Main menu

header

de Elena Şerban

Vizitele la medic, pentru analize de rutină, ar putea deveni în curând doar o amintire. Asta deoarece oamenii de ştiinţă au creat un miniaparat uluitor, care îi ajută pe doritori să îşi facă analizele de sânge oriunde s-ar afla. Un alt avantaj al acestui sistem revoluţionar este acela că rezultatele sunt trimise sub forma unor mesaje pe telefonul mobil.

Miniaparatul poate identifica chiar şi cinci substanţe diferite
Un grup de cercetători elveţieni a pus la punct o tehnologie inovatoare în testarea sângelui. Este vorba despre un implant minuscul, de 14 mm lungime şi 2 mm lăţime, care este fixat sub piele. Miniaparatul poate identifica, simultan, chiar şi cinci substanţe diferite din sânge. Datele culese sunt trimise unui medic, iar acesta, după efectuarea analizelor, dă rezultatul, prin telefon, pacientului. Se estimează că aparatul va fi disponibil pe piaţă în următorii patru ani. Implantul poate rămâne sub piele timp de câteva luni până să fie scos.

Unul similar, realizat şi de italieni
În paralel cu implantul realizat de echipa de cercetători din Elveţia, un alt grup de oameni de ştiinţă, din Italia, a anunţat că a inventat un aparat de monitorizare similar. Acesta ar fi capabil să măsoare mult mai mulţi indicatori din sânge în acelaşi timp. Cercetătorii afirmă că acesta va fi extrem de folositor în cazul afecţiunilor cronice, cum ar fi colesterolul ridicat sau diabetul. Italienii mai spun că aparatul poate fi folosit pentru monitorizarea efectului pe care îl au tratamentele puternice, precum chimioterapia.