Main menu

header

de Dana Purgaru

Un nou tip de gripă ameninţă omenirea

O echipă de cercetători a raportat recent că a descoperit 162 de pui de focă ucişi de o nouă tulpină virală, pe o porţiune de coastă din regiunea New England. Mai multe analize preliminare au indicat că virusul iniţial aparţinea tipului gripei aviare. Noua tulpină, care s-a adaptat la organismul focilor, este un motiv serios de îngrijorare, deoarece poate trece oricând la oameni, fiind un virus nou, cu potenţial periculos necunoscut. Cercetătorii sunt deja în alertă.

Munca în ultima parte a sarcinii, un pericol

Femeile însărcinate care lucrează până în ultimele săptămâni dinaintea naşterii riscă să nască bebeluşi cu o greutate sub cea normală, ceea ce predispune fătul la un grad mare de risc. Specialiştii au asemănat efortul depus pentru a continua munca pe parcursul ultimului trimestru de sarcină cu pericolul produs de fumatul în timpul gravidităţii.

Bolile de piele, din ce în ce mai frecvente

Cazurile de eczeme, psoriazis şi alte boli de piele favorizate de stres s-au înmulţit pe fondul crizei economice, spun nouă din zece dermatologi britanici, într-un sondaj realizat de Asociaţia Britanică de Dermatologie. Potrivit experţilor, este important ca cei afectaţi de bolile de piele să fie atenţi la factorii emoţionali care le-ar putea cauza problemele, pentru a putea înlătura disconfortul psihic resimţit din cauza acestor maladii.

Hiperglicemia creşte riscul de cancer la sân

Un studiu european sugerează că femeile în vârstă care consumă alimente ce cauzează o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, aşa cum sunt alimentele procesate ce conţin făină albă, cartofii sau dulciurile, au un risc mai mare de a dezvolta o formă mortală a cancerului la sân. De asemenea, indicele glicemic crescut este asociat cu o producţie ridicată de insulină, iar un nivel mare al acesteia este şi el asociat cu anumite tipuri de cancer.

Algele, leacul viitorului împotriva cariilor

Conform unor studii recente, realizate de cercetătorii din cadrul Universităţii din Newcastle, Marea Britanie, bacteriile descoperite în câteva specii de alge marine sunt eficiente împotriva cariilor dentare. Acestea pot să pătrundă prin placa bacteriană de pe dinţi şi să acţioneze în zone dificile, unde pasta de dinţi este ineficace, dar şi să prevină apariţia unui strat nou de bacterii.