Main menu

header

de Dana Purgaru

Naşterea prin cezariană poate afecta creierul

Deşi, în multe cazuri, protejează viaţa şi sănătatea mamei şi a copilului, deopotrivă, cezariana are şi dezavantaje, în comparaţie cu naşterea pe cale naturală. Un nou studiu susţine că acei copii născuţi natural au un coeficient de inteligenţă mai mare decât cei care vin pe lume prin cezariană. În plus, unii oameni de ştiinţă sunt de părere că cezariana creşte riscul apariţiei sângerărilor interne şi a unor probleme de fertilitate.

Inima va fi „reparată“ cu propriul ţesut

Oamenii de ştiinţă din Israel au reuşit, în premieră mondială, să transforme celule ale pielii extrase de la pacienţi cu insuficienţă cardiacă în celule cardiace noi, identice cu cele existente în corpul unui bebeluş. Reuşita fără precedent sugerează că este posibilă repararea inimii unui pacient cu propriul ţesut. Potrivit cercetătorilor, prin folosirea de celule ale pielii extrase de la pacient nu va mai fi necesară obţinerea de celule stem de la embrioni şi se va reduce riscul ca transplantul să fie respins.

Autismul, depistat la vârste foarte fragede

O echipă de medici americani din cadrul Boston’s Children Hospital a descoperit că scanarea creierului cu ajutorul EEG (electroencefalografie) poate ajuta la diagnosticarea autismului la vârste fragede. Descoperirea reprezintă un pas important în tratarea acestei afecţiuni tot mai frecventă. În timpul testelor, în peste 90% din cazuri, s-au diagnosticat corect prin electroencefalogramă copiii cu autism, chiar dacă unii dintre ei aveau doar 2 ani. În prezent, autismul este foarte greu de diagnosticat.

Uitaţi de migrene cu... apă

Consumul regulat de apă de-a lungul zilei poate reduce severitatea durerilor de cap şi a migrenelor (o formă mai gravă de durere de cap, asociată şi cu alte simptome precum greaţă şi fotofobie), potrivit medicilor olandezi. Cercetătorii au descoperit că şapte pahare cu apă pe zi ar fi de ajuns pentru a diminua durerea şi a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor care suferă de migrene.

Joaca afară menţine sănătatea ochilor copiilor

Pentru sănătatea ochilor copiilor, părinţii e bine să-i îndemne să se joace afară în timpul zilei - cel puţin trei ore pe zi vara şi cel puţin o oră pe zi iarna - potrivit publicaţiei franceze „Le Figaro”. Acest lucru ar putea stopa creşterea alarmantă a numărului de miopi din lumea întreagă, deoarece micuţii care petrec mai mult timp în exterior sunt mai bine protejaţi contra miopiei, iar lumina naturală pare să fie factorul protector determinant, potrivit unui studiu recent britanic.