Main menu

header

08-08-1de Cătălina Tăgârţă

Ochelarii de vedere sunt coşmarul copiilor, care se tem de reacţiile agresive ale colegilor de joacă, dar în unele cazuri chiar şi coşmarul adulţilor. Mulţi dintre aceştia renunţă la rame în favoarea lentilelor de contact, aşa că se vor bucura când vor auzi că, mai nou, pot scăpa de această problemă definitiv, printr-o intervenţie fără bisturiu, care durează mai puţin de un sfert de oră. Laserul, căci cu ajutorul lui se rezolvă problema, „şlefuieşte” corneea şi reduce dioptriile la zero. Andrei Filip (foto), medic primar oftalmolog la Clinica de oftalmologie AMA Optimex EYE CLINIC, ne-a spus mai multe în acest sens.

Intervenţia se face după vârsta de 18 ani
Ochelarii sunt purtaţi de oamenii care au diverse vicii de refracţie (adică dioptrii) precum: miopie - dioptrii cu minus, hipermetropie - dioptrii cu plus sau astigmatism - dioptrii cilindrice cu minus sau plus. Intervenţiile cu laser îi ajută pe aceştia să-şi recapete vederea normală şi să nu mai fie dependenţi de ochelari. „Este important ca intervenţia să se facă după vârsta de 18 ani, iar limita superioară se alege în funcţie de caz şi de nevoi. Totuşi, e bine de ştiut că operaţiile se bucură de succes mai ales în rândul tinerilor. După vârsta de 40 de ani apare presbiopia, adică nevoia de a purta ochelari pentru apropiere. Momentul este neplăcut, pentru că cei care au ochelari pentru distanţă vor fi nevoiţi să recurgă aşadar la a doua pereche de ochelari, însă poate beneficia de operaţia de corectare a dioptriilor cu laser şi această categorie de oameni”, ne-a spus doctorul Andrei Filip.

„Tehnicile PRK şi Lasek sunt cele mai sigure”
Sunt mai multe tipuri de intervenţii cu laser care ne pot scăpa de ochelari: PRK, Lasek şi Lasik. Operaţia Lasik, de altfel destul de des folosită, implică taierea în grosime a corneei, obţinându-se un „capac”, numit flap, apoi se remodelează zona de cornee expusă cu ajutorul laserului, după care căpăcelul cornean este aplicat la loc. Procedura Lasek diferă de Lasik prin faptul că nu se taie corneea, din acest motiv fiind o opţiune mai populară printre pacienţi şi o soluţie pentru cei cu cornee subţire. Cea de-a treia tehnică, PRK (keratectomie fotorefractivă) se realizează fără tăietură, fiind foarte asemănătoare cu Lasek şi implică remodelarea unui strat subţire al corneei şi vindecarea acestuia în forma corectă. „Eu folosesc exclusiv tehnicile PRK şi Lasek, deoarece consider că sunt cele mai sigure. Dezavantajul este legat de perioada mai lungă de recuperare, aproximativ cinci-şapte zile, însă Lasik, deşi presupune o recuperare mai rapidă, are riscuri mai mari. Bineînţeles, şi în cazul tehnicii Lasik incidenţa complicaţiilor este destul de mică, dar nimeni nu îşi doreşte să se numere printre cei care au complicaţii. Aşa că eu înclin către primele două, ca să le pot spune pacienţilor că şansele de a ieşi bine, fără complicaţii, sunt de peste 99%”, a mai spus reprezentantul Clinicii de oftalmologie AMA Optimex.

Într-o săptămână, vederea îşi revine în proporţie de 80%
Indiferent de tipul de laser ales, operaţia în sine nu trebuie să sperie. „La consultaţie se fac nişte măsurători şi investigaţii specifice - foarte prietenoase şi deloc invazive, iar dacă rezultatele sunt favorabile putem trece la treabă”, ne-a mai spus medicul Andrei Filip. Potrivit acestuia, cu două zile înainte de operaţie se pun picături în ochi, iar timp de o săptămână după aceasta pacientul va purta lentile de contact terapeutice şi va pune picături în continuare timp de o lună. „În general, şansele de a mai fi nevoie de ochelari după intervenţie sunt sub 1% dacă se respectă limitele de dioptrii amintite”, a adăugat medicul.
Intervenţia se face la ambii ochi în acelaşi timp, iar durata acesteia este de aproximativ trei minute pentru fiecare ochi, efectele fiind vizibile imediat. Nu e nevoie de internare, operaţia este nedureroasă şi supravegheată de medicul anestezist, anestezia fiind locală, cu picături. Într-o săptămână, vederea îşi revine în proporţie de 80%, iar după o lună ochii sunt recuperaţi în proporţie de 98%.

Miopia, rezolvată doar dacă aveţi până la şapte dioptrii
Pentru reducerea dioptriilor cu ajutorul laserului, limitele sunt următoarele: la miopie - 7 dioptrii, hipermetropie - 3-4 dioptrii şi astigmatism - 3 dioptrii. Şi cei care au dioptrii mici, dar nu doresc ochelari pot beneficia de această intervenţie. Pentru cei care au dioptrii mai mari sau chiar dioptrii extreme sunt alte tehnici de reduce a lor. În prezent există inclusiv posibilitatea de a se fabrica cristaline artificiale personalizate pentru astfel de cazuri.

• Fiind considerată operaţie estetică, intervenţia costă în jur de 1.000 de euro pentru ambii ochi.
• Nu toţi bolnavii se califică pentru operaţie. De exemplu, miopii trebuie să aibă dioptrii stabile în ultimul an, pentru că, în caz contrar, valorile pot creşte şi după operaţie, iar pacientul va trebui să suporte o nouă intervenţie. În plus, pacientul nu trebuie să aibă boli de cornee, diabet, boli de colagen şi boli reumatice.