Main menu

header

23-06-1de Cătălina Tăgârţă

Multora dintre noi ne plac soarele, marea şi bronzul. Toate acestea ne fac să ne simţim şi să arătăm mai bine, însă trebuie să ne bucurăm de ele cu măsură, întrucât abuzul le poate transforma într-un adevărat pericol pentru sănătate. În plus, se pare că cea mai întâlnită formă de cancer este cel de piele, peste un milion de persoane fiind diagnosticate anual cu această boală.

În 90% din cazuri, provocat de expunerea la soare
În 90% din cazuri, cancerul de piele e provocat de expunerea la soare. De restul însă se fac vinovate, printre altele, antecedentele familiale, radioterapia sau arsurile accidentale cu arsenic. Deteriorarea produsă de lumină este ireversibilă şi cumulativă, aşa se explică de ce afecţiunea apare uneori chiar şi după ce pielea n-a mai fost expusă la soare ani la rând. În ceea ce priveşte zonele afectate, tumorile pot apărea pe tegumentele feţei, spatelui şi scalpului, iar evoluţia, deşi lentă, poate duce la mutilări incredibile. De aceea e necesar să vă adresaţi de urgenţă medicului dermatolog în momentul în care observaţi că pielea dumneavoastră îşi modifică forma, culoarea sau apar diverse formaţiuni tumorale în anumite zone. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul aluniţelor, şi ele reprezentând un adevărat pericol în momentul în care devin asimetrice, au contur neregulat sau culori diferite, de la închis până la foarte deschis în interiorul aceluiaşi nev, ori dacă diametrul este mai mare de cinci milimetri.

Prin această tehnică se îndepărtează treptat ţesutul afectat
Persoanele care, din păcate, primesc acest diagnostic, e bine să ştie că de ceva vreme este aplicată cu succes tehnica Mohs şi în ţara noastră. „Tehnica Mohs este o formă de chirurgie prin care se excizează şi se verifică «in vivo» extinderea unei tumori cutanate. Metoda se bazează pe faptul că aceste leziuni au o dezvoltare locală prin continuitate”, ne-a spus medicul primar dermatolog Mihaela Leventer (foto), de la Clinica Dermastyle, potrivit căreia această tehnică este practicată în România din anul 2004. „Până în prezent, în clinica noastră s-au tratat cu succes peste 250 de pacienţi″, a mai adăugat medicul. Dacă în tratamentul tumorilor corporale există suficientă piele sănătoasă în jur pentru acoperirea zonei recent operată, iar cicatricea este mascată de haine, nu acelaşi lucru se întâmplă în momentul în care tumoarea afectează faţa, de exemplu. Aici se vede diferenţa între metodele clasice şi tehnica Mohs, care face observarea ţesutului cu ajutorul microscopului şi îndepărtează rând pe rând straturile cutanate afectate de cancer, până când nu rămâne decât ţesutul sănătos. În caz contrar, apar alte tumori noi după un interval de timp.

Anumite carcinoame cutanate impun intervenţia în cel mai scurt timp
În general, carcinoamele cutanate nu au o rată de progresie accelerată, însă există şi forme agresive, care impun tratament în cel mai scurt timp. „Faptul că o leziune are dimensiuni mici nu este o garanţie că defectul rezultat după îndepărtarea acesteia prin microchirurgie Mohs va avea întindere similară. Aceasta înseamnă că există şi situaţii în care se porneşte de la o tumoare aparent mică şi se ajunge la un defect de mari dimensiuni, care necesită reconstrucţie complexă″, mai spune Mihaela Leventer, care este şi directorul primului centru de chirurgie Mohs din România şi mentor în programul internaţional de chirurgie dermatologică al ASDS (American Society for Dermatologic Surgery).

„Se face cartografierea histologică în timp real a leziunii”
Înainte de intervenţie se discută cu pacientul detaliile referitoare la procedură şi detalii despre bolile asociate, dar trebuie culese informaţii şi despre eventuala medicaţie care i se administrează în momentul respectiv. „Chirurgia Mohs se practică de obicei pe parcursul unei zile de lucru, cu anestezie locală, având loc cartografierea histologică în timp real a leziunii. Procedura se încheie cu închiderea defectului cutanat atunci când nu mai există celule tumorale în baza şi în marginile zonei excizate. Pacientul pleacă acasă cu un pansament compresiv, pe care îl va ţine timp de 24-48 de ore, după care trebuie înlocuit cu un alt pansament, de dimensiune mai mică, ce va fi purtat timp de şapte-zece zile, interval după care se pot îndepărta şi firele de sutură″, explică specialista. De asemenea, după intervenţia chirurgicală se poate recomanda tratament antibiotic sau antialgic pentru cinci-şapte zile. „În plus, bolnavul primeşte întotdeauna indicaţia de a evita expunerea la soare şi de a se proteja cu ajutorul cremelor de fotoprotecţie cu factor 50+, din cauză că radiaţia ultravioletă reprezintă principalul factor responsabil de formarea acestui tip de leziuni”, mai spune dermatologul Mihaela Leventer, potrivit căreia pacientul este revăzut la intervale regulate după intervenţie, pentru a verifica zona pe care s-a intervenit.

„E standardul de aur în excizia tumorilor de la nivelul feţei“

Chirurgia Mohs a fost dezvoltată la începutul anilor ’40 în Statele Unite al Americii de Frederic Mohs. Metoda şi-a dovedit eficienţa, având un risc de recidivă semnificativ mai mic faţă de excizia chirurgicală clasică, mai ales în ceea ce priveşte tumorile recidivate după alte intervenţii locale. „La momentul actual, microchirurgia Mohs reprezintă standardul de aur în excizia tumorilor localizate la nivelul feţei, fie că este vorba despre cele primare sau secundare, respectiv recidivate”, spune dermatologul Mihaela Leventer. Combinând cercetarea histologică a marginilor cu cea a profunzimii tumorale, metoda oferă pacientului operat certitudinea diagnosticului în timpul intervenţiei şi cea mai mare şansă de vindecare fără recidivă, în proporţie de peste 90%.

Sfat! Persoanele de peste 50 de ani prezintă un risc mai ridicat de a face cancer de piele, aşa că ar fi bine să vă prezentaţi periodic la medicul de familie pentru controlul de rutină şi de urgenţă la medicul dermatolog în cazul în care apar modificări ale pielii.

• Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American al Academiei de Dermatologie, şoferii sunt predispuşi vara la cancer de piele pe partea pe care maşina are volanul. Principala justificare a concluziei studiului a fost că braţul stâng recepţionează mai multe raze ultraviolete, mai ales dacă geamul autovehiculului este deschis. Pentru a vă proteja, purtaţi o bluză cu mânecă lungă atunci când sunteţi la volan şi nu uitaţi nici de cremele cu factor de protecţie solară.