Main menu

header

de Dana Purgaru

Injecţia împotriva fumatului

„Vaccinul genetic”, după cum a fost denumit de cercetătorii americani, conţine gene „programate” să producă anticorpii necesari neutralizării poftei de nicotină. Conform specialiştilor, o dată ce genele sunt injectate în organism, pacientul nu va mai simţi plăcerea fumatului. În plus, stimulează ficatul în producerea continuă de „anticorpi antifumat”.

Afecţiunile vor fi tratate fără medicamente

O echipă de oameni de ştiinţă din SUA a anunţat o reuşită fără precedent în medicină, ce va permite tratarea fără medicamente a afecţiunilor. Cercetătorii propun folosirea unor capsule microscopice şi nanoscopice ce conţin instrucţiuni codate genetic şi instrumentele necesare pentru sintetizarea proteinelor, această „fabrică internă de medicamente” putând fi pornită şi oprită oricând cu ajutorul unui semnal extern.

Au fost realizate oasele artificiale

Folosind bucăţi de os uman sau animal drept matrice, o echipă de cercetători de la Universitatea Columbia, SUA, a crescut peste 50 de oase sănătoase, pornind de la celulele stem. Cel mai mare are o lungime de aproximativ 6 cm. În prezent, procesul de creştere durează între trei şi cinci săptămâni, dar echipa de cercetători încearcă să diminueze acest timp.

Remediu neaşteptat contra cancerului

Un medicament recomandat în afecţiunile psihice poate distruge celulele stem canceroase fără a avea un efect toxic asupra celulelor sănătoase. Anunţul a fost făcut recent de specialiştii de la Universitatea McMaster din Vancouver, Canada. Este vorba despre medicamentul thioridazină, ce oferă acum medicilor speranţe în încercările de tratare a cancerului neoplasmatic. Celulele tumorale de tip stem sunt baza cauzală a diferitelor tipuri de cancer, printre care se numără tumori ale sângelui, creierului, plămânilor, tractului gastrointestinal, prostatei şi ovarelor.

Este oficial: durerea cronică e provocată psihic

Un nou studiu a dezvăluit de ce unii oameni sunt mai predispuşi decât alţii să sufere de dureri cronice. Concluzia cercetătorilor este că durerea cronică este rezultatul unei reacţii emoţionale în urma leziunii. Procesul implică interacţiunea dintre două regiuni ale creierului, cortexul frontal şi nucleus accumbens. Răspunsul a fost obţinut de cercetători prin studierea creierului pacienţilor cu ajutorul aparatelor de imagistică. Durerea cronică este una dintre cele mai costisitoare afecţiuni înregistrate în SUA.