Main menu

header

de Dana Purgaru

Sedentarismul duce la tromboză venoasă

Cei care fac muncă de birou fără să se ridice de pe scaun ore în şir sunt predispuşi la apariţia trombozei venoase profunde. Statistici îngrijorătoare arată că incidenţa acestei boli este în creştere, la fel şi numărul deceselor din această cauză. În Marea Britanie, de pildă, organizaţia Lifeblood a prezentat recent un raport care arată că zilnic mor zece persoane din cauza acestei afecţiuni.

Cancerul mamar, distrus printr-un virus

Un virus înrudit cu cel al variolei s-ar putea dovedi o armă deosebit de eficientă împotriva unora dintre formele mortale de cancer mamar, au anunţat cercetătorii de la Universitatea Stanford din California, SUA. Testele de laborator au arătat că peste 90% dintre celulele din clasa cancerului mamar triplu negativ ce au fost tratate cu un vaccin obţinut din acest virus (Vaccinia) au fost distruse într-un interval de patru zile.

Învăţarea unei limbi străine măreşte creierul

Un nou studiu arată că învăţarea unei limbi noi duce la creşterea creierului. Astfel, studenţii care deprinseseră limbi noi în cadrul cercetării prezentau o creştere mai mare a hippocampusului şi a zonelor din cortexul cerebral asociate învăţării. De asemenea, mai multe cercetări au arătat că boala Alzheimer se dezvoltă mai târziu în creierul persoanelor bilingve sau multilingve.

Acneea are un inamic neaşteptat

O problemă ce afectează milioane de oameni, acneea, ar putea fi eradicată cu ajutorul unui virus care trăieşte pe suprafaţa pielii şi care distruge bacteria Propionibacterium acnes, implicată în apariţia acestei afecţiuni. Bacteria joacă un rol important în apariţia coşurilor, pe lângă factorii cunoscuţi - hormonii sexuali, grăsimea secretată de piele şi activitatea sistemului imunitar.

S-a inventat perna antisforăit

Un savant german a inventat o pernă ce ajustează poziţia capului până când omul încetează să sforăie. Aceasta este ataşată la un minicomputer de mărimea unui caiet, ce poate fi ţinut pe noptieră. Computerul analizează sunetele produse de sforăit şi reduce sau măreşte cantitatea de aer din pernă pentru a îmbunătăţi calitatea respiraţiei până la dispariţia totală a respiraţiei zgomotoase.