Main menu

header

de Elena Şerban

Considerat o boală cu rată mare de mortalitate, cancerul este preocuparea numărul unu a multor cercetători din lume. Ei încearcă să pună la punct tot felul de teste prin care să depisteze boala cât mai de timpuriu, indiferent de organul la care se localizează aceasta.

Oferă rezultatul pe loc
Astfel, oamenii de ştiinţă lucrează la un test inovator cu laser, care va fi capabil să depisteze cancerul mamar pe loc. Datorită acestei metode, milioane de femei din întreaga lume ar afla mai curând de boala lor şi ar economisi timp preţios. Testul revoluţionar va arăta instantaneu, cu ajutorul unui laser, dacă un nodul este sau nu canceros.
Modalitatea de testare este total neinvazivă. Laserul va fi îndreptat către zona suspectă a corpului, iar medicul va analiza lumina reflectată. Modelul şi culoarea luminii îi vor arăta medicului dacă nodulul investigat este sau nu canceros. Testul oferă rezultatul pe loc, astfel că le va scuti pe femei şi de tensiunea creată de aşteptarea analizelor.

Boala, detectată în aerul expirat
Oamenii de ştiinţă chinezi şi israelieni au pus la punct o metodă simplă, dar eficientă de detectare a cancerului la stomac. Ei analizează o mostră din aer expirat şi arată dacă boala s-a instalat. Marja de eroare este de 10%.
130 de pacienţi au fost supuşi acestui test de oamenii de ştiinţă. S-a căutat un miros caracteristic doar bolnavilor de cancer la stomac, dar şi nişte compuşi organici volatili. Dintre aceştia, 37 aveau cancer la stomac, 32 aveau ulcer şi 61 alte afecţiuni ale stomacului. Pentru a se confirma diagnosticul se face o biopsie şi se recoltează un fragment de ţesut din stomac. Testul poate arăta şi stadiul în care a ajuns boala.