Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Numeroase studii medicale au dovedit că băuturile acidulate provoacă afecţiuni dintre cele mai periculoase şi sunt una dintre cauzele principale ale obezităţii. Recent, o publicaţie medicală din Statele Unite a inventariat trei efecte ale sucurilor acidulate care v-ar determina să spuneţi „Apă, vă rog!” atunci când comandaţi ceva de băut.

Favorizează depunerile de grăsime pe organe
Un studiu făcut recent de cercetători danezi în Statele Unite ale Americii a scos la lumină faptul că băuturile acidulate nondietetice conţin cantităţi mari de grăsimi greu de detectat în organism. În cadrul studiului, un grup de persoane a consumat timp de şase luni sucuri acidulate, iar altul a consumat lapte cu acelaşi număr de calorii conţinut de băuturile carbogazoase, cola dietetică şi apă. După cele şase luni s-a stabilit că, la persoanele care au consumat lapte, cola dietetică şi apă, nivelul grăsimilor din organism a rămas nemodificat. În schimb, la cele care au băut sucuri acidulate s-au înregistrat creşteri alarmante ale grăsimilor depuse pe ficat şi chiar pe sistemul osos. În cazul acestor persoane a fost constatată şi creşterea colesterolului.

Determină pierderea memoriei şi tulburări nervoase
Câteva sortimente de băuturi acidulate foarte populare conţin uleiuri vegetale bromurate - substanţe ignifuge foarte toxice - pentru a menţine aroma artificială. Acest ingredient poate cauza leziuni ale pielii, pierderi de memorie şi tulburări nervoase.

Fructoza, un derivat ce atacă inima
Multe mărci de răcoritoare, acidulate sau nu, folosesc drept îndulcitor fructoza, un derivat cu efecte devastatoare asupra inimii, între altele. Dar astfel de ingrediente modificate genetic au fost introduse în industria alimentară în anii ’90, iar noi încă nu ştim efectul lor pe termen lung, întrucât corporaţiile nu au avut timp să le testeze. Până acum, aceste ingrediente au fost legate de afecţiuni ale tractului digestiv, accelerarea efectelor îmbătrânirii şi infertilitate.
Atenţie! Îndulcitorii artificiali din sucurile dietetice sunt asociaţi cu afecţiuni ale creierului şi cu riscul crescut de diabet.