Main menu

header

16-06-1de Cristina Cristache

Când avem conjunctivită ni se înroşesc ochii, lăcrimează abundent şi simţim o uşoară mâncărime. Am putea da vina pe oboseală, praf sau putem motiva că avem aceste senzaţii neplăcute din pricina televizorului sau a calculatorului. În realitate, oboseala excesivă a ochiului nu provoacă niciodată mâncărime, acesta fiind semnalul instalării unei alergii oculare. Despre această afecţiune am stat de vorbă cu doctorul Mircea Filip (foto), medic primar oftalmolog.

„Recomandăm pacienţilor să nu se scarpine”
- De ce apar aceste alergii?
- Alergiile oculare sunt generate de reactivitatea exagerată a sistemului imunitar în raport cu expunerea la alergenii din mediul înconjurător. Printre aceştia se numără praful, mucegaiul sau polenul. Este bine să mai punctez că alergia oculară se manifestă ca o conjunctivită alergică, adică o problemă situată la nivelul părţii albe a ochiului.

- Cum ne dăm seama că avem o alergie?
- Simptomele includ: lăcrimare, ochi umflaţi, roşeaţă şi, mai ales, mâncărime. Dacă aceste semne nu există, atunci este vorba despre o conjunctivită cronică. Atât eu, cât şi ceilalţi colegi oftalmologi recomandăm pacientului să nu se scarpine. Însă, mâncărimea poate apărea în somn, şi atunci nu poate fi controlată, iar ochiul este lezat involuntar. Este foarte important în cazul acestor alergii să prevenim rănirea mecanică a ochiului.

- De ce doar unii oameni dezvoltă aceste alergii?
- Pentru că unii sunt mai rezistenţi, iar alţii sunt mai expuşi. Este, dacă vreţi, o reacţie anormală la substanţele care, introduse în corp, dau o reacţie de respingere din partea organismului, care poate fi de diverse intensităţi. Organismul nu le suportă şi devine violent în încercarea de a se apăra.

„Este sezonieră, primăvara, vara şi toamna”
- Se iau măsuri de precauţie pentru tratarea acestor bolnavi?
- Aceasta este una dintre problemele pe care ni le punem, spre exemplu, la o operaţie. O persoană alergică poate avea o intoleranţă şi la substanţele medicamentoase pe care noi le folosim în spaţiul medical şi care pot genera catastrofe. Am avut un caz, recent, o doamnă care trebuia să fie operată de cataractă şi care nu mi-a spus că este alergică. Dar, din discuţie în discuţie, am aflat că mama sa era alergică şi făcuse un şoc anafilactic. Aşa că pacienta n-a mai putut fi operată până la realizarea analizelor suplimentare de depistare a unei potenţiale alergii care i-ar fi putut pune în pericol viaţa.

- Ce recomandaţi când aveţi o suspiciune de acest gen?
- Din cazuistica mea de la clinică aş putea spune că frecvenţa nu este extrem de mare, dar dacă se întâmplă să descoperim un pacient cu teren alergic, trebuie să fie trimis la alergolog, pentru ca acesta să depisteze potenţialele substanţe care ar putea declanşa o alergie.

- În ce perioade apare mai des alergia oculară?
- Ca toate alergiile, şi cea oculară este sezonieră, primăvara, vara şi toamna. Apare mai des din pricina existenţei alergenilor de la flori, fân şi polen, însă nu este contagioasă şi poate fi prevenită.

„Poate afecta vederea”
- Câte tipuri de alergii oculare există?
- Există conjunctivita alergică, cheratoconjunctivita alergică, conjunctivita capilară gigantă, cea vernală şi cea papilară gigantă. Când este doar conjunctivită, după cum spuneam, simptomele sunt de ochi roşii, lăcrimare şi senzaţia de mâncărime. Cheratoconjunctivita afectează atât conjunctiva, cât şi corneea. Se manifestă în plus cu scădere de vedere şi sensibilitate la lumină. Cea vernală e sezonieră şi apare în fiecare primăvară. În timp se ameliorează, dar nu dispare niciodată şi se asociază cu rinita alergică. Conjunctivita papilară gigantă este tot un fel de conjunctivită alergică, doar că ea apare prin iritaţie cronică, de exemplu la cei care poartă lentile de contact.

- Ce complicaţii pot apărea în cazul unei alergii?
- Complicaţiile sunt generate atât de boala în sine, cât şi de tratament. În primul caz, de exemplu, la conjunctivita gigantă, cresc atât de mult acele proeminenţe ale conjuctivei, încât jenează corneea, o pot zgâria, iar ochiul nu suportă la fel de bine acest tip de leziune ca în cazul unei răniri a conjunctivei. Proeminenţele dispar, dar dacă se petrec frecvent, în timp, pot afecta vederea. De asemenea, tratamentul trebuie prescris cu precauţie pentru persoanele cu acest gen de reactivitate.

„Niciun medicament nu vindecă boala, ci doar diminuează efectele ei”
- Cum tratăm aceste afecţiuni?
- Tratamentul este simptomatic, pentru că alergiile nu se vindecă niciodată. În cazuri uşoare recomandăm lacrimi artificiale, apoi picături cu antibiotic, iar în cazuri mai serioase, chiar produse pe bază de cortizon. Uneori, tratamentul trebuie administrat câteva luni bune, însă cel mai important este să îndepărtăm cauza. Dacă fenomenele sunt însă severe sau recidivează, se administrează şi oral medicamente antialergice. Însă, niciun medicament nu vindecă boala, ci doar diminuează efectele ei. Trebuie spus că acestea şi picăturile pe bază de cortizon, folosite la nesfârşit, pot da complicaţii, precum cataracta sau glaucomul. În plus, ochiul trebuie ferit de infecţii, deoarece acestea scad capacitatea de apărare şi pacienţii pot face foarte uşor o conjunctivită bacteriană.

În România, frecvenţa cazurilor creşte în perioadele de existenţă masivă a alergenilor
- Cât de des vin pacienţi cu astfel de probleme la clinică?
- Primăvara şi toamna vin în număr considerabil, apoi revin în fiecare an la începutul celor două sezoane, în special copiii. Cei mici au o reacţie violentă, iar în acest caz recurgem şi la tratamentul medicamentos, administrat pe cale orală. De regulă, sistemul imunitar al copiilor este mai puţin stabilizat şi alergia oculară apare în timp, chiar cu mult după expunerea la alergen.

- Ce ne puteţi spune despre prevenţie?
- Persoanele care s-au mai confruntat cu astfel de probleme trebuie să evite locurile în care sunt multe noxe, ochii trebuie protejaţi, iar pacientul nu trebuie să atingă această zonă. Este absolut necesar ca mâinile să fie spălate foarte des, să se utilizeze prosoape curate pentru fiecare membru al familiei, iar feţele de pernă să fie spălate şi călcate la 90ºC.

Atenţie la lentilele de contact şi la picăturile de ochi!

Picăturile trebuie folosite pe o perioadă scurtă, pentru că au valabilitate redusă, de la două săptămâni până la trei luni după deschidere. Durata de viaţă scurtă este dată din motive de infectare, pentru asta s-au inventat nişte flacoane care au un sistem tampon între conţinut şi suprafaţa pe care se aplică. Soluţiile de întreţinere a lentilelor de contact pot fi periculoase şi pot declanşa o alergie. Lentilele de contact purtate corect sunt absolut în regulă. Cele color sunt mai puţin tolerate, mai ales din cauza vopselelor şi culorilor pe care le conţin. Sunt neindicate în cazul conjunctivitei bacteriene, pentru că ele creează nişte mici zgârieturi pe cornee, şi infecţia pătrunde în aceste leziuni. Dacă ochiul se înroşeşte, e bine să mergeţi la medic. Iritaţia se poate produce atât din pricina lentilei, cât şi a substanţelor folosite pentru întreţinere şi lubrifiere.

„Este absolut necesar ca mâinile să fie spălate foarte des, să se utilizeze prosoape curate pentru fiecare membru al familiei, iar feţele de pernă să fie spălate şi călcate la 90 de grade Celsius“