Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Fie că vă desfăşuraţi activitatea la birou, că mergeţi la şcoală sau că staţi acasă confortabil, pe canapea, orele în şir petrecute în poziţia şezut vor duce, în timp, la dureri de spate. Ce e de făcut? Ei bine, specialiştii recomandă câteva exerciţii simple, dar care trebuie făcute în ordine, fiindcă dificultatea este din ce în ce mai mare, iar corpul se va încălzi pe măsură ce lucraţi. Pentru efectuarea exerciţiilor, la birou sau acasă, aveţi nevoie de un baston sau o bară ori o coadă de mătură (ideal este să aibă lungimea de circa 80-100 de centimetri) şi de un perete.

Exerciţiul 1
Primul şi cel mai simplu exerciţiu este: picioarele puţin depărtate, mâinile întinse în sus, depărtate peste lăţimea umerilor (adică fiecare mână stă pe câte o extremă a bastonului - foto 1). Trageţi cu putere mâinile spre spate şi vă lăsaţi în jos, îndoind uşor genunchii, dar fără a modifica poziţia spatelui şi a mâinilor - foto 2. Ca să fiţi siguri că exerciţiul este efectuat corect vă puteţi aşeza la distanţă de o talpă în faţa unui perete şi să îndoiţi şi să întindeţi genunchii. Ideea e să nu duceţi cumva braţele cu bara în faţă, să atingeţi peretele. Practic, exerciţiul se efectuează paralel cu acesta.

Exerciţiul 2
Următorul pas constă în efectuarea aceluiaşi exerciţiu, numai că, de această dată, mâinile vor sta tot orientate în sus, fixate de bară sau de coada de la mătură, dar nu la extreme, ci apropiate, la jumătatea bastonului, ceea ce îi conferă exerciţiului un grad mai ridicat de complexitate. Picioarele rămân depărtate. Mişcările trebuie să fie foarte lente, iar cinci-şase repetări din fiecare exerciţiu sunt suficiente.

Exerciţiul 3
Al treilea pas seamănă cu primul, adică se apucă bara de extreme, ca în primul exerciţiu, şi se apleacă în jos, îndoind genunchii, cu diferenţa că de această dată picioarele vor sta apropiate.

Exerciţiul 4
Al patrulea pas seamănă cu al doilea: respectiv mâinile apropiate pe bară, dar şi picioarele apropiate. La fel ca mai sus, pentru exactitate, exerciţiul se efectuează cu faţa la un perete, la 15-20 de centimetri distanţă de acesta, pentru a fi siguri că trupul e paralel cu acesta. Aceste mişcări lucrează în special partea superioară a spatelui şi sunt ideale pentru a vă dezmorţi în pauzele luate la birou.

• Câteva minute de mişcare nu sunt suficiente pentru o stare generală de bine. Pentru asta sunt esenţiali trei factori: alimentaţia (cât mai multe fructe şi legume, fără prăjeli, grăsimi şi produse de tip fast-food), antrenamentul (cel puţin 30 de minute de mişcare zilnic) şi odihna (respectarea ritmului circadian, respectiv: opt ore activitate, opt ore relaxare şi opt ore odihnă).