Main menu

header

de Daniela Anton

În momentele de sărbătoare, alcoolul trebuie consumat cu moderaţie. Totuşi, în cazul în care s-a făcut exces, pentru a nu vă trezi a doua zi cu dureri insuportabile de cap, senzaţie de deshidratare, stare de vomă, oboseală şi ameţeală permanentă, e bine să cunoaşteţi câteva remedii simple şi eficiente.

O stare dată de etanol
Mahmureala este produsă de etanolul conţinut de băuturile alcoolice. Acesta are un efect de deshidratare, care măreşte cantitatea de urină (diureză) şi reduce cantitatea de lichide din creier, aspect care cauzează dureri de cap, senzaţia de gură uscată, letargie. Efectul alcoolului asupra învelişului stomacal provoacă greaţă. Un alt factor ce contribuie la instalarea mahmurelii este prezenţa substanţelor rezultate din distrugerea enzimelor din ficat de către etanol. Practic, organismul elimină mai mult lichid decât este necesar, din dorinţa de a scăpa de toxine, ocazie cu care se pierd apa vitală şi o serie de substanţe necesare.

Apa detoxifică
Scopul remediilor antimahmureală trebuie să fie acela de a curăţa toxinele din organism şi de a restabili echilibrul funcţional prin îndepărtarea simptomelor neplăcute. De aceea, consumul crescut de apă sau de lichide poate atenua rapid simptome ca dureri de cap şi ameţeli, dar şi pe cele de greaţă. De asemenea, puteţi alterna cu limonadă şi ceai verde, ambele ajutând la detoxificare.

Cafeaua se bea cu măsură
Cafeaua este unul dintre cele mai folosite remedii antimahmureală. Nu are rolul de a trata simptomele, dar are efect de trezire şi de revigorare a organismului după o astfel de petrecere. Totuşi, cafeaua este un remediu ce trebuie folosit cu măsură. Specialiştii susţin că o cantitate mică de cafea contribuie la obţinerea unui confort fizic şi o stare de revenire din ebrietate. Însă, în cazul în care se consumă mai multă cafea decât este recomandat, simptomele se agravează, deoarece ficatul, care este deja obosit, este suprasolicitat.

Optaţi pentru sucuri de fructe
Un alt rehidratant eficient este sucul de roşii, care reface doza necesară de vitamine, reechilibrând mineralele din sânge. Acesta restabileşte echilibrul electrolitic din corp şi creşterea glicemiei scăzute în urma consumului de alcool. Amestecaţi suc de roşii cu piper cayenne, zahăr şi puţin suc de lămâie şi consumaţi un pahar din acest cocteil pentru a vă rehidrata. De asemenea, şi sucurile naturale din fructe vă refac rapid. Puteţi alege orice tip de fructe, dar se pare că fructul pasiunii are un rol eficient în această situaţie.

Nu este un mit: zeama de varză e benefică
Murăturile şi zeama de varză sunt considerate şi ele unele dintre cele mai cunoscute şi cele mai folosite metode antimahmureală. Acestea conţin multă sare, un mineral esenţial pentru organism după o noapte de pomină. În plus, zeama de varză ajută şi la refacerea echilibrului electrolitic, prin hidratarea organismului, şi taie greaţa.

Alte variante: banană şi ouă
Un alt leac antimahmureală e să mâncaţi o banană, care vă va ajuta la menţinerea glicemiei. În plus, bananele conţin mult potasiu, un mineral ce se pierde când consumaţi alcool. În lipsa potasiului se instalează deshidratarea.
Şi ouăle sunt de mare ajutor. Ele conţin albumină, o proteină care are un efect osmotic, ajutând la rehidratarea celulelor organismului. Pot fi consumate sub orice formă, deoarece efectul se păstrează.

• A doua zi după petrecere trebuie evitată mâncarea grasă.

Sfaturi înainte de petrecere
Înainte de a merge la petrecere, unde ştiţi că veţi consuma băuturi alcoolice, ţineţi cont de câteva sfaturi: nu consumaţi alcool pe stomacul gol, nu amestecaţi băuturile cu băuturi energizante ori medicamente, înainte de a da pe gât un pahar consumaţi un aliment solid, greu digerabil (de exemplu, pâine cu unt), iar masa trebuie să fie hrănitoare, bogată în vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Este important să evitaţi asocierea consumului de alcool cu fumatul, luaţi pauze de aer curat şi faceţi puţină mişcare fizică între reprizele de consum de băuturi alcoolice. Consumaţi numai băuturi alcoolice naturale, în cantităţi moderate (bere, votcă, vin, whisky, cidru, coniac, lichior, biter).

Ştiaţi că...
... în vechime, mahmureala era tratată cu ciocuri de pasăre şi sevă de copac?
... cea mai lungă mahmureală a durat patru săptămâni? În septembrie 2007, trei medici din Glasgow au raportat cazul unui bărbat care a stat la Terapie Intensivă timp de patru săptămâni, pentru că acuza vedere înceţoşată şi o durere persistentă de cap. Doctorii nu şi-au dat seama despre ce poate fi vorba până când bărbatul nu a mărturisit că, după o ceartă conjugală, a pornit într-un maraton de patru zile de beţie. Berea l-a deshidratat atât de rău, încât i-a provocat un atac cerebral.
... în vestul SUA, ceaiul de excremente de iepure era un leac pentru mahmureală?