Main menu

header

de Dana Purgaru

Femeile care nasc băieţi sunt protejate de Alzheimer

Un nou studiu arată că femeile care au fost însărcinate cu un băiat vor avea în creierul lor de-a lungul întregii vieţi ADN masculin. Deşi impactul biologic al acestui ADN străin este neclar, cercetătorii au descoperit că femeile care aveau mai mult ADN masculin în creier prezentau şanse mai mici de a fi suferit de boala Alzheimer, ceea ce sugerează că ADN-ul masculin protejează mamele de această afecţiune.

Există patru tipuri de cancer mamar

Oamenii de ştiinţă au identificat recent patru tipuri de cancer mamar distincte din punct de vedere genetic. Mai mult, în fiecare dintre aceste tipuri, cercetătorii au găsit schimbări genetice responsabile pentru declanşarea altor cancere. Acum, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca descoperirile să ajute la găsirea unui nou tratament pentru cancerul la sân, unul care să includă medicamente aprobate deja pentru tratarea altor tipuri de cancer.

Substanţele din plastic pot duce la avort spontan

Expunerile, în timpul sarcinii, la niveluri chiar mici de bisfenol A, prezent în sticlele de plastic, diferite ambalaje şi chiar produse cosmetice, afectează dezvoltarea embrionului, sporind riscul apariţiei unor probleme medicale grave, potrivit unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Washington, SUA. Printre neplăceri se numără avortul spontan şi riscul de a da naştere unor copii cu defecte genetice, precum sindromul Down.

Pisarea medicamentelor le reduce eficienţa

Pisarea prin zdrobire mecanică a medicamentelor reprezintă o practică curentă, însă, potrivit unui studiu publicat luna aceasta în „Revue de Médicine Interne”, această practică reduce beneficiul remediilor. Potrivit specialiştilor, transformarea formei unui medicament poate fi periculoasă şi expune pacientul la supradozare sau la subdozare, devenind astfel fie periculoase, fie ineficiente.

Atacurile de astm vor putea fi blocate

Oamenii de ştiinţă americani sunt aproape de a elabora un mecanism eficient în blocarea atacurilor de astm, după ce au descoperiţi doi factori declanşatori şi substanţele ce îi inhibă. Aceşti factori biologici ce declanşează atacurile de astm folosesc un anume canal pentru ioni de clorură ce este activat de calciu şi intitulat TMEM16A. Ei reglează secreţiile din căile respiratorii şi reduc contracţiile musculare. „Dacă vom putea inhiba aceste două procese prin blocarea canalului, am putea reduce simptomele astmului”, a explicat Jason Rock, coordonatorul studiului.