Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Persoanele care obişnuiesc să doarmă mai puţin de şase ore pe noapte prezintă un risc de patru ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) în comparaţie cu persoanele care dorm, în medie, şapte-opt ore, cât de altfel se recomandă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din Alabama şi prezentat în cadrul conferinţei „Sleep 2012” organizată recent la Boston, SUA.

Au fost studiaţi 56.000 de adulţi cu vârsta peste 45 de ani
Studiul a fost realizat timp de trei ani pe un eşantion de peste 56.000 de adulţi cu vârsta peste 45 de ani. La fiecare şase luni, participanţii erau chestionaţi în legătură cu orele pe care le alocau somnului în timpul nopţii şi posibilele simptome specifice atacului cerebral, de exemplu, durere de cap, pierderea bruscă a echilibrului, înceţoşarea privirii.
„Am fost surprinşi să constatăm că acest risc era crescut mai ales la persoanele care aveau o greutate normală, nu prezentau istoric de AVC în familie şi nici nu sufereau de apnee în somn. Curios este faptul că la persoanele obeze care dormeau şapte-opt ore pe noapte acest risc nu exista”, a explicat Megan Ruiter, autorul studiului.

Urgenţa diagnosticării salvează creierul
Accidentul vascular cerebral se produce din cauza lezării arterelor cervico-cerebrale atât intracranian, cât şi extracranian. Dacă tratamentul este administrat în primele trei-şase ore, zona din creier afectată poate fi recuperată. Diagnosticul de AVC este pus de medic în urma examenului clinic, iar tipul de accident (ischemic sau hemoragic) se stabileşte doar pe baza unei tomografii computerizate cerebrale.