Main menu

header

 

de Dana Purgaru

Gripa e mai periculoasă decât se credea

Celebra gripă este mult mai periculoasă decât se credea. Cercetătorii au descoperit recent că virusul gripal poate declanşa diabetul, dar şi atacuri de cord. Până acum, cadrele medicale doar suspectau aceste lucruri, deoarece numărul cazurilor de diabet şi de atacuri de cord creştea mereu în mod semnificativ în timpul sezonului gripal.

Principala cauză de deces la copiii români: pneumonia

Pneumonia rămâne principala cauză de deces la copiii sub 5 ani în România, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de această boală. Conform OMS, se estimează că 50% dintre cazurile de pneumonie ce pun în pericol viaţa copiilor sunt provocate de bacteriile Hib (Haemophilus influenzae tip b) şi pneumococ, boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. În România, costul vaccinării este suportat de părinţi, în timp ce multe dintre ţările vecine au inclus deja vaccinarea antipneumococ în programele naţionale.

Insulina, administrată prin spray nazal

Bolnavii de diabet de tipul I ar putea scăpa de chinul injecţiilor zilnice cu insulină datorită unei noi tehnologii inventate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sunderland, din Marea Britanie. Este vorba despre un spray special ce introduce insulina în corp pe cale nazală. Testele făcute pe cobai au dat rezultate bune. În plus, prin această cale, glicemia a fost ţinută sub control vreme de 24 de ore, în timp ce injecţiile fac acest lucru doar nouă ore.

Atenţie la produsele ce conţin diclofenac!

Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o analiză a produselor ce conţin diclofenac, în vederea evaluării riscului cardiovascular, precum infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral, ultimele date apărute oferind dovezi suplimentare privind riscul cunoscut al acestor medicamente. Diclofenacul este un antiinflamator utilizat pe scară largă pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei.

Femeile care consumă carne sunt mai expuse la cancer mamar

Un nou studiu efectuat în SUA a ajuns la o concluzie surprinzătoare: femeile albe care consumă carne sunt mai predispuse la a suferi de cancer mamar în comparaţie cu cele de culoare. Cercetarea a inclus câteva mii de femei albe şi de culoare, dintre care unele sufereau de cancer la sân. Cele cu pielea albă, care consumau carne - mai ales înainte de menopauză - prezentau un risc sporit de tumori mamare.