Main menu

header

27-09-1de Cătălina Tăgârţă

- Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia

Pentru sezonul 2012-2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vine cu o recomandare fermă în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală a gravidelor, indiferent de stadiul sarcinii. În acest fel se reduce riscul de complicaţii severe şi chiar de deces în rândul femeilor însărcinate care fac gripă, iar atât fătul, şi ulterior copilul, este protejat după naştere.

Se face după un consens între medicul de familie şi obstetrician
Cu ocazia Forumului Naţional „Stop gripă”, reprezentanţii OMS au precizat că vaccinul antigripal e recomandat tuturor, dar e absolut obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane, considerate cu grad ridicat de risc: copiii între 6 şi 23 de luni; vârstnicii de peste 65 de ani; personalul care lucrează în sistemul sanitar; persoanele care urmează tratamente care slăbesc sistemul imunitar, spre exemplu medicamentele împotriva cancerului şi a HIV/SIDA; persoanele cu boli cronice (cum este astmul bronşic, diabetul şi bolile de inimă) şi, aşa cum am amintit deja, femeile însărcinate. „Dacă până în 2009 în România erau vaccinate doar gravidele aflate la risc, este important ca acum, în 2012, să conştientizăm faptul că vaccinarea antigripală este indicată tuturor gravidelor, a declarat conferenţiar doctor Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase la INBI „Profesor Doctor Matei Balş”. Şi Viorel Alexandrescu, medic primar în microbiologie şi doctor în ştiinţe medicale, şeful Centrului Naţional de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino şi director al Programelor pentru Epidemii şi Pandemii în România, a susţinut acest lucru: „Vaccinarea antigripală la gravide poate preveni avorturile spontane din primul trimestru dacă vaccinul gripal este administrat la începutul sezonului”, a afirmat medicul. De asemenea, specialistul a subliniat faptul că vaccinul trebuie făcut după un consens între medicul de familie şi medicul obstetrician care supraveghează sarcina.

Efecte secundare rare şi minore
Gripa reprezintă un pericol foarte mare pentru gravide, în cazul cărora nu se fac decât vaccinuri inactivate. „S-a văzut că efectele vaccinului sunt minime, dar protecţia este mare. O gripă poate să provoace avort, naştere prematură, poate să ducă la o scurtare a vârstei de gestaţie şi a greutăţii la naştere. Mai mult, în cazul epidemiilor sezoniere creşte riscul de spitalizare şi pneumonie o dată cu creşterea sarcinii”, a mai adăugat doctorul Alexandrescu. Vaccinurile moderne determină efecte secundare rare şi minore, cele mai frecvente fiind durerea şi înroşirea pielii la locul de injectare (care dispar rapid, în maximum una-două zile, fără niciun tratament). Foarte rar pot apărea febra (care dispare la administrarea de antitermice uzuale şi nu e mult peste 38°C) şi simptome generale asemănătoare celor date de gripă (dureri de cap, dureri articulare). Dar specialistul a adăugat şi că, dacă se face vaccinul, beneficiile se vor vedea şi mult mai târziu. La copilul sub 6 luni, de exemplu, care nu se vaccinează, mama îi transmite din imunitatea sa prin alăptare.

Cardiacii, protecţie în proporţie de 80%
Din păcate, studiile la nivel naţional au arătat că românii sunt încă nehotărâţi asupra eficienţei vaccinului antigripal şi apelează la medic doar atunci când gripa începe să aibă complicaţii severe. În plus, la nivel mondial, jumătate de milion dintre decesele înregistrate sunt cauzate de această boală. „Nu pricep de ce, în secolul al XXI-lea, încă trebuie să venim aici şi să încercăm să-i convingem pe români de ce este nevoie să se vaccineze împotriva gripei. De când cu domnul doctor «Google», oamenii uită că există argumente ştiinţifice, avem date statistice... dar poate e mai bine să o spun simplu, să înţeleagă toată lumea: gripă egal suferinţă, egal pierdere economică şi eventual deces, în timp ce vaccin egal prevenţie”, a precizat doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul OMS din România.
E adevărat că, şi cu vaccinul făcut, tot e posibil să apară răceala, dar, în cazul în care nu se face niciun fel de protecţie, riscurile sunt mult mai mari. „Din punct de vedere medical, vaccinul gripal este acelaşi pentru toată lumea. Însă noi, oamenii, fiind diferiţi unii de ceilalţi, reacţionăm în mod diferit la vaccin, producând anticorpi în cantităţi diferite. Totul depinde de organismul fiecărui individ. Spre exemplu, o persoană care suferă de o boală cardiacă şi care alege să se vaccineze îşi oferă o protecţie în proporţie de 80% la o posibilă îmbolnăvire cu gripă. Dacă nu se vaccinează, nu se protejează deloc”, a precizat şi conferenţiar doctor Monica Luminos, medic pediatru, specialist boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Profesor Doctor Matei Balş.

Cum poate fi deosebită de răceală

Banala răceală nu debutează cu febră. Pot apărea rar dureri de cap sau dureri generale uşoare, uneori se pot instala forme de oboseală şi slăbiciune uşoară, dar nu de epuizare. În plus, în cazul răcelilor sunt dese senzaţiile de nas înfundat şi durere în gât, cu jenă slabă spre moderată în piept şi tuse seacă. În caz de răceală, complicaţiile pot fi congestia sinusurilor, otita medie şi apariţia astmului bronsic.
În schimb, gripa debutează cu febră mare (39-40 de grade Celsius), ce durează între trei şi cinci zile, însoţită de frisoane, dureri de cap frecvente, dureri musculare, articulare sau la nivelul globilor oculari, stare de oboseală şi epuizare accentuată, în unele cazuri şi fotofobie. Printre semne se mai numără tusea, secreţiile nazale, răguşeala, senzaţie de usturime în gât, astenie. Complicaţiile gripei pot duce la pneumonie bacteriană virală sau secundară, agravarea afecţiunilor medicale preexistente, inclusiv insuficienţa congestivă cardiacă sau diabetul.
Gripa este o boală extrem de contagioasă, care se transmite prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate recent.
În cazul în care vă îmbolnăviţi nu recurgeţi la automedicaţie. În niciun caz nu se administrează aspirină, iar medicamentele antivirale trebuie luate în primele 48 de ore de la debutul simptomelor.

• Campania naţională de vaccinare antigripală începe la sfârşitul lunii octombrie. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în acest sens 1.000.000 de doze, însă persoanele care ajung la medic prea târziu e bine să ştie că pot cumpăra vaccinul şi din farmacii. Atenţie! Acesta trebuie făcut doar de personal specializat.

„Gripă egal suferinţă, egal pierdere economică şi eventual deces, în timp ce vaccin egal prevenţie“ (dr. Victor Olsavszky)