Main menu

header

de Dana Purgaru

Al doilea caz de vindecare de HIV-SIDA

O fetiţă de 2 ani şi jumătate, născută cu HIV, s-ar fi vindecat complet după ce a urmat un tratament standard încă din fazele incipiente ale bolii. Micuţa, din Mississippi, SUA, a întrerupt tratamentul în urmă cu un an şi nu prezintă semne de infecţie. Dacă infecţia nu va reveni, acesta va fi al doilea caz de vindecare de HIV-SIDA din istorie, după Timothy Ray Brown, care a devenit în 2007 prima persoană care a fost vindecată de SIDA graţie unui tratament elaborat pentru leucemie.

În curând vom avea „biodinţi“

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze „dinţi hibrid” sau „biodinţi” combinând celule din gingia umană cu celule stem din dinţii unui şoarece. Amestecul a fost transplantat în rinichii şoarecilor adulţi şi s-a dezvoltat în structuri identice dinţilor, cu smalţ şi rădăcini, conform unui studiu publicat în Journal Of Dental Research. Astfel, s-ar putea deschide calea spre eliminarea protezelor şi înlocuirea lor cu dinţi noi, crescuţi direct în gura pacientului.

S-a inventat vaccinul fără injecţie

Cercetătorii de la King’s College din Londra au reuşit să conceapă vaccinul „fără injecţie”, demonstrând că poate fi folosit cu succes în lupta împotriva bolilor. Ei au inventat un disc de mici dimensiuni dotat cu microace, ce perforează foarte puţin pielea. Discul conţine zahăr uscat combinat cu un vaccin, iar atunci când este introdus în piele se dizolvă, livrând substanţele în corp şi iniţiind reacţia imună.

Suplimentele de vitamina C pot forma pietre la rinichi

Deşi e considerat un obicei sănătos, administrarea zilnică a suplimentelor de vitamina C dublează riscul apariţiei pietrelor la rinichi, au concluzionat experţii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, în urma studierii a peste 22.000 de persoane. Cercetătorii au afirmat că este mai bine ca oamenii să îşi procure vitamina C prin alimentaţie, din surse naturale.

Pastila care „spală“ arterele de colesterol

Un nou tratament aflat în faza de testare la Universitatea din California, SUA, ar putea îndepărta depunerile de colesterol din vasele de sânge, reducând astfel riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Pastila, numită AHRO-001, acţionează eliberând săruri biliare, substanţe naturale cu acţiune detergentă produse de ficat şi care, în mod obişnuit, sunt eliberate în intestin, pentru a ajuta la dizolvarea grăsimilor din alimentele ingerate.