Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

E adevărat că duşul e mai avantajos ca timp şi consum de apă, însă baia în cadă oferă şi ea multiple beneficii, o profundă relaxare, stimularea circulaţiei sângelui şi calmarea unor dureri. Vă prezentăm avantajele şi dezavantajele celor două moduri de igienizare a corpului.

Relaxare şi energizare
Avantajele băii în cadă sunt că persoana respectivă se poate odihni. „Baia în cadă e un fel de saună când eşti obosit, te revigorează, creşte temperatura corpului, însă pacienţii cu tensiune mare şi probleme cardiace trebuie să fie cu băgare de seamă, pentru că pot apărea tulburări de ritm şi chiar leşin”, ne-a spus Gabriela Katona, medic primar medicină generală, pediatrie, de la Centrul Medical PULS. „Baia în cadă poate fi făcută o dată pe lună sau o dată pe săptămână de tineri. Ea poate însemna relaxare după un efort fizic intens, aşa că se pot folosi uleiuri şi săruri în apă”.

La 38°C sunt alungate durerile cervicale
Circa zece minute petrecute săptămânal în cada plină cu apă ajută la eliminarea toxinelor, pentru că înmoaie pielea şi deschide porii. Însă, cine exagerează cu frecvenţa şi durata băii obţine efectul contrar: pielea se deshidratează, devine fragilă, uscată, îşi pierde elasticitatea, tonusul, iar cu timpul se ridează. „Baia în cadă stimulează circulaţia şi relaxează musculatura, însă tocmai din acest motiv persoanele trebuie să fie atente să nu adoarmă în apă”.
După o baie călduţă, persoana respectivă va dormi mai uşor, iar una fierbinte, la 38°C, alungă durerile cervicale şi pe cele lombare. Nu e indicat să se cufunde direct în apa fierbinte, ci aceasta trebuie să aibă iniţial temperatura corpului. Mai mult, „reţeta” care reduce la tăcere durerea este: după o baie caldă se aplică un unguent antireumatic şi se înfăşoară într-un pled moale zona dureroasă.

„O formă de masaj cu apă”
Duşul se face stând în picioare sau în şezut, deci o poziţie confortabilă chiar şi pentru copii. „Poate fi făcut de mai multe ori pe zi, durează mai puţin şi stimulează circulaţia dacă se foloseşte apă mai caldă. De asemenea, degresează pielea, drenează glandele sudoripare, stimulează termoreglarea, practic pot spune că este o formă de masaj cu apă”, a subliniat medicul Gabriela Katona.
Duşurile reci tonifică organismul, îl energizează şi, în cazul femeilor, contribuie la fortifierea sânilor.

Pont! După duşurile reci tenul devine mai luminos, iar semnele îmbătrânirii sunt mai puţin evidente şi îşi fac apariţia mai târziu.