Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

- La fiecare 3 secunde, în lume se produce o fractură din această cauză

Anul acesta, campania ocazionată de Ziua Mondială a Osteoporozei, la 20 octombrie, s-a desfăşurat sub motto-ul „Opreşte-te la prima! Fă din prima ta fractură - ultima!”. Cu această ocazie, medicii au anunţat că una din patru femei care au suferit o fractură e posibil să se confrunte cu aceeaşi problemă medicală peste un an. Aşadar, fie că e vorba despre o fractură de coloană vertebrală, de şold, de încheietură ori de umăr, aceasta trebuie să reprezinte un semnal de alarmă şi să determine pacientul să se prezinte de urgenţă la medic. Dar acest lucru nu mai e valabil doar pentru femeile trecute de menopauză, aşa cum se credea până acum, ci şi pentru persoanele tinere şi chiar pentru bărbaţi.

Pierderea celulelor osoase nu provoacă durere imediat
Osteoporoza poate slăbi sistemul osos ani la rând fără să fie detectată, întrucât pierderea celulelor osoase nu provoacă imediat durere fizică. Deşi e silenţioasă şi asimptomatică, osteoporoza este tratabilă, în acest fel prevenindu-se apariţia fracturilor. „La noi în ţară există aproximativ 1.000.000 de femei cu osteoporoză şi osteopatie. În anul 2010 au fost înregistrate peste 15.000 de fracturi la persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 100 de ani. Incidenţa creşte exponenţial cu vârsta, până la 75-85 de ani, după care scade”, a spus conferenţiar doctor Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletale.

Se poate ajunge la deces
Oasele se dezvoltă şi se întăresc de la naştere şi până la 20-25 de ani, când ating densitatea maximă. După această vârstă, ele se „reînnoiesc” singure prin înlocuirea celulelor vechi cu unele noi. Osteoclastele absorb porţiuni ale osului vechi, iar osteoblastele formează o matrice organică minerală care devine os nou. Când acest echilibru prestabilit este afectat - iar pierderea osului vechi se face mai rapid decât dezvoltarea noilor celule - apare osteoporoza. În timp, oasele devin poroase, fragile şi predispuse la fracturi. Doctor Salvina Mihalcea, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR), a prezentat câteva date statistice în cadrul unei conferinţe de presă. „Se pare că 50% dintre pacienţii trataţi de fractură de şold în spital au mai avut şi altă fractură de şold, 24% dintre persoanele tratate de această cauză mor în primul an de la incident, iar cei care supravieţuiesc se confruntă cu durere cronică şi pierderea mobilităţii. Dintre aceştia din urmă, 40% nu sunt capabili să meargă fără sprijin, iar 60% necesită asistenţă medicală chiar şi un an mai târziu. Mai mult, 30% dintre persoanele cu această problemă ajung la un azil. Aşadar, trebuie reţinut faptul că o fractură nu vine niciodată singură”, a spus reprezentanta ASPOR.

Prevenţia începe din copilărie
Prevenţia înseamnă sănătate, iar în acest caz măsurile trebuie luate încă din copilărie şi presupun: alimentaţie sănătoasă, bogată în calciu şi vitamina D (broccoli, pătrunjel, varză, salată, susan, alune - toate sunt concentrate de calciu), fără băuturi carbogazoase şi mult exerciţiu fizic. Acelaşi lucru e valabil şi pentru adulţii care vor să prevină boala. În plus, la ei se mai adaugă şi alte recomandări: schimbarea stilului de viaţă; evitarea sedentarismului; cunoaşterea factorilor de risc; depistarea precoce a bolii şi prevenirea fracturilor şi, eventual, administrarea de suplimente pe bază de calciu şi vitamina D, la recomandarea medicului. Apoi, trebuie luate măsuri pentru profilaxia căderilor la bătrâni: baston, corecţia vederii, suporturi speciale în baie. E important ca boala să fie ţinută în frâu, să nu se ajungă la fractură.

Faceţi gratuit testul online FRAX!

Potrivit doctorului Daniel Grigorie, în România, riscul de osteoporoză şi fracturi e unul moderat comparativ cu ţările europene, iar specialiştii fac eforturi mari pentru a diagnostica în continuare cazurile noi şi a preveni riscul de fractură. În acest sens, metodele de diagnostic cel mai des folosite sunt: examinarea DXA (dual energy X-ray Absorbtiometry) - ce reprezintă în prezent standardul de referinţă prin care se măsoară densitatea minerală osoasă. Examinarea e rapidă, nedureroasă, cu iradiere minimă. Repetată la intervale de timp definite, aceasta determină rata de pierdere a masei osoase. Apoi, un alt examen este densitometria osoasă cu ultrasunete - o metodă de apreciere a masei osoase la nivelul scheletelui periferic. Aceasta nu poate fi folosită pentru a pune diagnostic, ci pentru evaluarea riscului global de fracturi osteoporotice. „Nu uitaţi de «testul de un minut», primul şi cel mai simplu test ce poate fi făcut, care se găseşte pe site-ul oficial www.aspor.ro. Un alt test online, tot gratuit, este FRAX. Disponibil pe site-ul www.shef.ac.uk/FRAX, acesta este extrem de important, întrucât a fost validat pe cohorte de 10.000 de oameni, urmăriţi timp de zece ani”, a spus medicul Daniel Grigorie.

• Studiile arată că unul din cinci bărbaţi peste 50 de ani suferă de fracturi cauzate de osteoporoză.

Exerciţiile fizice cresc mobilitatea

Dacă nu se iau măsuri şi se ajunge la fracturi, situaţia se agravează rapid. „În cazul fracturii de col de femur, de exemplu, se dereglează circulaţia sângelui prin capul femural şi el necrozează, aşa că se pun proteze - ceea ce se numeşte artroplastie. În prima etapă se poate încerca varianta cu şuruburi sau diferite implanturi, în speranţa că osul se poate consolida, dar până la urmă tot se pune proteză. De aceea, cel mai bine este să se prevină ruptura”, a explicat Vasile Druţă, medic primar ortopedie-traumatologie la Clinica Bio Ortoclinic şi membru al Societăţii Europene de Ortopedie şi Traumatologie. În opinia specialistului, niciun medicament şi niciun aparat (oricât de performant ar fi) nu pot face nimic în privinţa osteoporozei dacă nu sunt însoţite de un program adecvat de exerciţii fizice pentru creşterea mobilităţii şi prevenirea căderilor. „Există exerciţii speciale, eficiente pentru musculatură şi întregul sistem osos. O dată ce-au fost învăţate de la un specialist, pacienţii le pot face apoi zilnic acasă”, a mai spus doctorul Druţă, care ne-a dezvăluit că a întâlnit cazul unui pacient cu osteoporoză în vârstă de 20 de ani - care mai are şi alte probleme asociate ale coloanei pe care le tratează.

Pont! Medicii care pot diagnostica şi trata osteoporoza sunt: medicul de familie, reumatologul, endocrinologul, ortopedul sau medicul de recuperare medicală şi kinetoterapie.