Main menu

header

23-11-1de Cătălina Tăgârţă

• „Astmul poate fi controlat”, campanie a Societăţii Române de Pneumologie

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, dar care poate fi controlat. Pentru asta însă, important e să fie diagnosticat din timp. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, marcată anul acesta pe 7 mai, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizează testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat”.

„Testul nu doare”
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome precum: lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni, însă în caz de astm sau în timpul crizelor provocate de acesta, respiraţia este tot mai dificilă. Mai mult, simptomele variază în timp şi adesea se agravează, în special în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ.
Aşadar, persoanele care se regăsesc în descrierea făcută sau cele care au în familie bolnavi de astm trebuie cu atât mai mult să se testeze. „Testul se numeşte spirometrie, nu doare şi nu necesită efort. Durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc”, a declarat profesor doctor Florin Mihălţan (foto), preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Lista completă a centrelor, pe www.invingeastmul.ro
Cauzele astmului nu sunt încă bine înţelese, iar creşterea vertiginoasă a prevalenţei bolii, peste tot în lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne. De aceea, diagnosticarea timpurie şi controlul afecţiunii sunt cu atât mai importante. În cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat!” pot fi efectuate testări gratuite în perioada 11-12 mai în Parcul Tineretului, din Capitală, intrarea dinspre Palatul Copiilor. De asemenea, începând cu data de 12 mai şi până la sfârşitul anului se pot face spirometrii gratuite în 150 de spitale şi policlinici de specialitate din 40 de judeţe ale ţării. Lista completă a unităţilor participante în campanie este disponibilă pe site-ul www.invingeastmul.ro, însă trebuie menţionat faptul că testările se fac pe baza unei programări prealabile.

Circa 300 de milioane de persoane sunt afectate
Controlul astmului este deopotrivă o necesitate şi un obiectiv realizabil. Se estimează că în prezent circa 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronşic, iar unul din 250 de decese la nivel mondial au la bază această cauză. Prevalenţa a crescut îngrijorător în ultimele două decenii, iar până în 2025 se estimează că alte 100 de milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronşic.

Ştiaţi că...
... Astmul şi sportul de performanţă nu sunt două noţiuni incompatibile? Iată câteva exemple de pacienţi astmatici care şi-au depăşit boala: Jackie Joyner-Kersee (de trei ori campioană mondială la atletism, plus patru titluri olimpice), Amy Van Dyken (multiplă campioană olimpică la înot, patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Atena) sau Jerome Bettis (care joacă pe post de fundaş în campionatul de fotbal american).