Main menu

header

12-09-1de Cătălina Tăgârţă

Sănătatea orală influenţează starea generală a pacientului. De aceea trebuie să conştientizăm că ea nu este importantă doar la nivel local. Doctor Alexandru Brezoescu (foto), director executiv la Uniunea Naţională a Asociaţiei Stomatologice (UNAS), a vorbit despre importanţa igienei bucale în sănătatea orală în cadrul conferinţei de presă prilejuită de cea de-a 16-a ediţie a Congresului Internaţional UNAS, ce a purtat anul acesta titlul: „Medicina dentară - dialog între generaţii”.

„Trebuie reînfiinţată reţeaua de medicină dentară şcolară”
Placa bacteriană este consecinţa unei igiene bucale slabe sau inexistente. Căci aceasta, neîndepărtată de pe dinţi prin periaj, duce la apariţia tartrului dentar, care la rândul său declanşează boala parodontală şi, în final, apariţia afecţiunilor asociate. „Pentru a avea o populaţie adultă sănătoasă din punct de vedere dentar acţiunile de profilaxie trebuie începute de la vârste cât mai fragede, din grădiniţă şi din şcoală. În acest scop, ar trebui înfiinţată o nouă specialitate dentară, şi anume pedodonţie. O dată cu apariţia specialiştilor noştri pedodonţi trebuie reînfiinţată reţeaua de medicină dentară şcolară în grădiniţe şi în şcoli, de altfel singura metodă eficientă de a avea în viitor o populaţie sănătoasă din punct de vedere dentar”, a spus medicul Brezoescu.

Orice medic stomatolog din ţară poate asista la discuţii
Atât în scop profilactic, dar şi pentru calitatea serviciilor terapeutice, de curând a fost lansat un nou program de telemedicină în medicina dentară. De ce e importantă aceasta? Pentru că medicii şi-au deschis cabinete individuale, sunt practic rupţi de contactul cu ceilalţi colegi, astfel încât telemedicina aduce o noutate, după cum a subliniat preşedintele UNAS: „Programul este proaspăt lansat, până acum s-au făcut teste. De peste şase luni încercăm să îl facem efectiv operaţional, împreună cu compania care ne asistă. Până acum am avut cel puţin şase testări şi urmează să stabilim medicii experţi, datele şi orele la care vom fi la dispoziţia personalului din ţară”, a explicat doctorul Alexandru Brezoescu. Acesta a explicat şi cum va funcţiona programul: „Pacientul se adresează unui centru, care trimite dosarul la UNAS. După ce documentaţia medicală e verificată, medicii intră în dialog direct cu specialiştii din cadrul UNAS, pentru rezolvarea cazului. Dacă se conectează la internet, şi ceilalţi doctori din orice colţ al ţării pot asista la aceste convorbiri online şi pot afla lucruri noi, doar că nu pot interveni în discuţie”, a mai spus specialistul.

„Tinerii până la 18 ani au tratament gratuit, dar plafoanele sunt mult prea mici”
O altă noutate anunţată la conferinţă a fost parteneriatul cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice. Motivul? Când vin la medic, pacienţii ascund faptul că au SIDA sau hepatită, şi atunci ambele tabere se pun într-o situaţie neplăcută. Acest lucru e important nu doar la nivel local, ci general, căci microbii anaerobi se duc dinspre cavitatea bucală spre organism.
În plus, se doreşte formarea unor stomatologi care să se adreseze vârstei tinere (grădiniţe, şcoli), pentru înfiinţarea pedodonţiei, ramură despre care am amintit deja. „La medicina dentară s-a stabilit un număr de 2.500 de copii/medic. Tinerii până la 18 ani au tratament gratuit, dar cum plafoanele sunt mult prea mici, puţini copii au parte de acest «lux». Practic, plafonul e de 1.000 de lei, iar dacă vine un adult cu două proteze ori un copil cu un aparat dentar nu numai că se termină banii, dar e posibil nici să nu ajungă. Aşadar, ajungem din nou la prevenţie, care e de preferat, pentru a nu se ajunge în astfel de situaţii neplăcute”, a mai explicat medicul Alexandru Brezoescu.

Regulile unui periaj corect

Periajul trebuie să acopere întreaga suprafaţă dentară. Se începe de obicei din porţiunea cea mai din spate a unei arcade şi se continuă până la partea cea mai din spate de pe hemiarcada opusă. Şi se continuă până la final, dar cu grijă, ca să nu rămână necurăţată nicio porţiune. Ca să ne facem o idee, durata normală de periaj variază între trei şi cinci minute, deci nu putem spune că pierdem foarte mult din preţiosul timp. Apoi, e de reţinut faptul că periajul de bază este cel de seara, dinainte de culcare (deoarece pe durata somnului bacteriile găsesc cele mai bune condiţii de dezvoltare), iar al doilea periaj ca importanţă e cel de dimineaţă, efectuat după micul dejun. În cazul în care pe parcursul zilei se mai consumă alimente, dar nu este posibil periajul dinţilor, e necesar să se clătească energic gura. De asemenea, se pot consuma fructe sau gumă de mestecat fără zahăr.

Periuţa se schimbă după trei luni

Periuţa nu se umezeşte înainte de periaj şi ideal ar fi să aveţi chiar două astfel de instrumente, unul pentru seara, altul pentru dimineaţa, cel mai uzat fiind utilizat după micul dejun, dar perioada de „valabilitate” a periuţei nu trebuie să fie mai mare de trei luni. În plus, periuţele trebuie păstrate la distanţă de cele ale altor persoane.

• Platforma de telemedicină vine în special în ajutorul medicilor din provincie, care au nevoie să înveţe tehnici noi de abordare în domeniu.