Main menu

header

de Dana Purgaru

Vaccinul contra cancerului dă rezultate

Cercetătorii de la Universitatea Ottawa din Canada au conceput un vaccin ce foloseşte sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. În prezent se ştie că terapia cu radiaţii suprimă sistemul imunitar al celor bolnavi de cancer. Noul vaccin, rezultatul eforturilor depuse în ultimii ani, stimulează cu succes sistemul imunitar, reducând şi chiar eliminând cancerul. Vaccinul va fi supus testelor pe oameni începând de anul viitor.

Boala Alzheimer ar putea fi depistată cu câteva decenii înainte

Oamenii de ştiinţă americani au găsit câteva indicii timpurii ale bolii Alzheimer, cu ajutorul cărora ar putea depista boala cu 25 de ani înainte. Cea mai evidentă schimbare este o scădere a nivelului unei molecule specifice din lichidul cefalorahidian. De asemenea, pot fi observate o creştere a nivelului proteinei tau, o micşorare a volumului în anumite părţi ale creierului şi unele pierderi de memorie.

Fumatul pasiv, o cauză de diabet tip II şi obezitate

Adulţii care inhalează fumul de ţigară al altora au un risc crescut de apariţie a obezităţii şi a diabetului de tip II, comparativ cu restul nefumătorilor, potrivit cercetătorilor americani. De asemenea, o altă cauză a creşterii riscului de diabet, descoperită recent, sunt ftalaţii prezenţi în lacul de unghii şi fixativul pentru păr.

Tratament inedit împotriva distrofiei musculare

Distrofia musculară, o boală fără speranţă în momentul de faţă, în care muşchii sunt pur şi simplu „mâncaţi” din interior, ar putea avea un leac dintr-o sursă neaşteptată: o tarantulă din specia Grammostola rosea. Profesorul Frederick Sachs de la Universitatea din Buffalo, SUA, a descoperit o substanţă chimică din veninul păianjenului ce determină corpul să creadă că este atacat şi să reacţioneze în combaterea bolii.

Excesul de sare poate duce la tumori la stomac

Sarea, consumată în exces, adică peste cele şase grame pe zi ce sunt considerate sigure, poate duce la cancer al stomacului. În pericol se află o mare parte a populaţiei, din moment ce, conform statisticilor, oamenii consumă, în medie, 8,6 grame de sare pe zi. În plus, sarea în exces creşte tensiunea, poate duce la boli de inimă şi la accident vascular cerebral.