Main menu

header

05-08-1de Cătălina Tăgârţă

Venectaziile sau „vinişoarele sparte”, aşa cum sunt cunoscute popular, sunt vase de sânge dilatate de la suprafaţa pielii care apar în timp, în general în urma unor cauze moştenite de la părinţi. Aşadar, persoanele care au în familie membri cu boli venoase moştenesc această fragilitate a peretului vascular, iar vasele rămân dilatate permanent. Venectaziile pot fi de diferite diametre şi apar: fie pe membrele inferioare, fie pe faţă, caz în care persoanele sunt confundate adesea cu alcoolicii, din cauza eritemului difuz generalizat (pete roşii extinse pe faţă şi vinişoare subţiri în reţea). Din păcate, ele nu dispar şi nu se vindecă, ci se extind şi cresc în diametru dacă nu se tratează sau nu se reduc factorii de risc.

Factorul de risc: lipsa de mişcare
Printre factorii de risc se numără obezitatea, statul în picioare sau pe scaun perioade îndelungate şi lipsa de mişcare. „Persoanele care sunt predispuse genetic şi au factori de risc pentru apariţia venectaziilor nu au mari şanse să prevină dezvoltarea lor în cursul vieţii. Acestea pot cel mult să ţină sub control factorii de risc, să facă mişcare regulat şi să poarte ciorapi elastici compresivi, iar prin acest comportament să amâne apariţia evenimentului sau vasele să fie reduse numeric şi ca diametru”, ne-a spus doctor Luigi Calapod, clinical trainer la Centrul Medical Cutera. Venele dilatate sunt de diferite diametre: cele foarte mici (telangiectazii), precum şi cele cu diametru de până la trei milimetri (prezente pe picioare) pot fi îndepărtate cu uşurinţă cu ajutorul laserelor noninvazive moderne, transcutanat, fără înţepături sau tăieturi, însă cele mai mari pot deveni, în timp, varice în toată regula şi trebuie tratate la timp.

Tratamentul este nedureros şi rapid
Venectaziile nu au efecte grave asupra sănătăţii atunci când sunt de diametre mici, dar fiindcă arată foarte urât, majoritatea persoanelor preferă să caute o metodă prin care să scape rapid de ele. Dacă doamnele apelează la clinici pentru că-şi doresc să poarte fuste scurte, nu puţine sunt cazurile în care şi bărbaţii se adresează medicului, în special din cauza roşeţii şi vinişoarelor de la nivelul feţei. Tratamentul este nedureros şi rapid, iar efectele constau în îndepărtarea definitivă a venectaziilor. „Cu ajutorul laserului nostru sunt tratate printr-o metodă noninvazivă, transcutanat atât venectaziile superficiale, cât şi cele cu diametre mai mari de pe membrele inferioare, inclusiv hemangioamele, situaţii greu de rezolvat prin alte metode sau care lasă cicatrice şi pigmentări. Nu se fac incizii sau injecţii, ca în cazul scleroterapiei, ci totul se întâmplă prin transparenţa pielii, transcutanat. Pentru a proteja pielea şi disconfortul să fie minim, zona este menţinută rece cu ajutorul sistemului de răcire al laserului, pe perioada tratamentului, eliminând orice risc de încălzire sau arsură. Laserul acţionează astfel doar la profunzimea dorită, acolo unde este vasul dilatat şi identifică selectiv oxyhemoglobina din sânge - fototermoliză selectivă. Procedeul este extrem de simplu şi se bazează deci pe selectivitatea acestui tip special de laser care îndepărtează doar vasul dilatat, fără a avea vreun efect nedorit asupra pielii din jur. Sângele din vasul respectiv se încălzeşte, se coagulează, devine albastru, iar organismul îl va metaboliza şi apoi îl va resorbi în timp, până la îndepărtarea definitivă. Din această cauză, metoda a fost numită de noi «Terapia bazată pe lumină inteligentă»”, ne-a explicat medicul.

Timpul necesar resorbţiei, proporţional cu mărimea vaselor
Fiindcă nu există tăietură sau înţepătură, nu există risc de suprainfecţie, răni sau cicatrice. Pacientele spun că nu doare, iar senzaţia este de cel mult mici înţepături, pişcături - doar în momentul tratamentului, nu şi după acesta. În ceea ce priveşte numărul şedinţelor necesare, în general se recomandă una sau două şedinţe de câte 30 de minute, la un interval de aproximativ o lună între ele. Timpul necesar resorbţiei venectaziilor după tratament este proporţional cu mărimea vaselor: între câteva minute şi câteva săptămâni. „În majoritatea cazurilor, totul se rezolvă într-o şedinţă, însă dacă sunt prezente venectazii mari şi întinse pe o suprafaţă mare pot fi necesare mai multe tratamente. Cu ajutorul «împuşcăturilor» laserului nostru, încălzind vasele dilatate şi răcind simultan pielea din jur «jucăm un joc» al temperaturilor, care are ca efect «dispariţia» vaselor dilatate”, a mai spus reprezentantul Medical Center Cutera. Laserul nu lasă niciun fel de urmă, venectaziile parcă se şterg cu buretele.

Expunerea la soare este interzisă

Înainte de a-i programa pentru respectiva procedură, medicii specializaţi în laserterapie le explică pacienţilor beneficiile procedurii, mecanismul de acţiune, riscurile şi contraindicaţiile, procedurile alternative disponibile şi instrucţiunile posttratament, află istoricul medical al acestora şi le recomandă metode de reducere a factorilor de risc pentru dezvoltarea de noi venectazii în timp. „Această primă întâlnire este obligatorie pentru selecţia şi informarea pacienţilor - un pacient mulţumit este un pacient informat este deviza clinicii - întrucât laserul vascular nu poate fi folosit în cazul persoanelor care iau diverse medicamente fotosensibilizante, celor foarte bronzate sau care-au folosit autobronzante recent, femeilor însărcinate, mai ales că multe din aceste venectazii apar şi în timpul sarcinii, persoanelor care urmează să se expună imediat la soare/solar, celor care au tulburări de coagulare, diferite boli dermatologice, istoric de melanom şi aşa mai departe. Doar în acest fel pacienţii sunt în siguranţă şi rezultatele sunt cele mai bune”, a mai spus doctorul Luigi Calapod (foto).

• Încă de la primele vinişoare sparte este indicată consultaţia de specialitate, căci în acest fel tratamentul va fi mult mai rapid şi eficient