Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Dacă până nu demult toată lumea ne sfătuia să mergem pe jos cel puţin 30 de minute pentru a slăbi şi a ne menţine sănătatea inimii, descoperirile recente ale oamenilor de ştiinţă au scos la iveală faptul că, pentru a obţine rezultate pe măsură, e important şi ritmul în care ne mişcăm. Cu alte cuvinte, reprizele scurte, dar intense de exerciţii fizice au mai multe efecte benefice asupra inimii şi sunt şi mai eficiente în reducerea grăsimii din sânge.

Două minute pe bicicletă sau o oră şi jumătate de mers pe jos?
În cadrul unui experiment realizat de academicianul Stuart Gray, de la Universitatea din Aberdeen, mai mulţi bărbaţi cu vârsta între 18 şi 35 de ani au fost puşi fie să facă sprinturi de mare intensitate pe o bicicletă de exerciţii, fie să meargă în pas vioi timp de o jumătate de oră, după cum informează Daily Mail. A doua zi, toţi participanţii la studiu au primit un mic dejun cu multe grăsimi şi un prânz ce a constat în pâine, maioneză şi brânză. La sfârşit li s-a testat viteza de reducere a nivelului de grăsime în sânge - la cei care au mers vioi fiind de 11%, în timp ce la ceilalţi a fost de 33%, de unde reiese că ar fi fost nevoie de 90 de minute de mers alert, în loc de 30, pentru a echivala cu cele două minute de lucru intens la bicicletă. Despre exerciţiul fizic efectuat la bicicletă se poate spune că necesită pauze dese. Spre exemplu, subiecţii pe care s-a realizat studiul luau pauză şi la 30 de secunde, însă, per total, tot aşa ieşiţi mai bine ca timp.

• Chiar dacă antrenamentul intensiv nu amplifică forţa, el măreşte nivelul de rezistenţă. În plus, în acest fel dispare principalul obstacol în calea mişcării: lipsa timpului.