Main menu

header

 20-08-1de Cătălina Tăgârţă

Ştiaţi că simţul tactil este primul care se formează încă din burtica mamei şi singurul care ne însoţeşte „nealterat” toată viaţa? Contrar a ceea ce se crede, oamenii nu pot trăi fără atingere, aşa cum nu pot trăi fără iubire. Dar masajul nu e o terapie doar pentru părinţi, ci şi pentru copii. El reprezintă un mod de relaxare ce-l face pe micuţ să se simtă iubit şi protejat, dar şi un moment de distracţie aşteptat cu nerăbdare atât de cel mic, cât şi de mamă sau de tată. Mirela Dragotă (foto), instructor format de Asociaţia Internaţională de Masaj pentru Bebeluşi, ne-a spus mai multe pe această temă.

„Îmbunătăţeşte calitatea somnului”
Scăpat de scutece şi de hăinuţe, dornic de explorare, micuţul dumneavoastră va aprecia din plin momentele petrecute în doi. E vorba despre o terapie pentru trup, dar mai ales pentru suflet. „Doctorul Frederick Leboyer spune că a fi atins şi mângâiat, a fi masat este ca o hrană pentru bebeluş, o hrană la fel de importantă ca mineralele, vitaminele şi proteinele”, scrie instructorul Mirela Dragotă pe site-ul său www.masajbebe.ro. Prezentă la târgul Baby Expo, organizat la Sala Polivalentă din Bucureşti în toamna aceasta, specialista ne-a explicat că masajul are foarte multe beneficii. „În linii mari, beneficiile masajului pentru copii sunt următoarele: îmbunătăţeşte calitatea somnului, reduce stresul - atât la copil, cât şi la părinte, întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi starea pielii, ajută sistemul digestiv să funcţioneze mai bine, oferă ajutor în cazul durerilor dentare şi îmbunătăţeşte sistemul respirator”, ne-a explicat instructorul. În plus, micuţul devine astfel conştient de corpul său.

La curs, demonstraţiile se fac pe o păpuşă
Masajul pentru bebeluşi reprezintă o îmbinare între ştiinţă şi intuiţie. Tehnica de masaj are la bază anumite mişcări studiate şi recomandate de specialiştii în domeniu, însă părinţii sunt cei care le personalizează, folosind intuiţia. „Eu predau părinţilor un curs în care pot învăţa cum să facă ei înşişi masaj copilului. Eu nu masez niciodată copiii, le arăt mişcările pe o păpuşă specială, şi cei care le pun în practică sunt doar părinţii”, ne-a explicat instructorul Mirela Dragotă. Masajul, în general, este o artă în care simţurile sunt lăsate să acţioneze în voie (lucru care pentru bebeluşi contează cel mai mult) şi nu trebuie să vă fie frică să luaţi decizii în funcţie de ele. Veţi şti astfel exact cum trebuie să procedaţi pentru a-i oferi micuţului dumneavoastră câteva momente relaxante şi plăcute.

20-08-2„Le arăt mişcări pe care le pot folosi în caz de colici”
Dacă pediatrul sau un alt doctor specialist nu interzice acest lucru, masajul poate fi început chiar din primele zile de viaţă. El stimulează circulaţia sângelui, contribuie la tonifierea musculaturii şi îl ajută pe micuţ să se dezvolte armonios. „Masajul bebeluşilor se poate face încă de la naştere. Ceea ce îi învăţ eu pe părinţi este să înceapă cu mişcări fine şi placate şi să îi dea timp micuţului să se obişnuiască şi el cu acest nou tip de atingere. Ce îi învăţ eu pe părinţi este un masaj de relaxare. Nu e o terapie ca aceea pe care o face kinetoterapeutul, e mai degrabă o terapie pentru suflet. De asemenea, le arăt care sunt mişcările pe care trebuie să le folosească în caz de colici, de constipaţie, câteva mişcări de gimnastică şi cum le pot adapta la un copil mai mare, ce tipuri de ulei pot folosi pe pielea bebeluşilor - evident sub formă de recomandare, căci alegerea uleiului aparţine întotdeauna părintelui”, a mai adăugat Mirela Dragotă.

„Simţul tactil îi ajută să se dezvolte armonios”
În ceea ce priveşte masajul copilului prematur, acesta e cu atât mai important, întrucât favorizează formarea legăturilor între neuroni, care pot suplini zonele cerebrale afectate de traumele produse din cauza naşterii înainte de termen. Tot cu ajutorul masajului este reglat tranzitul intestinal al prematurilor, fiind binecunoscut faptul că aceştia suferă frecvent de constipaţie. De asemenea, îi ajută pe bebeluşii născuţi prematur să respire mai uşor, mulţi dintre ei având dificultăţi în respiraţie, pentru că aparatul lor respirator nu este maturizat complet. „Masajul poate fi făcut toată viaţa, însă cel din primul an de viaţă e foarte important, deoarece se face transferul de la poziţia fetală-intrauterină la un mediu nou de viaţă, extrem de interesant şi numai bun de explorat. În acest fel, masajul îi învaţă pe copii să se bucure din plin de acest nou mediu de viaţă. Simţul tactil furnizează o mulţime de informaţii şi îi ajută să se dezvolte armonios”, a precizat instructorul.

Şedinţa, împărţită în discuţii teoretice şi exerciţii practice

Cursul este împărţit în cinci şedinţe. Fiecare durează aproximativ o oră, iar frecvenţa e săptămânală. „În cadrul unei şedinţe sunt discuţii teoretice, discuţii libere legate de bebeluşi şi, bineînţeles, partea practică. Întâlnirea durează în jur de o oră, pentru că trebuie să lăsăm timp părinţilor şi copilului pentru a se relaxa, a mânca, pentru a satisface toate nevoile micuţului”, a mai spus Mirela Dragotă.

• Masajul stimulează secreţia oxitocinei sau a „hormonului fericirii“, ajută la alinarea durerilor şi are efect binefăcător, calmant.