Main menu

header

de Dana Purgaru

Premieră naţională pentru „bunăstarea“ arterelor

Doi pacienţi au suferit recent, în premieră naţională, proceduri de implantare a unui stand pentru bifurcaţii, la Spitalul Universitar din Bucureşti. Noua tehnică permite o funcţionalitate mai bună a arterelor, standul este mai uşor de montat, iar costul e redus (poate ajunge la 1.500 de euro, însă 75% din valoare poate fi acoperită prin Ministerul Sănătăţii).

Proteza de genunchi personalizată, o metodă modernă

Protezarea de genunchi personalizată este cea mai modernă metodă de tratare a afecţiunilor ortopedice. Prima astfel de intervenţie a fost realizată, în premieră la nivelul Europei Centrale şi de Est, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, de conferenţiar universitar doctor Cătălin Cîrstoiu.

Tensiunea arterială mare în sarcină afectează fătul

Mamele cu tensiune arterială ridicată pe parcursul sarcinii pot afecta capacităţile cognitive ale copiilor de sex masculin pentru tot restul vieţii, se arată într-un studiu în care au fost implicaţi 400 de bărbaţi. Cercetări anterioare au demonstrat că oamenii născuţi de mame care sufereau de hipertensiune arterială au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare când ajung la maturitate.

Consumul de cafea favorizează glaucomul

Una dintre cele mai populare băuturi, cafeaua, se pare că este asociată pierderii vederii, iar băutorii care consumă trei sau mai multe ceşti pe zi sunt supuşi acestui risc. Studiul a fost efectuat în SUA, pe 121.170 de participanţi, dintre care 79.120 de femei şi 42.050 de bărbaţi. Toţi aveau vârste mai mari de 40 de ani şi niciunul nu era afectat de glaucom la începutul cercetării.

Optimismul, secretul unui stil de viaţă sănătos

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Melbourne, Australia, au constatat că secretul menţinerii unui stil de viaţă sănătos este atitudinea pozitivă. Cercetările s-au realizat pe 7.000 de oameni, iar rezultatele sugerează că cei care au crezut că viaţa lor se poate schimba doar ca urmare a propriilor acţiuni mâncau sănătos, făceau sport şi evitau fumatul şi consumul de alcool. Pe de altă parte, s-a constatat că persoanele care cred în noroc sau soartă tind să aibă un stil de viaţă nesănătos.