Main menu

header

de Elena Şerban

HIV-ul şi cancerul de prostată sunt afecţiuni periculoase, ce pot provoca în numeroase cazuri chiar moartea. Pentru a se evita astfel de situaţii neplăcute, este de preferat ca aceste boli să fie diagnosticate din vreme. De aceea, de-a lungul timpului, numeroşi medici şi cercetători au încercat să pună la punct metode rapide de diagnosticare. Recent, o echipă de cercetători de la Imperial College din Londra a pus la punct o metodă rapidă şi ieftină de a diagnostica aceste afecţiuni folosind nanoparticulele din aur.

Culoarea este importantă
Conform cercetătorilor londonezi, cel mai important avantaj al acestui test este acela că descoperă afecţiunile din primele stadii. În acest fel este posibilă administrarea timpurie şi eficientă a tratamentului.
Dispozitivul inventat de oamenii de ştiinţă conţine o soluţie cu particule infime de aur, depuse pe o bază din material plastic, pe care se recoltează sângele. În cazul în care soluţia se colorează în albastru, înseamnă că în sângele persoanei respective a fost depistat markerul p24, asociat unei infecii cu HIV, sau că s-a găsit antigena prostatică specifică (PSA), ce duce la diagnosticarea cancerului de prostată. De vină pentru colorarea acestei soluţii sunt chiar nanoparticulele de aur.
Când nu există semne ale niciuneia dintre cele două boli, particulele se separă şi formează sfere mici, de culoare roşiatică.