Main menu

header

21-08-1de Cătălina Tăgârţă

Din ce în ce mai mulţi copii, adolescenţi, dar şi adulţi îşi pun aparat dentar. Este însă acesta eficient chiar şi la vârste înaintate? Se pare că da. Doctor Teodorina Hulpe (foto), medic stomatolog, specialist ortodonţie şi ortopedie dento-facială la DENT ESTET 4 Teens, singura clinică stomatologică din Europa dedicată adolescenţilor, ne-a spus mai multe în acest sens.

„Dinţii naturali se pot păstra toată viaţa”
- Cunosc multe persoane care şi-au pus aparat dentar la maturitate. Mai au vreo speranţă să obţină rezultate bune?
- Dinţii se mişcă toată viaţa, deci redresările ortodontice pot avea loc oricând, chiar şi la 70 de ani. Există însă perioade favorabile şi mai puţin favorabile realizării unor astfel de tratamente ortodontice.

- Mai există oameni cu dinţi naturali la 70 de ani?
- În ţările în care se face profilaxie dentară serioasă, dinţii naturali se pot păstra toată viaţa. De aceea, dacă există probleme cu muşcătura, ele pot fi redresate şi mai târziu.

- În ce constă profilaxia?
- Controale regulate la şase luni, şedinţe de igienizare profesională, dietă echilibrată, şi aşa mai departe.

- De obicei, oamenii se adresează medicului din raţiuni estetice, când n-au dinţii drepţi pe arcadă. Mai sunt şi alte motive?
- Sunt două motive: raţiunile estetice şi funcţionalitatea. Dar dacă funcţionalitatea e rezolvată, estetica vine de la sine. O muşcătură corectă duce la o fizionomie armonioasă. Noi facem o monitorizare foarte atentă a copiilor, pedodonţii ne trimit imediat copiii care au probleme cu muşcătura, iar noi - ortodonţii - le spunem părinţilor care e momentul optim să intervenim. Sunt anomalii care se pot rezolva foarte repede, însă la unele trebuie să aşteptăm puseul de creştere pubertar pentru etapa a doua a tratamentului.

- Care este limita inferioară a vârstei la care trebuie să se facă un consult ortodontic?
- În jurul vârstei de 6-7 ani este perioada ideală, recomandată chiar de Academia Americană de Stomatologie Pediatrică.

„Pot apărea şi deficienţe în vorbire”
- În ce perioadă se rezolvă cel mai bine problemele ortodontice?
- Între 10 şi 15 ani, tratamentele ortodontice sunt extrem de eficiente. De ce? Pentru că rata metabolismului este foarte accentuată, şi creşterea este mai spectaculoasă decât oricând. Putem obţine os, lucru care se poate realiza mai târziu numai pe cale chirurgicală, şi putem crea spaţiu pentru alinierea corectă a dinţilor permanenţi. De asemenea, putem remedia şi dezechilibrele dintre bazele osoase. Când se finalizează procesul de creştere e mult mai greu să obţii lucrul acesta. Dar trebuie menţionat faptul că unele anomalii pot fi rezolvate mult mai repede.

- E important să ai dinţii drepţi?
- Da, pentru că îţi oferă confort. Dacă muşti corect, masticaţia se face corect, înseamnă că toată digestia se desfăşoară în condiţii bune. Dacă masticaţia e făcută corect, celelalte organe ale tractului gastrointestinal funcţionează corespunzător, fără a fi suprasolicitate. Când maxilarul şi mandibula nu se suprapun cum ar trebui pot să apară dureri de cap, survin mai uşor cariile, gingiile se inflamează, dinţii se mişcă în alveolă, ajungând să se piardă efectiv. În plus, apar probleme de vorbire şi e afectată fizionomia. Pe de altă parte, netratarea afecţiunilor ortodontice poate cauza dureri ale articulaţiilor, probleme de postură corporală. Spre exemplu, dacă mandibula e mai în spate pot apărea şi probleme ale coloanei, dureri de spate şi probleme de respiraţie.

- Câţi dintre adolescenţi apelează la aparate dentare?
- Cam 5%. Scopul nostru este tocmai acesta: de a trage un semnal de alarmă şi de a le arăta adolescenţilor beneficiile tratamentului ortodontic şi efectele pozitive de-a lungul întregii vieţi.

Tratamentul e personalizat
- Se poate pune aparat dentar şi pe dinţii de lapte?
- Absolut. În cazul ocluziei încrucişate sau inverse se pot pune şi la 5-6 ani. Avem aparate care se pot cimenta pe dinţi, aparate de silicon care antrenează culoarul muscular, reeducă limba, reeducă funcţiile - respiraţie, deglutiţie, fonaţie - şi atunci, implicit, au un efect asupra culoarului dentar. Există aparate mobile cu care putem să facem lărgire de arcadă, putem să facem îndreptări minore de dinţi, plus completarea de spaţii pentru o dantură perfect aliniată.

- Care sunt cele mai bune aparate dentare?
- Noi le punem la dispoziţie pacienţilor toate tipurile de aparate: de la cele mobile, funcţionale la aparatele tip trainer, aparate care se pot cimenta pe dinţi sau chiar invizibile. Plus aparate integral fizionomice, de tipul bracketurilor din ceramică, safir sau cele linguale. Însă tratamentul e personalizat, fiecare copil şi adolescent evoluează individual şi tratamentul se adresează strict anomaliei sale. De fiecare dată găsim soluţia cea mai bună, care să pună în echilibru costul cu rezultatele maxime. Pentru noi e important acest lucru, ca să fie şi părintele mulţumit.

- Referitor la preţuri, ne puteţi spune un minimum şi un maximum?
- Avem preţuri aliniate pieţei şi punem la dispoziţia pacienţilor noştri soluţii financiare potrivite fiecărui caz: de la reduceri pentru plata integrală la plata în rate sau accesarea unui abonament stomatologic. În cadrul campaniei educaţionale „Your Smile. Your Choice” („Zâmbetul tău, alegerea ta”), lansată o dată cu deschiderea noii clinici „DENT ESTET 4 Teens”, oferim consultaţii ortodontice gratuite, plus reduceri considerabile la achiziţionarea aparatului dentar, în funcţie de tipul fiecăruia.

„Aparatul se ţine un an şi jumătate - doi ani, apoi încă un an pentru fixare“

- Cât durează îndreptarea dinţilor?
- Depinde de anomalie, de vârsta copilului, de tipul de aparat folosit. Pot fi purtate de la şase luni până la un an sau de la unul la trei ani. Aparatul fix se ţine un an şi jumătate - doi ani, apoi încă un an pentru fixare, căci dinţii sunt în continuă mişcare. Orice tratament ortodontic este urmat de o perioadă de stabilizare a rezultatelor. Căci, aşa cum am spus, tendinţa naturală a dinţilor este să se mişte toată viaţa.

• Statisticile arată că 90% dintre adolescenţi nu trec pragul unui cabinet stomatologic nici măcar o dată pe an şi doar 5% dintre ei beneficiază de tratament.
• În lume există circa 640.000 de cazuri de cancer oral anual.