Main menu

header

24-07-1de Cătălina Tăgârţă

- „Acţionează acum. Salvează o viaţă“

Mortalitatea cauzată de infarct a înregistrat în România o scădere de la 12% la 5% numai în ultimul an. În schimb, s-au înmulţit îngrijorător cazurile de infarct miocardic acut la vârste tinere. Pentru a preveni această problemă şi a salva cât mai multe vieţi, Fundaţia Română a Inimii împreună cu Societatea Română de Cardiologie au lansat campania „Acţionează acum. Salvează o viaţă”.

24-07-2Sunaţi la 112 din primele momente
Inima este un organ vital, cu rolul de a pompa sânge în tot organismul, iar infarctul miocardic acut se produce prin blocarea fluxului sangvin prin arterele inimii din cauza depunerilor de grăsimi, colesterol, calciu şi alte substanţe pe pereţii arterelor (arteroscreloză). „Dacă circulaţia sângelui nu este restabilită urgent, există posibilitatea apariţiei unor leziuni ireversibile. De altfel, jumătate din decesele cauzate de infarct sunt înregistrate în primele trei-patru ore după apariţia primelor simptome, iar principalul scop al acestei campanii este să scurtăm durata dintre apariţia simptomelor şi sosirea ambulanţei. Sistemul medical este pregătit să salveze vieţile fie prin tratament medicamentos, fie chirurgical, însă pacienţii trebuie să înţeleagă că timpul este vital şi să sune la 112 din primele momente. Fluxul sangvin în arterele inimii trebuie restabilit rapid”, a spus doctorul Dan Gaiţă (foto 2), preşedinte Fundaţia Română a Inimii.

Simptomele ţin 20 de minute, cu senzaţii de ameliorare şi revenire
Prevenţia este cea mai importantă, aşa că persoanele care suspectează că ar avea probleme cu inima sau care au rude cu afecţiuni cardiovasculare e bine să meargă la medic, să îşi facă un set de analize şi să primească tratamentul corespunzător. De asemenea, e nevoie de o dietă echilibrată, săracă în grăsimi şi bogată în fructe şi legume, de exerciţii fizice zilnice şi trebuie să se renunţe la fumat. Şi totuşi dacă se întâmplă să se declanşeze un infarct e bine să ştim să recunoaştem simptomele până nu e prea târziu. „Cele mai comune simptome ale infarctului sunt: dureri în piept - ca senzaţie de apăsare, presiune sau strângere, durere iradiantă în ambele braţe, la baza gâtului şi/sau falcă, respiraţie greoaie, transpiraţie, anxietate, bătăi neregulate ale inimii şi palpitaţii, greaţă sau vărsături. La femei, cele mai comune simptome sunt: respiraţie sacadată, senzaţie de slăbiciune, oboseală şi indigestie. E important să se ştie că simptomele pot varia de la o persoană la alta, infarctul se poate instala gradual, în aproximativ câteva minute, deci nu trebuie să se aştepte la scene ca în filme, doar cu durere în dreptul inimii. În plus, simptomele infarctului persistă cel puţin 20 de minute, cu senzaţii de ameliorare şi revenire”, a mai spus medicul.

O întârziere de doar câteva minute poate fi fatală
Aşadar, dacă cineva din jur sau chiar dumneavoastră recunoaşteţi simptomele unui infarct, primul lucru care trebuie făcut este să sunaţi de urgenţă la 112. În acel moment nu e indicat şofatul spre spital şi nici nu e vreme pentru a anunţa rudele, prietenii sau doctorul curant! „Infarctul e o problemă care implică un întreg sistem, de la ambulanţă, echipaje SMURD până la elicoptere, telemedicină, toate acestea fac parte din sistemul integrat, însă acest sistem poate fi declanşat doar de apelul la numărul unic 112. Acesta este mesajul campaniei lansate astăzi: viteza de reacţie a pacientului este esenţială”, a spus şi Raed Arafat (foto 1), subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. Deci, chiar dacă simptomele nu sunt suficiente sau nu credeţi că e un infarct, administrarea tratamentului într-un timp cât mai scurt este vitală şi o întârziere de doar câteva minute poate fi fatală persoanei în cauză. Ambulanţele sunt dotate cu aparate ce efectuează electrocardiograma (ECG), monitorizând funcţiile inimii şi diverse tipuri de infarct. Acest tip de monitorizare ajută personalul medical în deciziile ulterioare de stabilire a tratamentului corect în cazul unui infarct. Până la urmă, mai bine să fie o alarmă falsă, decât păreri de rău apoi, aşa că nu ezitaţi să cereţi ajutor!

Se impune deblocarea de urgenţă a fluxului sangvin
Persoanele care au suferit un infarct trebuie să primească imediat tratament pentru restabilirea circulaţiei sângelui la nivelul inimii. În funcţie de tipul de infarct, tratamentul aplicat poate să varieze. Fie e vorba despre medicamente, fie despre deblocarea de urgenţă a fluxului sangvin la nivelul zonei afectate prin implantarea de stent coronarian. „În 2011 s-au efectuat circa 4.690 de angioplastii primare, faţă de 600, cât s-au făcut în 2008”, au spus specialiştii.

Tinerii, din ce în ce mai afectaţi

Potrivit unui studiu efectuat pe bolnavii aflaţi în spitalele bucureştene, care au suferit un infarct în perioada aprilie-iunie 2012, vârsta medie a fost de 58 de ani. Acest lucru arată că sunt afectate din ce în ce mai mult şi persoanele tinere, dacă e să luăm în calcul că, până de curând, vârsta medie era în jur de 60-62 de ani (faptul că sunt afectate persoane din ce în ce mai tinere, chiar şi la 20-30 de ani, face ca vârsta medie să scadă). „La întrebarea «aţi anunţat la numărul 112 că aţi suferit un infarct», peste 50% dintre pacienţi au răspuns că nu, iar la întrebarea «cu ce aţi ajuns la spital», 20% dintre bolnavi au bifat răspunsul: cu maşina proprie. Din păcate, doar unul din cinci pacienţi au primit asistenţă în circa o oră de la instalarea simptomelor, restul primind ajutor chiar şi după cinci-şase ore, ceea ce în multe cazuri poate fi fatal”, a spus şi doctor Ileana Penea, project manager în cadrul programului european „Stent for Life”.

• În ultimul an, mortalitatea cauzată de infarct a înregistrat în România o scădere de la 12% la 5%. În schimb, s-au înmulţit îngrijorător cazurile de infarct miocardic acut la vârste tinere.

„Jumătate din decesele cauzate de infarct sunt înregistrate în primele trei-patru ore după apariţia primelor simptome“ - doctor Dan Gaiţă