Main menu

header

de Dana Purgaru

Cazurile de HIV/SIDA, în creştere în România

Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA au fost înregistrate în România din 1986 până în septembrie 2012, 6.077 de persoane au murit din această cauză, iar numărul celor care se îmbolnăvesc este în creştere, 543 de cazuri noi fiind raportate numai în acest an, potrivit UNAIDS. În regiune, epidemia este concentrată în special în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practică sexul comercial şi a partenerilor lor sexuali, precum şi în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi.

O metodă uşoară de evitare a gripei

Pentru a nu contracta virusul gripal, specialiştii spun că este foarte important să se evite atingerea feţei, mai ales a gurii şi a nasului. Practic, de fiecare dată când un om îşi atinge nasul sau gura, el face un transfer de bacterii şi virusuri între faţă şi palme. Acest transfer de microbi reprezintă principalul mod prin care microbii ajung de pe suprafeţele contaminate pe feţe şi invers.

Un român a conceput testul universal pentru depistarea cancerului

O echipă de cercetători formată din Rebecca Leary, Luis Diaz şi Victor Velculescu (profesor de oncologie şi co-director al Cancer Biology Program din cadrul Universităţii Johns Hopkins) a demonstrat că o metodă prin care se identifică ADN-ul unei tumori fără a-i cunoaşte structura genetică poate funcţiona, bazându-se pe investigarea anomaliilor cromozomiale în cadrul unui simplu test de sânge. Datorită acestei descoperiri, Victor Velculescu ar putea primi Premiul Nobel.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia: s-a creat o obsesie pentru mamografii!

Până la o treime dintre cazurile nou depistate de cancer la sân în stadiu incipient sunt supradiagnosticate, estimează oamenii de ştiinţă americani. Astfel, se pare că în ultimii trei ani mamografiile efectuate în exces de la vârste fragede au dus la supradiagnosticarea a peste un milion de femei.

Transplantul de telocite, o şansă pentru cei care au făcut infarct

Cercetătorii chinezi au realizat cu succes primul transplant experimental de telocite în infarct miocardic la animale, dovedind astfel că aceste celule pot reprezenta, în viitor, un tratament în regenerarea organelor vitale. Telocitele, celule aflate în orice organ şi considerate de specialişti o soluţie pentru medicina viitorului, au fost descoperite de academicianul român Laurenţiu M. Popescu, împreună cu echipa sa de la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti. Transplantul experimental a demonstrat o îmbunătăţire clară a performanţelor inimii bolnave. Din păcate, în România nu există fonduri destinate dotării pentru astfel de tratamente.