Main menu

header

de Daniela Anton

Aveţi prea multe aluniţe pe corp? Vă temeţi că pot evolua spre altceva mai periculos? Iată cum puteţi afla dacă aluniţele sunt inofensive sau periculoase pentru organismul dumneavoastră.

De obicei apar de la soare
Aluniţele, cunoscute şi ca nevi pigmentari sau nevi melanocitari, sunt tumori benigne sau hemartoame (tumori congenitale), alcătuite din melanocite, celulele ce conţin pigmentul ce dă culoare pielii şi ochilor. Acestea pot apărea oriunde la nivelul pielii şi pot fi şi grupate.
De obicei au dimensiuni reduse (<5 mm), sunt bine definite, iar culoarea variază de la bej sau roz până la maroniu închis. Majoritatea aluniţelor apar încă din copilărie, din cauza expunerii la soare, ca un mecanism de protecţie a organismului împotriva razelor ultraviolete.

Numărul normal este până la 40
Uneori, în apariţia aluniţelor sunt implicaţi şi anumiţi factori genetici - de exemplu, dacă mai mulţi membri ai unei familii manifestă un număr mare de aluniţe, câteodată chiar sute. E bine de ştiut că numărul normal de aluniţe este de până la 40.
Nevii se pot dezvolta rapid şi după evenimente traumatizante ca arsuri cutanate de gradul II, necroliză epidermică toxică sau epidermoliză buloasă (apar vezicule).

Autoexaminarea este esenţială
Majoritatea nevilor pigmentari nu sunt periculoşi. Cei care ar trebui examinaţi de un medic sunt aceia care au un aspect diferit faţă de ceilalţi de pe corp sau apar spontan (după vârsta de 20 de ani). Dacă observaţi schimbări de culoare, mărime sau formă a unei aluniţe ar trebui să consultaţi un dermatolog.
De asemenea, acestea trebuie analizate dacă sângerează sau secretă lichid, se descuamează, provoacă mâncărime sau durere. În plus, autoexaminarea este la fel de importantă. Cu o oglindă priviţi atent zonele cutanate cu aluniţe. Acordaţi o atenţie deosebită zonelor expuse frecvent la soare precum faţă, mâini şi braţe, torace, gât şi urechi.

Melanomul se localizează la bărbaţi pe spate, iar la femei, pe gambe
Unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele este melanomul malign. Cea mai frecventă localizare a melanomului la bărbaţi este spatele, iar la femei, gamba. Acest tip de cancer apare adesea la femei cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.
Următorii paşi sunt extrem de importanţi în deosebirea unei aluniţe normale de un posibil melanom malign:
A: leziuni asimetrice ale pielii (forma unei jumătăţi de aluniţă ce nu se potriveşte cu cealaltă jumătate);
B: marginile neregulate ale leziunilor, sunt crestate sau pătate;
C: coloraţie neuniformă;
D: diametrul nevului pigmentar mai mare de 6 mm;
E: mărirea în volum a aluniţei.

Pot fi îndepărtate prin excizie
Examenul dermatologic este definitoriu, medicul stabilind dacă este necesară efectuarea biopsiei sau a exciziei totale a aluniţei, pentru investigaţii suplimentare. Există două metode principale de îndepărtare a unui nev pigmentar: excizia prin grataj (răzuire) şi excizia eliptică.
Excizia prin grataj se foloseşte, de obicei, pentru înlăturarea aluniţelor inestetice. Iniţial se indică folosirea unui anestezic local, după care se îndepărtează partea superioară a zonei aferente, aceasta rămânând roşie în comparaţie cu pielea înconjurătoare.
Dacă aluniţa este închisă la culoare sau conţine fire de păr, este foarte probabil că acestea să persiste sau, uneori, aceasta poate creşte sau să devină pigmentată din nou.
Excizia eliptică este utilizată atât pentru aluniţele normale, cât şi pentru cele atipice. Această procedură a fost denumită astfel deoarece excizia descrie un contur oval, ce conţine aluniţa şi ţesutul înconjurător. Ca şi la prima metodă, se anesteziază pacientul, după care se efectuează excizia cu bisturiu sau cu laser. În funcţie de instrumentul utilizat, pacientul va avea sau nu nevoie de suturi.

Un indicator ciudat al unei sănătăţii de fier

Cercetătorii de la King’s College din Londra au descoperit că persoanele care au mai mult de 100 de aluniţe au şi oase mai sănătoase şi un risc considerabil mai mic de osteoporoză. Aceste persoane au şi mai puţine riduri, ele părând mai tinere cu circa şapte ani, conform Daily Mail. În plus, tot aluniţele sunt indicatori ai unor muşchi mai puternici, ai unor ochi şi inimi sănătoase.

La control, o dată pe an

Medicii recomandă tuturor, indiferent de vârstă şi sex, să verifice „aluniţele” la dermatolog cel puţin o dată pe an, chiar şi pe cele aparent normale. Şansele de vindecare a unui melanom malign, adică ale celei mai periculoase forme de cancer de piele, sunt mari doar atunci când „aluniţa” este depistată şi îndepărtată în timp util. Iar pentru aceasta se recomandă să analizaţi periodic forma, culoarea şi evoluţia acestor formaţiuni aparent inofensive.

• O tehnică modernă de îndepărtare a aluniţelor este cea a tratamentului cu laser. Intervenţia este mai uşoară, iar pacientul se recuperează complet în două săptămâni. Pacienţii preferă în general această formă de tratament deoarece criteriile estetice sunt îndeplinite eficient.