Main menu

header

08-07-1de Cătălina Tăgârţă

Aţi stat vreodată să vă ascultaţi cu atenţie corpul? Sau v-aţi întrebat care e cauza afecţiunilor pe care le aveţi şi pentru care alergaţi de la un doctor la altul? Se spune că nu există un organ bolnav într-un corp perfect sănătos şi că pentru a trata ceva e nevoie de echilibrarea întregului organism. Pentru aceasta, terapia craniosacrală este perfectă, deoarece îmbină o tehnică medicinală manuală cu paranormalul. Alin Simion (foto), managerul Salonului Shakti, din Capitală, ne-a spus mai multe despre această metodă.

Reduce stresul
Cea mai puţin invazivă dintre tehnicile medicinei manuale, terapia craniosacrală vindecă sufletul şi fizicul în acelaşi timp. „Este o tehnică manuală care se petrece în câmp energetic, având efecte puternice şi imediate, bazate pe date ştiinţifice. Foarte cunoscută pentru abilitatea sa de a trata durerea cronică şi o mare varietate de probleme neurologice şi neuromusculare, probleme ale ţesutului conjunctiv, precum şi toate tipurile de dureri de cap, probleme de auz, vertij, probleme articulare, probleme ale sinusurilor ori de vedere. Terapia craniosacrală este, de asemenea, un instrument puternic pentru vindecarea corpului emoţional şi a reducerii stresului”, ne-a spus Alin Simion. Stresul acumulat în fiecare zi, problemele şi grijile neexteriorizate se strâng şi se „ascund” undeva în corp, urmând ca, în timp, să refuleze sub forma unor dureri fizice. Din păcate însă, puţini îşi dau seama de asta, aşa că sunt dezamăgiţi când medicii pe care-i consultă nu găsesc soluţii potrivite pentru ei.

„Terapeutul începe să lucreze de la picioare spre cap”
Terapia craniosacrală este puţin cunoscută, însă toţi cei care au încercat-o şi-au făcut o impresie bună. „Extrem de delicată, dar în acelaşi timp extrem de puternică. Pacienţii sunt de multe ori surprinşi de faptul că, deşi sunt atinşi foarte uşor, simt impactul pe parcursul întregului lor corp. Uneori îşi amintesc de trecut şi pot experimenta o eliberare emoţională”, ne-a mai spus reprezentantul Centrului Shakti. În timpul şedinţei, pacientul este întins pe un pat, cu faţa în sus, iar mâinile terapeutului parcă plutesc pe corpul său. Acesta începe să lucreze de la picioare spre cap, şi pacientul aproape că nu îşi dă seama când e atins. I se explică totuşi că, pe lângă puls şi respiraţie, în organism mai există un sistem care poate fi cercetat şi pe care se poate lucra. E vorba despre craniosacral, prin care se poate restabili funcţionarea optimă a sistemului nervos şi a celorlalte sisteme şi organe ale corpului. El are efecte în optimizarea sistemului de autovindecare şi prin aceasta în refacerea stării fizice, mentale şi spirituale. „Sistemul craniosacral e compus din membranele meningeale, structurile, care controlează presiunea intracraniană şi lichidul cefalorahidian care înconjoară şi protejează creierul şi măduva spinării, ceea ce duce la îmbunătăţirea funcţionării sistemului nervos central”, ne-a spus şi terapeutul Florian.

Problemele se „cuibăresc” în zonele bolnave
Nu e nevoie de documente medicale, nici măcar de denumirea bolii pentru tratarea căreia s-a prezentat la cabinet, căci diagnosticul îl pune terapeutul singur. „În zona asta ai strâns probleme din copilărie, aici s-a cuibărit stresul şi aşa mai departe”. Coincidenţă sau nu, locurile unde s-au acumulat energii corespund cu zonele dureroase din corp, cu organe afectate de boală. Acest lucru, dar mai ales aflarea cauzei problemei sunt extrem de importante, pentru că astfel se poate ajunge la vindecare. Oricum, prin tehnici delicate de manipulare a ţesutului fascial, a suturilor craniene şi a lichidului cefalorahidian, terapeutul facilitează eliminarea restricţiilor şi a dezechilibrelor. „Eliberarea somatoemoţională permite atât eliberări ale restricţiilor de la nivel fizic, cât şi eliberări semnificative ale componentelor emoţionale. O dată ce aceasta începe, activitatea sistemului craniosacral se opreşte brusc, iar trauma care a produs restricţii şi dezechilibre în sistemul craniosacral se vindecă”, ne-a mai spus Alin Simion.

„Aplicabilitatea este fără margini“

Terapia craniosacrală este benefică în diverse afecţiuni, de la simple dureri de cap până la probleme majore, acute, dureri cronice de spate, disfuncţii ale sistemului nervos central sau ale sistemului endocrin, accidente traumatice ale creierului şi ale măduvei spinării, dar şi în caz de scolioză, oboseală cronică, depresie sau autism. „Ţinând cont de faptul că acţiunea terapiei este îndreptată direct asupra sistemului nervos central, aplicabilitatea ei este fără margini. În cadrul Centrului Shakti, terapia craniosacrală este efectuată de Răducu Florian - terapeut cu experienţă, care cunoaşte şi alte metode de tratament. Cei care vor să se programeze ne pot găsi pe www.shakti.com.ro”, ne-a mai spus Alin Simion.

• Terapia craniosacrală a fost dezvoltată de doctorul John E. Upledger, în urma studiilor ştiinţifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, între anii 1975 şi 1983.
• Terapia este recomandată tuturor grupelor de vârstă şi se adresează atât celor cu probleme de sănătate, cât şi celor care doresc să-şi menţină un tonus de viaţă normal, să facă faţă mai uşor stresului zilnic. Numărul şedinţelor variază în funcţie de problema avută, o întâlnire putând dura puţin peste un ceas.