Main menu

header

25-08-1de Cătălina Tăgârţă

Fie că sunt prea tinere pentru a avea un copil, fie că sunt deja mămici şi nu mai vor să rămână însărcinate, toate aceste femei trebuie să aleagă o metodă de contracepţie. Dar care este cea mai potrivită, cea mai sănătoasă sau mai uşor de administrat? Marius Mîndroc (foto), medic ginecolog rezident la Spitalul de Urgenţă Elias, ne-a explicat, pe rând, toate aceste metode, de la cele la care se iau zilnic la cele la care se apelează la câţiva ani.

„Pilula combinată trebuie luată zilnic”
- Există foarte multe metode contraceptive, de la cunoscutul prezervativ până la inelul vaginal sau la injecţie. Ne puteţi spune câte ceva despre fiecare în parte? Haideţi să începem cu cele care se iau zilnic!
- Pilula clasică, folosită de mare parte dintre femei, e numită de medici pilulă combinată, deoarece conţine cantităţi mici din doi hormoni, estrogen şi progestogen. În mod obişnuit, pilula se ia zilnic timp de trei săptămâni, după care urmează o săptămână de pauză, timp în care se produce, de obicei, fenomenul de sângerare lunară sau menstruaţia. În mod ideal, pilula se administrează la aceeaşi oră în fiecare zi. Chiar dacă apare o întârziere de 12 ore, aceasta nu-i afectează eficacitatea. Însă o întârziere mai mare de 12 ore necesită utilizarea concomitentă a unei alte metode contraceptive. Avantajele pilulei sunt că reduce fluxul menstruaţiilor, este foarte eficientă, dar există şi dezavantaje: trebuie luată zilnic la oră fixă. Nu este recomandată femeilor fumătoare cu vârsta de peste 35 de ani, femeilor cu tensiune arterială crescută sau cu risc de tromboză sau boli de ficat. Eficacitatea poate fi afectată de probleme gastrointestinale, iar uneori pot cauza sângerări în afara fluxului menstrual. E bine de ştiut că există şi pilule fără estrogen sau progesteron, care se recomandă de obicei femeilor însărcinate care au intoleranţă la una dintre cele două componente.

„Plasturele hormonal, singura protecţie săptămânală”
- Deci pastilele sunt pentru doamnele conştiincioase, care nu uită să le ia la timp.
- Într-adevăr. Apoi, putem vorbi despre plasturele hormonal, singura metodă de contracepţie cu administrare săptămânală. Acesta are dimensiunea de 4,5 x 4,5 centimetri şi este uşor de aplicat de pacientă pe pielea curată şi uscată. Trebuie apăsat bine cu palma timp de zece secunde, pentru a se asigura lipirea adecvată a marginilor, iar apoi trebuie verificat zilnic, să fie bine lipit. El poate fi pus pe abdomen, fese, braţe, în partea superioară a corpului… doar pe sâni nu e voie. Plasturele se înlocuieşte după şapte zile, iar după trei plasturi, respectiv trei săptămâni, la fel ca în cazul pilulei, intervine o pauză de o săptămână, timp în care are loc menstruaţia. Printre avantaje se numără faptul că problemele gastrointestinale nu mai apar în ecuaţie, însă pot apărea iritaţii la nivelul tegumentului. Plasturele este vizibil şi are o eficienţă scăzută la femeile cu greutate corporală mai mare de 90 kilograme.

„Inelul vaginal, o alegere modernă”
- Putem vorbi despre metode de contracepţie lunare?
- Sigur, aici se încadrează inelul vaginal, o metodă de contracepţie modernă pentru femeia de azi. Inelul eliberează hormoni direct prin peretele vaginului, fără să treacă prin tractul gastrointestinal. Acest lucru permite ca doza hormonală eliberată să fie mai mică decât cea conţinută de pilulă, iar problemele gastrointestinale nu vor reduce eficacitatea metodei contraceptive. Aplicarea se face cu mâna, la fel ca în cazul unui tampon. Inelul are un diametru de 5,4 centimetri şi este foarte flexibil. În plus, poziţia exactă a inelului în vagin nu este importantă, deoarece nu influenţează eficienţa sa. El se lasă în vagin timp de trei săptămâni, apoi se îndepărtează. Se poate vorbi şi despre metodă trimestrială, respectiv injecţiile contraceptive, ce conţin o doză ridicată de progestogen. Hormonul fiind injectat în organism, orice reacţie adversă poate continua atât timp cât durează efectul injecţiei, şi uneori chiar mai mult. Avantajele sunt că: nu trebuie să se gândească la contracepţie pe durata de acţiune a injecţiei, se poate utiliza în momentul alăptării, nu sunt probleme cu stomacul şi e o metodă adecvată pentru femeile cărora nu li se poate administra estrogen. Dezavantaje, în schimb, sunt că injecţiile trebuie administrate de medic, redobândirea fertilităţii poate fi întârziată - până la un an după oprirea injecţiilor, iar sângerările pot fi neregulate.

„Implantul hormonal oferă protecţie pe trei ani”
- Mai există şi alte metode?
- Da. E vorba despre cele „multianual”, respectiv implantul hormonal, care oferă femeilor protecţie împotriva sarcinii pe o perioada de trei ani. Odată introdus corect, implantul nu necesită nicio altă acţiune din partea utilizatoarei şi este foarte eficient. Nu trebuie să ţii minte nimic, nu ai ce să uiţi! Implantul hormonal are aproximativ 4 cm lungime şi 2 mm diametru. Este moale, realizat din plastic. Acesta se poziţionează sub tegument, pe partea interioară a braţului, de medic. Implantul se inserează de obicei printr-o procedură minoră, realizată în cabinetul medicului personal. Se foloseşte un anestezic slab pentru a minimiza disconfortul la inserare sau îndepărtare. Majoritatea femeilor nu pot vedea implantul după inserţie. Doar tu şi medicul tău veţi şti. Odată inserat, implantul poate rămâne acolo până la trei ani, dar dacă doreşti îl poţi scoate mai devreme. Atenţie însă! Acesta nu e recomandat în caz de tromboză acută, embolism sau boli grave de ficat.
Dispozitivul hormonal, cunoscut şi sub denumirea de sistem intrauterin (SIU), are la bază hormonul progestogen şi poate oferi contracepţie până la cinci ani. Fiind introdus direct în uter, utilizarea sa este recomandată în special femeilor care au născut deja şi se află într-o relaţie reciproc monogamă. În acest caz se recomandă verificări regulate prin ecografie, iar la femeile care nu au născut, inserţia poate fi imposibilă sau dureroasă.

Prezervativul, diafragma şi steriletul
- Ce se întâmplă cu domnişoarele sau doamnele care se gândesc la contracepţie foarte rar?
- Pot apela la prezervativ sau la diafragmă. Prezervativul are o rată tipică de eşec de 15%, iar cel feminin de 4%-8%. Să nu uităm însă nici de sterilet, un dispozitiv în formă de T, fabricat din plastic şi cupru, introdus în uterul femeii de un medic specialist. Are unul sau două fire care atârnă prin deschiderea uterului în vagin. Poate sta în poziţie 5-10 ani, în funcţie de tip. Acesta e nonhormonal, foarte eficient, utilizatoarea nu trebuie să facă nimic, poate fi folosit în momentul alăptării, nu întrerupe actul sexual, însă face adesea ciclurile mai grele, mai lungi sau mai dureroase, există risc crescut de infecţii pelvine, de eliminare spontană rară, trebuie inserat sau îndepărtat de medic, se recomandă ecografii regulate şi inserţia poate fi inconfortabilă/dureroasă. Rata de eşec este sub 1%.

„Se poate vorbi şi despre metoda trimestrială, respectiv injecţiile contraceptive, ce conţin o doză ridicată de progestogen“ (doctor Marius Mîndroc)