Main menu

header

13-07-1de Cătălina Tăgârţă

Din cele mai recente studii realizate în domeniu reiese că circumcizia este o adevărată „armă” împotriva unor boli cu transmitere sexuală. În plus, aceasta are şi alte avantaje, dar şi dezavantaje despre care ne-a vorbit medicul primar urolog Daniel Damian (foto), de la Spitalul Clinic de Urologie „Theodor Burghele” şi de la Clinica Gynera din Bucureşti.

Reprezintă „amputarea” chirurgicală a ţesutului ce acoperă glandul
Pentru cei care nu ştiu, circumcizia reprezintă „amputarea” chirurgicală a ţesutului şi a mucoasei ce acoperă glandul - capul penisului. În popor, acest ţesut în două straturi este cunoscut şi sub denumirea de prepuţ.
Chiar dacă mulţi susţin că procedeul este nedureros, acesta este doar un mit, aşa că e recomandat să vă documentaţi bine înainte de a vă programa băiatul la această operaţie, pentru a fi siguri că alegeţi pentru el în cunoştinţă de cauză. „Probabil, peste jumătate din populaţia masculină a globului este circumcisă ritual: evrei, musulmani şi chiar mare parte dintre băieţii născuţi în America de Nord suferă această intervenţie în fragedă pruncie”, ne-a spus medicul urolog Daniel Damian.

„Operaţia, eficientă şi în cazul ejaculării precoce”
Potrivit specialistului Daniel Damian, rolul prepuţului este acela de a reduce frecarea şi nevoia de lubrifiere artificială a penisului în momentul actului sexual. În plus, el permite glandului să-şi păstreze sensibilitatea. Pe de altă parte, se spune că smegma - o substanţă naturală ce conţine celule de piele moarte, floră normală şi secreţii cu lisozime - se acumulează în prezenţa prepuţului, iar îndepărtarea acestuia face organul sexual masculin circumcis mai curat şi mai uşor de întreţinut. În plus, se pare că şi riscul unei infecţii a tractului urinar, al cancerului de penis, de col uterin la partener sau riscul de boli cu transmitere sexuală este semnificativ redus. „Operaţia reprezintă şi un tratament eficient în cazul ejaculării precoce, deoarece, prin îndepărtarea prepuţului, scade excitabilitatea”, a mai adăugat specialistul.

„Protejează persoanele de sex masculin de apariţia fimozei”
Fimoza este frecventă în rândul diabeticilor, iar circumcizia reprezintă cel mai bun tratament pentru ea. „Circumcizia protejează persoanele de sex masculin de apariţia fimozei, parafimozei şi a balano-postitelor, respectiv infecţiilor glandului şi prepuţului. În plus, la populaţia circumcisă ritual, cazurile de cancer penian sunt rarisime - de unde şi rolul infecţiilor genitale în apariţia lui”, a spus medicul urolog Daniel Damian. S-a schimbat modul de interpretare a aşa-zisei fimoze la naştere: rareori, prepuţul este retractabil la naştere. În 50% dintre cazuri, el se retractă până la vârsta de 1 an, iar în restul, de până la 90%, se retractă până la vârsta de 5 ani. „Se pare că există o tendinţă de supradiagnosticare a acestei fimoze”, mai spune specialistul.

Doar un doctor poate face intervenţia
În cazul în care optaţi pentru circumcizie e important să ştiţi că aceasta nu trebuie făcută oricum şi de oricine, ci e necesar să apelaţi la un specialist. Ideal e ca operaţia să fie realizată la o vârstă cât mai fragedă, de aceea e important să luaţi din timp legătura cu un medic, care vă va explica totul. În funcţie de situaţie, anestezia poate fi locală sau generală, iar de obicei micuţii resimt durerea chiar şi în următoarele zece zile după intervenţie.

În 20% dintre cazuri apar complicaţii
Există şi riscuri ale procedurii. În timpul operaţiei şi imediat după circumcizie vor apărea sângerări excesive, e posibilă accidentarea glandului, infectarea - cauzată de expunerea inciziei la materiile fecale şi de urina din scutece - complicaţii datorate anesteziei, posibilitatea amputării de prea mult ţesut sau, în cazuri extrem de rare, chiar complicaţii mortale.
Faptul că procedura ţine bolile cu transmitere sexuală la distanţă e pus în balanţă cu complicaţii ulterioare ce apar la aproximativ 20% dintre pacienţi, şi anume: stenoza meatală (îngustarea deschizăturii meatului din cauza infecţiei şi cicatrizării), cicatrice pe trunchiul penisului şi chiar curbarea acestuia, erecţii dureroase şi chiar probleme psihologice şi psihosexuale. Pielea glandului devine uscată, lipsită de protecţia dată de prepuţ. Uscăciunea şi frecarea constantă pot conduce la pierderea progresivă a senzaţiei glandului, în special mai târziu în viaţă.

Copilul trebuie învăţat să-şi îngrijească prepuţul
Indiferent dacă sunteţi adepţii circumciziei sau nu, învăţaţi-vă copiii să îşi îngrijească prepuţul de la vârste cât mai mici. De regulă, acesta nu se retrage complet pentru mai mulţi ani şi nu trebuie forţat, însă, când devine complet retractabil, băieţii trebuie învăţaţi despre importanţa spălării sub prepuţ în fiecare zi şi a limpezirii uşoare cu apă, care este o metodă suficientă.
În cazul în care acesta nu devine retractabil până în adolescenţă, există o serie de tratamente noi ce pot fi folosite şi care nu implică circumcizia. E vorba despre crema cu steroizi, unele exerciţii despre care vă poate explica doctorul sau prepuţioplastia.

80% dintre bărbaţii africani, circumcişi de autorităţi până în 2015

În urma unei recomandări făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii acum trei ani, 80% dintre bărbaţii africani vor fi circumcişi de autorităţile locale până în 2015. Măsura face parte dintr-o largă campanie de reducere a numărului de infecţii cu virusul HIV de pe continentul african.

• Există situaţii speciale în care circumcizia e recomandată de medici, cum ar fi infecţia severă „balanitis xerotica obliterans“ sau cangrene asociate cu diabet.

„Probabil, peste jumătate din populaţia masculină a Globului este circumcisă ritual: evrei, musulmani şi chiar mare parte dintre băieţii născuţi în America de Nord suferă această intervenţie în fragedă pruncie“ (doctor Daniel Damian)