Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Durerea, indiferent că e de măsea, de mână, de stomac sau în orice altă parte din corp s-ar instala, creează un disconfort la fel de mare. Pentru a scăpa de ea, e important să depistăm rapid cauza şi să primim tratamentul corect. În cazul durerii abdominale, de exemplu, lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât jena instalată în această zonă din corp poate avea multiple motive. Iată care sunt cele mai frecvente dintre acestea.

Simptomul poate trăda o esofagită sau gastrită
Cel mai des, durerea de burtă trădează o esofagită, gastrită, ulcer gastric sau duodenal. În acest caz, ea e declanşată de condimente, de stres, dar şi de crudităţi, de alcool, dulciuri şi mâncăruri tip fast-food. Până ajungeţi la medic e bine să ştiţi că aceasta e calmată de lapte sau medicamente care scad aciditatea gastrică.
Dischinezia şi litiaza biliară sunt alte cauze ale faimosului simptom. În timp ce prima se manifestă ca o jenă sub coastă şi apare de regulă după consumul de grăsimi de origine animală, maioneză sau vinete şi e însoţită de gust amar, greaţă, vărsături şi diaree, litiaza poate fi însoţită şi de greaţă, vărsături, febră şi icter. În ambele cazuri, diagnosticul corect se pune în urma unei ecografii abdominale.

Semn de hernie
Herniile trebuie trecute şi ele pe listă. Acestea se fac simţite în special imediat după efortul fizic sau la ridicarea de greutăţi, iar uneori durerea poate fi violentă şi însoţită de vărsături, greaţă şi oprirea tranzitului intestinal. În acest caz, un simplu consult medical poate fi suficient pentru a pune diagnosticul corect.

În caz de colon iritabil poate fi însoţită de balonare
Durerea hepatică este localizată sub coaste, în partea dreaptă, şi poate fi însoţită de scădere în greutate şi edeme ale membrelor inferioare, iar pentru diagnostic sunt recomandate teste hepatice.
Şi colonul iritabil dă aceleaşi semne, iar disconfortul (care este însoţit de zgomote intestinale, alternanţă diaree - constipaţie, balonare sau flatulenţă) apare în condiţii de stres. Pentru colonul iritabil, cea mai indicată analiză e colonoscopia.

Pot fi probleme ginecologice
Şi afecţiunile de cauză ginecologică se pot ascunde în spatele celebrului simptom. De obicei, acestea sunt localizate în partea de jos a abdomenului, fie central, fie lateral, şi sunt însoţite de tulburări ale ciclului menstrual, scurgeri vaginale şi chiar anemie. În acest caz, examenul ginecologic este de neevitat.

• Anumite tipuri de cancer îşi fac simţită prezenţa în acest fel. E vorba despre cancerul gastric, cel de colon sau cancerul de pancreas.