Main menu

header

de Dana Purgaru

Potrivit medicului american Colleen Huber, specialist în naturopatie, când corpul nostru are o anumită deficienţă ne transmite un semnal. Atunci simţim acea senzaţie binecunoscută că am vrea „ceva sărat”, „ceva dulce” sau pur şi simplu „ceva bun”, şi prima reacţie este să ne repezim să mâncăm ceea ce găsim la îndemână. Din păcate, alimentele ingerate „de poftă” nu sunt, de multe ori, şi sănătoase. Cunoaşterea simptomelor este însă cea mai bună soluţie pentru a interpreta semnalele corpului.

Nevoia de ciocolată indică lipsa de magneziu
Dacă simţiţi că vă este poftă de ciocolată, aveţi de fapt nevoie de magneziu. Acesta se găseşte în nuci, seminţe, legume crude şi fructe. În cazul în care vă doriţi să mâncaţi dulciuri, în general, vă lipseşte cromul (broccoli, struguri, brânză, fasole uscată, ficat, carne de pui), carbonul (fructe), fosforul (pui, vită, ficat, vânat, peşte, lactate, ouă, nuci, legume, cereale), sulf (afine, gălbenuşuri, usturoi, ceapă, ridichi, vegetale, varză) sau triptofanul (brânză, ficat, carne de oaie, stafide, cartofi dulci, spanac).

Dacă visaţi la alimente grase vă trebuie calciu
Pentru pofta de pâine responsabilă este lipsa de nitrogen; acesta poate fi luat din mâncăruri cu multe proteine, cum ar fi: peşte, carne, nuci şi boabe de orice fel.
Dacă simţiţi că tânjiţi după alimente grase, de vină este o lacună în procentul de calciu din organism. Vă pot sări în ajutor muştarul, napii, varza, legumele, brânza şi susanul.
În cazul în care râvniţi la cafea sau ceai, aveţi lipsă de fosfor, sulf, de NaCl, adică sare (sare de mare, oţet de mere), fier (carne de pui, peşte, alge, verdeaţă, cireşe amare).

Apelaţi la nuci, seminţe, stafide şi citrice
În situaţia în care simţiţi că vreţi neapărat să beţi ceva rece, înseamnă că aveţi un nivel scăzut al manganului şi este indicat să vă orientaţi către alune de pădure, migdale, nuci, ananas sau mure.
Alte persoane simt că pur şi simplu nu se pot sătura. Nu trebuie decât să apeleze la celebrele nuci şi seminţe crude, brânză, stafide, cartofi dulci sau citrice.

Organismul vă cere sărat? Mâncaţi peşte!
Unii oameni simt nevoia de a mesteca gheaţă. Acest lucru înseamnă că suferă de o deficienţă de fier.
Pentru băuturile carbogazoase de vină este lipsa de calciu.
Pentru pofta de mâncare arsă responsabil e carbonul prea puţin - în acest caz, remediul îl reprezintă fructele proaspete.
În cazul poftei de mâncăruri sărate se remarcă o lipsă de clor. De aceea mâncaţi lapte de capră, peşte şi sare de mare.
Dacă tânjiţi după mâncare acidă, de vină este lipsa de magneziu.

Sindromul premenstrual... culinar
Aproape orice femeie simte o foame necontrolată înainte de menstruaţie. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelului scăzut de zinc. Soluţia? Mâncaţi carne roşie (în special organe), fructe de mare, frunze proaspete şi rădăcinoase.

La polul opus: lipsa de apetit
Lipsa apetitului are şi ea cauze chimice. Astfel, persoanelor care pur şi simplu nu manifestă poftă de mâncare le trebuie vitamina B1 (nuci, seminţe, boabe, organe), vitamina B3 (ton, vită, pui, curcan, porc, seminţe şi legume proaspete), mangan şi clor.

Ponturi!
- Dorinţa necontrolată de tutun poate fi un semn al lipsei de silicon sau tirozină. Leacul îl reprezintă nucile, seminţele crude, citricele, vegetalele proaspete şi fructele roşii (în special rodiile);
- Pofta de băuturi alcoolice poate fi îndepărtată imediat dacă se mănâncă fructe de mare, carne, lactate, nuci, muesli (mai ales ovăz), muştar, broccoli, susan, suc de varză sau măsline negre.