Main menu

header

de Elena Şerban

Numărul persoanelor care aleg să nu se trateze cu medicamente clasice şi preferă remediile naturiste creşte pe zi ce trece. Nu doar din cauza unor posibile sau probabile efecte secundare, ci datorită faptului că sunt mai la îndemână. De altfel, se ştie că puterea vindecătoare a unor astfel de variante este mult mai mare. Chiar şi medicii admit că, uneori, este recomandat un astfel de tratament decât unul cu medicamente. Printre remediile pe care le avem la îndemână în bucătărie, în frigider sau în cămară se numără bineînţeles mierea, dar şi sarea sau... apa tonică. Cum şi în ce cazuri se folosesc acestea?

Mierea vindecă rapid rănile
Tăieturile, rănile sau simplele zgârieturi se vindecă rapid dacă aplicăm pe zona afectată puţină miere. Pentru că mierea conţine zaharoză, perohid de hidrogen şi propolis. Zaharoza absoarbe umiditatea, astfel că bacteriile nu se mai pot înmulţi. De asemenea, peroxidul de hidrogen dezinfectează rana, iar propolisul anihilează bacteriile şi infecţiile. Stratul de miere pus pe rană se înlătură cu puţină apă după câteva ore. Dacă este nevoie se aplică un nou strat. Se recomandă să se folosească miere lichidă, nezaharisită. Nu contează tipul mierii!

Varza, leac pentru umflături
Umflăturile cauzate de o luxaţie uşoară pot fi teribil de dureroase. Faşa elastică ajută, însă adevărate minuni în acest caz face... varza. Nici nu e nevoie de un efort deosebit. Striviţi câteva frunze de varză cu o sticlă (fără să le rupeţi) şi faceţi un fel de sandviş din ele. Puneţi frunzele astfel pregătite direct pe piele, unde e umflătura. Fixaţi apoi cu un tifon şi aveţi grijă să le schimbaţi la fiecare două ore. Varza este excelentă şi în lupta cu afecţiunile uşoare ale pielii. Astfel, erupţiile, psoriazisul, infecţiile uşoare dermatologice se pot trata eficient cu o... frunză de varză. În acest sens, aşezaţi frunza ca o compresă, legată cu o faşă elastică. Înlăturaţi compresa dimineaţa (dacă tratamentul s-a făcut seara) şi curăţaţi rana. Dacă este cazul, reluaţi tratamentul la fiecare 12 ore, până ce rănile dispar.

Ceaiul de muşeţel, împotriva bătăturilor
În lumea actuală, când timpul parcă aleargă, trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. De multe ori plecăm dimineaţa şi ajungem acasă seara, cu picioarele umflate şi pline de bătături. Dacă vă număraţi printre ghinioniştii cu picioare mai sensibile, cu bătături sau umflături, nu vă faceţi griji. Şi în acest caz există soluţii din natură. De data aceasta este vorba despre banalul, dar utilul ceai de muşeţel. Faceţi un ceai concentrat din o cană cu apă fiartă şi un pumn de muşeţel. Lăsaţi să se răcească şi apoi tamponaţi zona cu probleme cu o cârpă curată îmbibată în această soluţie. O variantă mai simplă ar fi să preparaţi o cantitate mai mare dintr-un astfel de ceai pe care să o puneţi într-un lighean. Ţineţi picioarele în acest ceai până se răceşte! În scurt timp, pielea picioarelor va fi catifelată şi nu va mai fi predispusă la bătături.

Lămâile elimină petele de bătrâneţe
Conţinutul mare de vitamina C din lămâie recomandă acest fruct pe lista celor care vă ajută să vă îmbunătăţiţi sistemul umanitar. Ei bine, aflaţi că în afară de gustul răcoritor, lămâia este deosebit de eficientă dacă vreţi să scăpaţi de petele de pe mâini cauzate de îmbătrânire. Aplicaţi câteva feliuţe subţiri de lămâie pe aceste zone timp de 10-15 minute pe zi şi veţi vedea cum aceste pete vor dispărea. Specialiştii spun că, pentru a avea rezultatele dorite, procedeul trebuie repetat timp de cel puţin două-trei luni. Atenţie însă! După fiecare aplicare a acestui tratament ungeţi mâinile cu ulei de măsline! În caz contrar, pielea mâinilor se va usca şi se va rida mult mai rapid.

Uleiul de măsline, bun pentru eczeme
Despre aurul lichid, aşa cum mai e numit uleiul de măsline, se ştie că face foarte bine organismului. Acest lucru este posibil datorită antioxidanţilor pe care îi conţine şi care reduc orice tip de inflamaţie. De aceea, el este recomandat în cazul eczemelor şi al pielii uscate. Mai mult, datorită faptului că nu conţine niciun fel de substanţe chimice, uleiul de măsline nu irită pielea. Şi în acest caz se recomandă ca uleiul folosit să fie extravirgin şi, dacă se poate, să fie presat la rece.

Sarea stopează transpiraţia în exces
Unul dintre cei mai buni conservanţi naturali, sarea are şi efecte benefice în ceea ce priveşte sănătatea pielii. Mai precis, este un excelent luptător împotriva ciupercilor pielii şi a fungilor. De asemenea, înlătură transpiraţia în exces. Pentru a obţine aceste efecte, îmbăiaţi picioarele într-o soluţie din 50 g sare şi 500 ml apă. După cinci minute, clătiţi cu multă apă călduţă şi apoi ungeţi picioarele cu cremă.

Bicarbonatul de sodiu previne înmulţirea bacteriilor
Infecţiile urinare afectează patru din cinci femei cel puţin o dată în viaţă. Ele nu reprezintă un pericol mare pentru sănătate, însă, dacă nu sunt tratate, se pot complica şi afecta rinichiul. Din acest motiv este recomandat ca la primele simptome de dureri ale tractului urinar să începeţi aplicarea tratamentului. Unul dintre cele mai eficiente tratamente are la bază bicarbonatul de sodiu. Folosit în bucătărie în general pentru prepararea prăjiturilor, bicarbonatul de sodiu are rolul de preveni înmulţirea bacteriilor. Veţi obţine acest efect dacă beţi câteva zile o soluţie din 250 ml apă şi un sfert de linguriţă cu bicarbonat.

• Anxietatea, stresul şi depresia pot fi „tratate“ cu lapte. Beţi o cană cu lapte când nu vă este foarte bine şi veţi simţi imediat consecinţele. Laptele conţine triptofan, un aminoacid care induce starea de relaxare.
• Chinina din apa tonică ajută la calmarea contracţiilor musculare. De aceea, înainte de culcare, beţi un pahar cu apă tonică. Tratamentul este recomandat mai ales pentru sportivi sau pentru persoanele care depun efort fizic intens.