Main menu

header

05-08-1de Gabriela Niculescu

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, simţurile noastre încep să fie mai puţin ascuţite, tenul devine uscat şi fără strălucire şi nu mai avem energie. Viaţa sexuală şi funcţionarea creierului pot fi, de asemenea, afectate pe parcurs. Învăţaţi să aveţi grijă de dumneavoastră şi să fiţi atente la semnalele pe care organismul vi le trimite. Celebrul Doctor Oz (foto), cel care a revoluţionat educaţia în materie de sănătate în SUA, ne-a oferit un program în cinci paşi pentru a ne revigora simţurile şi a ne redobândi strălucirea.

Pasul 1 - Aduceţi un aport de vitamine şi minerale
Nu doar înaintarea în vârstă ne diminuează simţurile, ci şi oboseala şi stresul. Începeţi din prima zi în care vă hotărâţi să urmaţi acest program cu un aport de vitamine şi minerale, pentru revitalizare.
Pentru a vă îmbunătăţi simţul tactil e indicat să suplimentaţi alimentaţia cu 10 micrograme de vitamina B12 în fiecare zi.
Dacă bănuiţi că simţul mirosului nu mai este la fel de ascuţit ca în trecut, încercaţi să consumaţi zilnic 600 mg de acid alfa lipoic. Acest supliment stimulează nervii olfactivi şi previne apariţia bolii Alzheimer, care se dezvoltă în aceeaşi parte a creierului responsabilă de simţul mirosului.
Pentru a preveni şi a trata deficienţele de gust consumaţi zilnic 15 mg de zinc. În două, trei săptămâni, simţul gustului va reveni.

Pasul 2 - Mâncaţi scorţişoară pentru a scăpa de riduri
Trecerea anilor aduce cu sine ridurile, iar tenul devine tern şi uscat. Pentru a preveni acest lucru, încercaţi să aveţi grijă de el din timp şi să-l hidrataţi corespunzător. Pentru a-l revitaliza, puteţi apela şi la remedii naturiste. Combinate, scorţişoara şi nucşoara reduc liniile fine de expresie şi conferă tenului strălucire. Nucşoara reduce intensitatea petelor, iar scorţişoara previne apariţia ridurilor. Pentru a prepara această soluţie, amestecaţi şase linguriţe cu scorţişoară cu şase linguriţe cu nucşoară şi fierbeţi-le cu câteva căni cu apă. Această soluţie poate fi adăugată fierbinte în cadă. O puteţi folosi şi caldă sau rece, pentru a vă spăla faţa şi corpul. Lăsaţi să acţioneze timp de zece minute, apoi clătiţi din abundenţă cu apă.

Pasul 3 - Introduceţi în dietă usturoiul; creşte libidoul
O viaţă sexuală nesatisfăcătoare este problema comună a femeilor care sunt mult prea obosite la sfârşitul unei zile pentru o partidă de sex. S-a dovedit ştiinţific faptul că femeile care au renunţat la activitatea sexuală îmbătrânesc mai repede şi se îmbolnăvesc mult mai des, fiind predispuse la chisturi ovariene şi la fibroame pe pereţii uterului. Pentru a revigora viaţa sexuală, învăţaţi mai multe lucruri despre alimentele care acţionează ca afrodiziace, dar şi despre cele care afectează acest aspect al vieţii dumneavoastră. Printre alimentele care vă afectează viaţa sexuală în mod negativ se numără produsele din soia, cafeaua şi varza murată. Consumate în exces, aceste alimente scad libidoul, astfel că şansele de a avea parte de o noapte romantică se micşorează dramatic. În schimb, perele, pepenele roşu şi usturoiul îmbunătăţesc calitatea vieţii sexuale. Aceste alimente conţin vitamine, minerale şi nutrienţi care stimulează producţia de hormoni sexuali şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui în zonele genitale.

Pasul 4 - Faceţi exerciţii pentru flexibilitatea articulaţiilor
Odată cu înaintarea în vârstă, încheieturile îşi pierd flexibilitatea, ceea ce duce la inflamaţii, dureri şi disconfort. Pentru a preveni aceste fenomene faceţi cât mai multă mişcare. Mergeţi la aerobic sau fitness, alergaţi prin parc sau înotaţi, iar dacă timpul nu vă permite să vă deplasaţi de acasă, încercaţi în propria sufragerie să faceţi măcar 15 minute zilnic de exerciţii, care să vă dezmorţească articulaţiile. Toate aceste activităţi vă vor ajuta să vă simţiţi mai bine şi mai revigorată. După fiecare sesiune de mişcare faceţi un duş, apoi aplicaţi pe întregul corp o cremă hidratantă şi relaxantă.

Pasul 5 - Stimulaţi memoria!
Pentru a vă energiza creierul consumaţi ceapă roşie, vinete, rozmarin, spanac, cereale integrale şi alune. Aceste alimente sunt bogate în nutrienţi, care stimulează funcţionarea creierului, îmbunătăţesc memoria şi funcţiile mentale.

• Suplimentele de vitamine şi minerale nu se iau la întâmplare. Nu toate excesele sunt eliminate din organism fără repercusiuni. Anumite substanţe se depun în organe sau pe oase, ducând la disfuncţii serioase.
• Odată redobândită, sănătatea trebuie menţinută, iar acest lucru se poate face doar printr-un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie sănătoasă şi odihnă!