Main menu

header

de Dana Purgaru

Cercetătorii români au făcut primele transplanturi de telocite

Specialiştii români de la Institutul „Victor Babeş”, care în urmă cu trei ani au descoperit puterea uimitoare a telocitelor, au făcut primele transplanturi cu acestea pe animale de laborator. Potrivit medicilor, aceasta este prima etapă dintr-o cercetare pe termen lung ce poate duce spre un rezultat mult aşteptat, respectiv refacerea muşchiul inimii afectat de infarct. Telocitele se găsesc în mod normal în organism în inimă, tubul digestiv, plămân, uter, trompa uterină, pancreas, glanda mamară şi placentă şi s-a descoperit că ar avea potenţialul de a regenera ţesuturi bolnave.

BTS, posibilă cauză pentru infertilitatea feminină

Femeile care îşi doresc un copil, dar nu reuşesc să rămână însărcinate ar trebui să ia în calcul şi o boală cu transmitere sexuală (BTS). Potrivit Centers for Disease Control (CDC) din SUA, 24.000 de femei americane devin infertile, anual, ca urmare a unor BTS rămase nediagnosticate. Pe lângă HIV şi sifilis, dintre acestea fac parte gonoreea şi infecţiile cu Chlamydia. Infecţia cu acestea din urmă nu provoacă, la femei, niciun fel de simptome vizibile.

În curând s-ar putea dubla numărul de ficaţi pentru grefe

Cercetătorii, inginerii şi chirurgii de la The King’s College Hospital, din Marea Britanie, Universitatea Oxford şi OrganOx au reuşit, în premieră, să menţină viu, cald şi funcţional un ficat în afara corpului uman. În doar câţiva ani, procedura ar putea fi realizată în majoritatea spitalelor din ţările dezvoltate, dublând astfel numărul de ficaţi disponibili pentru transplanturi. În mod normal, organele sunt păstrate „la gheaţă”, însă noua metodă foloseşte un aparat modern şi alimentează ficatul cu eritrocite bogate în oxigen.

Banalul strănut face victime la volan

Mii de oameni sunt implicaţi în accidente rutiere în fiecare an din cauza strănutului la volan, avertizează specialiştii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, la viteze mari, cum ar fi de exemplu pe autostrăzi, un şofer care strănută poate parcurge 15 metri cu ochii închişi. În Marea Britanie, din această cauză au loc aproximativ 2.500 de accidente rutiere în sezonul gripei şi al răcelilor. Şoferilor li se recomandă să mărească spaţiu de frânare sau să lase maşinile acasă dacă nu se simt bine.

Mâncarea tip fast-food predispune la astm şi eczeme

O dietă bogată în mâncare de tip „fast-food” poate creşte riscul de astm în rândul copiilor şi al adolescenţilor, arată un studiu efectuat în Noua Zeelandă pe mai bine de 500.000 de persoane. Cercetarea a evidenţiat că există, de asemenea, o legătură între mâncarea de tip fast-food şi eczemă şi rinoconjunctivită. Specialiştii presupun că de vină ar fi nivelul ridicat de grăsimi saturate, grăsimi trans, sodiu, carbohidraţi şi zahăr.