Main menu

header

de Dana Purgaru

Avorturile spontane, cauzate de dereglarea unei proteine

Teste de laborator realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea Warwick au arătat că la femeile care au pierdut trei sau mai multe sarcini există în celulele uterului un nivel ridicat al unei proteine numite IL-33. Aceasta influenţează activitatea celulelor din jur şi, în mod normal, aceste efecte durează puţin, astfel încât femeile să poată concepe doar într-o „fereastră” de timp de câteva zile. În cazul unor femei însă, proteina continuă să fie secretată circa zece zile în plus, şi astfel apar avorturile spontane.

Vinul roşu este bun, dar numai pentru „slăbuţi“

Un studiu recent, efectuat în Australia, susţine că obiceiul de a bea un pahar cu vin roşu pentru sănătatea inimii este benefic, dar doar persoanelor cu greutate normală, nu şi celor care au kilograme în plus, cu un indice de masă corporală peste 27,5. Acestora din urmă le poate face mai curând rău decât bine, reprezentând un factor de risc suplimentar pentru sistemul cardiovascular.

O abordare modernă revoluţionează tratamentul anticancer

Tratamentul anticancer modern este proiectat să combată o aberaţie specifică celulelor canceroase, implicată în creşterea tumorilor, iar mulţi oameni de ştiinţă cred că această abordare reprezintă începutul unei noi epoci în terapia oncologică. Cheia procesului ar fi o proteină numită p53, ce dictează celulelor „rele” să moară dacă ADN-ul lor este afectat grav, dar care nu funcţionează în cazul tumorilor. Cercetătorii vor să „reanimeze” proteina p53 în celule canceroase, astfel încât acestea să moară.

Amoxicilina nu este indicată în bronşită

Amoxicilina nu are niciun efect asupra infecţiilor tractului respirator, precum bronşita, susţine un studiu efectuat la Universitatea Southampton pe 2.061 de adulţi, care nu a observat nicio diferenţă între efectul acestui antibiotic şi un tratament placebo. Mai mult, pacienţii cărora li s-a administrat amoxicilină au experimentat mai multe efecte secundare (ameţeli, greaţă şi diaree), comparativ cu restul subiecţilor.

A fost aprobat un nou medicament contra tuberculozei

Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat aprobarea unui nou medicament pentru tuberculoză, acesta fiind primul astfel de remediu elaborat în mai bine de patru decenii. Aproximativ o treime din populaţia planetei este infectată cu bacteria care provoacă apariţia tuberculozei, o afecţiune care duce la moartea a 1,4 milioane de persoane anual de-a lungul globului.