpile în lighean. Procedura trebuie repetată de câteva ori;

- Palmarosa, lavandă sau eucalipt - puneţi cinci-zece picături de ulei esenţial de palmarosa, lavandă sau eucalipt într-o linguriţă cu ulei de migdale dulci şi aplicaţi soluţia local, de două ori pe zi;

- Extractul de sâmburi de grepfrut vă poate fi de ajutor - doza zilnică e compusă dintr-un număr de picături egal cu greutatea corpului dumneavoastră. Împărţiţi doza în trei şi luaţi fiecare porţie cu apă, de trei ori pe zi, cu 30-60 de minute înainte de masă. Pentru aplicaţiile locale, amestecaţi bine 10-20 de picături cu puţin ulei de migdale dulci şi puneţi pe zona afectată. Pentru micoza subunghială turnaţi o picătură de esenţă direct sub unghie, de două ori pe zi.

Pont! Folosiţi pudre antifungice de la farmacie, pe care să le aplicaţi atât pe picior, cât şi în interiorul pantofilor. Se spune că şi usturoiul ajută la prevenirea apariţiei acestei ciuperci.