Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Naştere naturală după cezariană

Pe vremuri, medicii recomandau ca după operaţia de cezariană să se nască prin aceeaşi metodă, întrucât exista riscul de ruptură hemoragică, ce-ar fi pus viaţa mamei în pericol. În contextul ştiinţific actual însă există suficiente date care permit anticiparea şanselor de reuşită a unei naşteri naturale după cezariană. Un studiu la care au participat 1.453 de gravide arată că rata de succes pentru o naştere pe cale vaginală după o cezariană este de 87%.

A fost inventat materialul care albeşte dinţii

Cercetătorii de la Universitatea Kinki, din Japonia, au realizat un material ultraflexibil şi rezistent, pe bază de hidroxiapatită - mineralul din care este constituit smalţul dentar. Specialiştii japonezi afirmă că pelicula microscopică de material creată de ei are capacitatea de a îmbunătăţi nu numai aspectul, ci şi structura dinţilor şi de a repara smalţul deteriorat. Deocamdată, stratul de hidroxiapatită a fost fabricat în versiunea transparentă, dar pe viitor e posibil să se obţină şi învelişuri de culoare albă, pentru corectarea culorii dinţilor.

Fumătorii pasivi au probleme de memorie

În urma unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northumbria s-a ajuns la concluzia că persoanele care nu fumează, dar care sunt expuse totuşi fumului de ţigară în mod regulat riscă să aibă probleme de memorie. Se pare că fumătorul pasiv are pierderi de memorie cu 20% mai mari decât un nefumător, în timp ce memoria unei persoane care fumează e afectată într-un procent de 30%.

Autismul, prevenit printr-un nou test

Oamenii de ştiinţă australieni au realizat un test genetic care poate preveni tulburările din spectrul autismului la bebeluşi şi la copii, ceea ce ar facilita procesul de îngrijire a acestora. În plus, testul îi va putea ajuta pe medici să reducă dificultăţile de comportament şi pe cele cognitive şi să îmbunătăţească nu doar viaţa persoanelor cu autism, ci şi a familiilor acestora.

Un minitelescop poate reda vederea

Un telescop minuscul, implantat în ochi, poate reda vederea. La această concluzie au ajuns chirurgii de la Universitatea California, Virginia, potrivit cărora implantul e mai mic decât un bob de mazăre şi funcţionează prin proiectarea imaginilor pe o porţiune neafectată a retinei, astfel că pacienţii pot vedea din nou obiectele aflate în faţa lor. Prima operaţie (care a fost un succes) a fost făcută unei paciente de 80 de ani, care orbise cu patru ani în urmă din cauza degenerescenţei maculare.